Møt negativitet med medfølelse

Øv deg på å nøytralisere negativitet. Foto: Shutterstock
9. januar 2022
AD

Når noen ikke kan slutte med å klage og kritisere, så gir det deg faktisk en spesiell mulighet, nemlig å øke din evne til å bli et kjærlig og forståelsesfullt medmenneske.

Vi har alle på et eller annet tidspunkt kjent oss frustrerte over noen som til stadighet er negative og klager, blir fornærmet for småsaker eller ofte er sinte eller pessimistiske. En slik person kan tappe oss for energi og til og med få våre egne tanker til å bli negative.

Et vanlig forslag er å utelukke disse personene fra ens liv. Og ja, om de skader deg eller om du rett og slett ikke kan komme i en sunn mental sameksistens med dem, da kan det bli nødvendig.

Men det finnes et annet alternativ, nemlig å lære seg å finne muligheten til å vokse sammen med denne negative personen.

Denne personen kan for eksempel være en nær slektning, og når han kritiserer deg, kjenner du deg plaget; ellers ville du ikke bli frustrert eller irritert på ham for at vedkommende er negativ.

Du reagerer på denne personen på samme måte som han eller hun reagerer på deg; med negativitet. Dere kjenner begge en lignende smerte og frustrasjon. Du legger til og med merke til hvordan denne negativiteten påvirker deg, og det er rimelig å vente at du ikke vil gjøre det samme mot andre. Du ser også hvordan denne negativiteten blomstrer og gjør den andre personen ulykkelig, og det ønsker du ikke å bidra til.

Så derfor må endringen begynne hos deg. Hvis du ikke vil være negativ, kan du i stedet være kjærlighetsfull og positiv mot denne personen?

Øvelser for å nøytralisere negativitet

Slik kan du møte andres negative oppførsel:

1. Se på smerten deres med forståelse. De opplever stress, smerte og usikkerhet, er ulykkelige og usikre og så videre. Du vet hvordan det er å kjenne disse tingene. Se negativiteten som en gammel vane som fungerer som en forkledning for deres smerte. Se om du kan ha forståelse for lidelsen deres.

2. Se at de har et gammelt mønster som ikke hjelper dem. Mønsteret når de kjenner denne smerten, er å miste humøret, klage, kritisere eller gå inn i negativitet. Med medfølelse kan du se at de sitter fast i dette gamle mønsteret. Og du har også selv, akkurat som alle andre, gamle mønstre som ikke er til noen nytte, men som kan være vanskelige å bli kvitt. På denne måten har dere noe felles.

3. Ha medfølelse med dem. Hvis denne personen er en nær slektning, er det spesielt bra å trene på å ha medfølelse, selv om du ikke sier noe. Det er tilstrekkelig å bare kjenne det inni seg. Uansett om du kjenner det eller ei, så forandrer det deg. På den måten endrer du måten du er mot dem, ut ifra medfølelse. Hvis personen er en kollega eller kanskje en person som du ikke kjenner så godt, har du likevel en sjanse til å kjenne medfølelse for vedkommende. Denne endringen utvider hjertet og er verdt ubehaget. Det er å vokse.

4. Se det vakre hos dem og sett pris på det. De har negativitet, men de har også et vakkert hjerte og fine egenskaper som finnes skjult bak negativiteten. Se dette vakre, bli bevisst på deres lidelse og se virkelig på dette mennesket som et mirakel.

5. Sett pris på deres negativitet. Når noen er negativ, så finnes det en slags energi som strømmer fra denne personen til deg. Vi liker det kanskje ikke, men det kan endre seg. Vi kan lære oss å sette pris på nyanser, gi slipp på vår misbilligelse mot den og se på den på en ny måte. Det er bare en opplevelse, akkurat som følelsen av å ligge i solen eller kjenne vinden mot huden. Ta vare på denne opplevelsen, og du kommer til å være åpen for en større variasjon av opplevelser enn tidligere.

Dette er øvelser som endrer deg og som kommer til å forandre din relasjon til andre. Og når noen er i din nærhet er negative, kan du være glad for å få en anledning til å øve på dette.

Viktige advarsler

Med alt dette sagt, er det noen viktige ting å huske på:

Det er absolutt i orden å sette grenser. Hvis du for eksempel trenger å beskytte deg selv fra å bli såret eller trenger å være i fred, sett da en grense. Det er greit å beskytte seg selv. Det er bare fra det stedet der vi er beskyttet og har grenser, at vi kan gjøre dette arbeidet.

Du kan også være oppriktig overfor dem. Hvis personen er svært negativ, kritisk, spiller offer og så videre, er det i orden å fortelle til personen hvordan negativiteten hans påvirker andre. Denne oppriktigheten kan komme av medfølelse og uten å dømme.

Du kan gjøre det samme arbeidet med deg selv. Når du ser på din egen smerte, din egen negativitet, ha da medfølelse med deg selv på samme måte som du har lært å ha medfølelse med andre.

Det er i orden ikke å gjøre dette "perfekt". Du klarer kanskje ikke alltid å sette pris på andres negativitet. Du kan kanskje ikke alltid kjenne medfølelse med andre. Det er greit. Se om du kan finne glimt av forståelse, øyeblikk av medfølelse og en smak av å bli satt pris på. Øv så godt du kan og se hva som skjer!

Ad i artikkel – AdSense
AD