Kokosvannets komplekse kjemi er et naturens under

Å drikke kokosvann har vist seg å ha mange helsefordeler, inkludert redusert kroppsvekt og blodsukker

Kokosvann kan bli den ultimate drikken etter trening eller bare en herlig drikk. Foto: Here Asia/Shutterstock
4. april 2021

Kokosvann er en gave fra naturen, en kompleks og næringsrik drikk med mange helsefordeler. Denne væsken finnes i midten av en ung, grønn kokosnøtt og hjelper med å gi næring til frukten.  Den har et bredt spekter av tilleggsnæring, takket være den unike kjemiske sammensetningen av sukker, vitaminer, mineraler, aminosyrer, så vel som plantehormoner.

En gjennomsnittlig kokosnøtt gir omtrent en halv til en kopp kokosnøttvann. En kopp inneholder 46 kalorier: 9 gram karbohydrater, 3 gram fiber, 2 gram protein, 11% av det anbefalte daglige inntaket (RDI) av natrium og 17% av (RDI) kalium.

Kokosnøtt er kjent for å være et utmerket alternativ til sportsdrikker, en en naturlig, forfriskende drikk som kan brukes når kroppen er dehydrert etter trening. Naturen filtrerer kokosvann gjennom en intensiv renselsesprosess og fremstår helt rent. En trenger ikke tenke på forurensning, noe som vanligvis er knyttet opp mot offentlige vann. Selv sportsdrikker har syntetiske ingredienser.

La oss sammenfatte noen av kroppens fordeler ved å drikke friskt kokosvann, og vi begynner med en studie fra 2018 som ser på effekten av kroppsvekt og glukosenivå.

Kutter blodsukker og overvekt naturlig

En gruppe forskere prøvde å sammenligne effekten av høyere mettet fett og fiberinntak, som ble sørget for av frisk kokosnøtt med enumettet fettsyre (MUFA), med fiberinntak via en kombinasjon av jordnøttolje og jordnøtter. De målte da indikatorer slik som blodinsulin og glukosenivåer sammen med blodtrykk hos friske voksne.

Forskerne delte 80 friske personer de hadde rekruttert inn, i to tilfeldige grupper. De spiste en standardisert diett sammen med enten 100 gram frisk kokosvann eller samme mengde jordnøtter og jordnøttolje i 90 dager.

Resultatene viste at fastende blodsukker var signifikant redusert i begge gruppene. Likevel observerte de en signifikant reduksjon i kroppsvekt i kokosnøtt-gruppen, sammen med en bemerkelsesverdig økning i diastolisk blodtrykk i jordnøtt-gruppen.

Forskerne la merke til følgende: "Fersk kokosnøttvann i dietten hjelper med å redusere blodsukkernivået og kroppsvekten hos normale, friske individer." Dette støtter tidligere studier som går god for blodsukker-reduserende virkning i denne naturlige drikken og gir potensiell anti-diabetiske fordeler, til tross for dens søte smak.

Mens jordnøtt-inntaket viste en økning i diastolisk blodtrykk, var det interessant nok vist i tidligere forskning at kokosnøtt  senket systolisk og diastolisk trykk hos personer med høyt blodtrykk. Tilsvarende dyreforsøk viser at kokosvann hindrer og reverserer fruktose ved høyt blodtrykk, sammen med å redusere oksidativt stress og insulinresistens.

Kokosnøtt-eddik har også blitt fremmet som matingrediens med potensielt fedmehemmende og betennelseshindrende effekt, takket være endringer i tarmbakteriene på grunn av økt mengde bakteroider og akkermansia-bakterier.

Andre fordeler med kokosnøtt

Egenskaper som virker mot magesår: Både kokosvann og kokosmelk virker sterkt betennelsesdempende, på samme måte som kjemikalier som indometacin, et betennelsesdempende legemiddel (NSAID).

Lipid-senkende virkning: Kokosvann har en lipid-modulerende virkning, lik legemiddelet lovastatin i rotter som får en fett- og kolesterolrik diett.

Beskyttelse mot Alzheimers sykdom: En ny studie viste at frisk kokosjuice hadde positive implikasjoner vedrørende forebygging og behandling av Alzheimers sykdom hos kvinner i overgangsalderen.

Sæd-bevaring: En kokosvann-basert-forlenger, ACP-116c, sammen med 20 % eggeplomme og 3% glyserol var effektivt for nedfrysing av sæd.

Antibakterielle fordeler: Tre peptider som ble renset og identifisert fra grønt kokosvann, viser fantastisk antimikrobiell virkning mot sykdomsfremkallende bakterier.

Mot nyrestein: En studie på rotter med nyrestein viste at kokosnøtt-vann forhindret krystaller fra å feste seg i nyrene og andre deler av urinveisrøret. I tillegg reduserte det antall krystaller som var dannet i urinen.

Rent, klart vann er fortsatt drikken som velges for å holde seg kjølig og hydrert, men kokosvann kan være et sunt alternativ. Den erstatter elektrolytter som vi mister gjennom svetting og er uten tilsatt sukker. Dens nære slektning, kokosnøttoljen, blir på samme vis feiret for sine egne, helende og nærende fordeler.

Forskningsgruppen GMI er opptatt av å undersøke de viktigste helse- og miljøspørsmålene i dagens samfunn. Det legges stor vekt på miljø-helse. Vårt fokus og dype forskning vil utforske de mange måtene menneskekroppens nåværende tilstand direkte reflekterer den virkelige tilstanden i miljøet. Dette arbeidet er gjengitt og distribuert med tillatelse fra GreenMedInfo LLC. Skriv deg på her for å få  nyhetsbrev.