McCarthy kritiserer Bidens Taiwan-kommentarer som "farlig forvirrende"

"Han burde bare gratulert den nye presidenten. Kina trenger ikke å bestemme hvem som skal være president i Taiwan. Folket i Taiwan får bestemme det."

Representant Kevin McCarthy (republikaner, California) uttalte seg under en pressekonferanse i Washington etter avsløringen av etterforskingsresultatene fra spesialutvalget for Det kinesiske kommunistpartiets (KKP’s) etterforskning av biolaboratoriet i Reedley i California den 15. november 2023. Foto: Madalina Vasiliu/The Epoch Times
21. januar 2024
AD

Tidligere speaker, Kevin McCarthy, sa at president Joe Biden sendte blandede meldinger da han uttalte at USA ikke støtter Taiwans uavhengighet, like etter at øyas pro-uavhengighetskandidat vant presidentvalget.

"Det er farlig forvirrende", svarte McCarthy da han ble spurt om en reaksjon under et intervju med Fox News den 15. januar. "Han har håndtert Taiwan feil ved å gi blandede meldinger", la McCarthy til.

Tidligere har president Joe Biden gjentatte ganger uttalt at USA vil forsvare Taiwan hvis det kinesiske regimet går til angrep på den selvstyrte demokratiske øya. I mai 2022 sa han at USA vil "engasjere seg militært" for å forsvare Taiwan, og videre: "Det er det vi har forpliktet oss til." I et intervju med CBS’s 60 Minutes i september 2022, gjentok president Biden at USA’s styrker vil forsvare Taiwan hvis "det ble et enestående angrep".

Etter hver hendelse presiserte talspersoner fra Det hvite hus ofte at USA’s politikk overfor Taiwan ikke har endret seg.

USA, som de fleste land, har ingen formelle bånd til Taiwan, men er øyas viktigste internasjonale støttespiller og våpenleverandør.

Den 13. januar gikk rundt 14 millioner taiwanere til valgurnene for å velge en ny president og lovgivende forsamling. Lai Ching-te, den nåværende visepresidenten for Det regjerende demokratiske progressive partiet (Democratic Progressive Party, DPP), ble valgt til landets neste president etter å ha fått 40 prosent av stemmene. Lais seier ga DPP, som Kina ser på som en trussel mot målet om å overta Taiwan, sin tredje fireårsperiode på rad ved makten.

I intervjuet foretrakk den tidligere kongresspresidenten å bruke president Ronald Reagans utenrikspolitiske tilnærming: "fred gjennom styrke".

"Jo sterkere vi står sammen med Taiwan, jo sterkere er verden og dess tryggere blir verden", sa McCarthy.

"Men disse blandede meldingene fra presidenten av den frie verden om å si en ting, snu og si noe annet … Han burde bare ha gratulert den nye presidenten. Kina trenger ikke å bestemme hvem presidenten i Taiwan er. Folk i Taiwan bør få bestemme det", fortsatte McCarthy.

I april 2023 hadde McCarthy et møte med Taiwans president, Tsai Ing-wen, i California etter et besøk i Mellom-Amerika. Møtet markerte en historisk milepæl da McCarthy ble den øverste amerikanske lederen som hadde hatt et møte med en taiwansk president på amerikansk jord på mange år.

Møtet ble arrangert på "Ronald Reagan Presidential Library", til tross for trusler om reaksjoner fra det kinesiske regimet. Beijing ser alltid på Taiwans interaksjon med amerikanske politikere som et signal på støtte til den selvstyrte øyas uavhengighet. Under møtet bemerket McCarthy at båndet mellom de to landene "aldri hadde vært sterkere" ettersom den selvstyrte øya mottok partistøtte fra USA’s politikere.

I motsetning til president Bidens uttalelser, ga utenriksminister Antony Blinken en uttalelse der han gratulerte Lai med seieren. "USA gratulerer Dr. Lai Ching-te med seieren i Taiwans presidentvalg. Vi gratulerer også det taiwanske folk for nok en gang å vise styrke til det robuste demokratiske systemet og valgprosessen."

Blinken uttalte at Washington er "forpliktet til å opprettholde fred og stabilitet på tvers av stredet og fredelige løsninger på ulikheter; fri for tvang og press".

Etter valget i Taiwan har utenlandske ledere fra flere land, inkludert CanadaAustraliaNew ZealandStorbritanniaLitauenJapanEU, Tyskland, Frankrike og Guatemala kommet med positive uttalelser om valgresultatet, og noen av dem gratulerte Lai med valgseieren.

Det kinesiske regimets utenriksminister, Wang Yi, uttalte imidlertid: "Taiwans uavhengighet har aldri vært mulig … alle på øya Taiwan som ønsker å forfølge Taiwans uavhengighet eller splitte Kinas territorium, vil bli straffet hardt av historie og lov."

I en uttalelse nylig sa en tjenestemann fra Kinas utenriksdepartement: "Taiwan-spørsmålet er Kinas indre anliggende. Uansett hvilke endringer som skjer i Taiwan, vil det grunnleggende faktum, at det bare er ett Kina i verden og at Taiwan er en del av Kina, ikke endre seg."

Det russiske utenriksdepartementet ga også en uttalelse, lignende det kinesiske regimets holdning, som sa: "Taiwan er en umistelig del av Kina", og forholdet mellom de to naboene "utgjør en intern sak for Kina".

Frank Fang og Dorothy Li bidro til denne artikkelen.

Ad i artikkel – AdSense
AD