Konkurranse hyller det klassiske

2019 vant Vladimir Petrov konkurransens førstepremie. Juryen likte hans sensitivitet, kombinert med teknisk dyktighet, følsomhet og fantasi. Foto: NTD
14. november 2021

Midt blant all den moderne musikken finnes en liten «oase» for de som elsker det klassiske. En stor internasjonal pianokonkurranse i New York løfter frem musikk fra 1600-1900-tallet.

Konkurransen er til støtte for tradisjonell, klassisk pianokultur og er en serie internasjonale, kulturelle og kunstneriske arrangementer sponset av NTD Television, en TV-kanal som er en del av Epoch Media Group-repertoaret bestående utelukkende av barokkmusikk, klassisisme og romantikken. Målet er å fremme det ekte, det gode og det skjønne, samt å fremheve mesterverkene fra de tidligere epokene innen klassisk musikk.

«Musikk fra disse tre periodene er det mest representative for det ortodokse og tradisjonelle innen pianomusikk og er blitt herdet og har stått imot og klart seg helt frem til i dag», sier Becky Yoa til Epoch Times.

Becky er konkurransens overdommer og professor ved musikkavdelingen på Fei Tian Academy of the Arts.

«Denne musikken vil vare evig», sier hun.

Janara Khassenova som også er medlem av juryen, mener at musikken fra denne tiden har spesielt fine kvaliteter.

«Denne musikken er skrevet i en komplett stil med vakre melodier og funksjonelle harmonier, og det er også en åndelig komponent i den», sier Khassenova.

Janara Khassenova. Foto: NTD

I tillegg til musikken fra disse tidsepokene er det også et spesialskrevet stykke på repertoaret for pianistene som kommer til semifinalen. Komposisjonen er en blanding av østlig og vestlig musikk arrangert på basis av en sang skrevet av Shen Yun Performing Arts kunstneriske leder.

Shen Yun Performing Arts er blant verdens fremste innen scenekunst og har som mål å gjenopprette tradisjonell, kinesisk kultur, en edel kultur som lenge har blitt undertrykket av Det kinesiske kommunistpartiet.

Med sangen som utgangspunkt og inspirert av forestillingen Shen Yun har pianisten Susan Liu arrangert stykket slik at det passer for klaver.

Konkurransens jury består av profesjonelle pianister og klaverpedagoger. De bedømmer ikke bare pianistenes tekniske ferdigheter, men også renheten i pianistens fremføring. De ser spesielt på hvordan pianisten formidler den indre skjønnheten og godheten i de klassiske verkene til publikum.

«Hvis en pianist har genuine tanker og følelser i sin fremførelse, vil han eller hun umiddelbart nå publikums ører som igjen vil føle energien og bli berørt», sier Khassenova.

Becky Yao understreker musikkens viktige rolle i tiden vi lever i og viser ikke minst til de store utfordringene verden har møtt under pandemien.

«I løpet av denne unormale situasjonen har verden vært i kaos. Folk har lidd, og alle har vært isolert. Tradisjonell, klassisk musikk kan imidlertid spille en rolle i å berolige og trøste sjelen. Flott musikk kan løfte folk og gi dem fred, mot og håp», sier Yao til Epoch Times.

Første-premien i pianokonkurransen er på 10.000 dollar, andre-premien er på 6.000 dollar og tredjepremien på 3.000 dollar. Det vil også bli delt ut en pris for «fremragende prestasjon» og en pris til den som viser den beste fremføringen av den spesialskrevne komposisjonen. Det deles også ut en pris for hederlig omtale. I 2019 vant pianisten Vladimir Petrov første-premien.