Kinesisk bro truer India militært

Himalaya: Grensen mellom India og Kina

En konvoi med indiske militærkjøretøy ved grensen til Kina. Det kinesiske militæret utvider nå sin infrastruktur og styrker sine posisjoner ved grensen. Foto: Money Sharma/AFP via Getty Images
27. februar 2022
AD

Det kinesiske militæret har nesten fullført byggingen av en bro over innsjøen Pangong Tso i det omstridte grenseområdet mellom India og Kina. India mener at byggingen utføres i et område som er ulovlig okkupert av Kina.

Pangong Tso er en 13 mil lang innsjø i stor høyde i Himalaya. Halve innsjøen er på kinesisk jord, og nasjonene er uenige om et område på 1 mil.

Tidligere i år kom det rapporter om at det kinesiske militæret bygde en bro for å forbinde områdene nord og sør for innsjøen for å lette flyttingen av tropper og materiell.

«Broen bygges i et område som har vært under konstant ulovlig okkupasjon av Kina siden 1962. Den indiske stat har aldri akseptert denne ulovlige okkupasjonen», het det i et skriftlig svar i underhuset til det indiske parlamentet.

Kina har reist et betydelig antall bygninger på indisk territorium siden 1962, som har blitt «fullstendig ignorert», sa Abhijt Iyer-Mitra som er forsker ved Instituttet for freds- og konfliktstudier (IPCS), til Epoch Times. «Opprettelsen av broen er imidlertid bekymringsfull fordi den endrer den militære balansen», sier han.

Broen ligger sør for det kinesiske militærets posisjon på nordkysten av innsjøen og bygges der avstanden mellom de to sidene bare er 500 meter. Broen forkorter dermed avstanden mellom militærets posisjon på nordsiden og andre viktige, kinesiske baser med 15 mil.

«Når de kobler sammen nord- og sørsiden av Pangong, kan de flytte stridsvogner og pansrede kjøretøy og logistikk veldig raskt fra den ene siden til den andre. Det gir en viss mobilitetsfordel. Det er noe som endrer den grunnleggende maktbalansen; den lokale maktbalansen der ute», sier Iyer-Mitra.

Han sier kineserne lenge har hatt planer om å bygge broen og påpeker at det kinesiske militæret skal ha brukt milliarder av dollar på å frakte alt materiell til broen opp til innsjøen på 4250 meter over havet.

Srikanth Kondapalli som er professor i kinesiske studier ved universitetet Jawaharlal Nehru i New Dehli, sier at etter den tiende runden med militære samtaler i fjor, bestemte India og Kina seg for å stoppe fremrykningen av tropper fra nord- og sørsiden av Pangong Tso.

«Med broen kan de kinesiske troppene flyttes raskt. Det blir sett på som en trussel av India», sier Kondapalli.

Den indiske forsvarsministeren Rajnath Singh sa til det indiske parlamentet i februar 2021 at begge landene, som en del av den militære tilbaketrekningen, ville gå tilbake til sine tidligere posisjoner på en «gradvis, koordinert og verifiserbar» måte. Gjennom byggingen av broen sender Kina en klar melding om at de ikke ønsker å trekke seg tilbake, sier eksperter.

«Målet til regimet i Beijing er å skape større permanent infrastruktur i disse omstridte høyderegionene for å styrke dets territorielle krav på India», sier Iyer-Mitra. Ved å bygge flere store strukturer kan Beijing hevde at «det vil ugjenkallelig bli kinesisk territorium».

«Indias svar på den kinesiske brobyggingen kan ikke være å begynne å bygge sin egen bro på indisk side», sier Iyer-Mitra. India har neglisjert utviklingen av infrastruktur langs grensen de siste 70 årene og begynte først å ta igjen i 2019.

«Indias svar bør være å fokusere på utvidet kapasitet for luftkamp og skape muligheten til å bombe den kinesiske infrastrukturen om nødvendig», sier Iyer-Mitra. Samtidig bør India fortsette å bygge ikke-militær infrastruktur i et raskt tempo på sin side slik at Kinas strategi, landets gradvise beslagleggelse av omstridt land, kan stoppes permanent.

FAKTA

PANGONG-INNSJØEN

Foto: Faniel Berehulak/Getty Images

  • PANGONG-INNSJØENer en langstrakt saltvannsinnsjø som ligger mellom India og Tibet.
  • INNSJØEN er 13,4 mil lang og på det meste rundt 5 km bred.
  • HALVDELEN av innsjøen er på kinesisk territorium og rundt 40 prosent på indisk territorium. Begge landene legger krav på den resterende delen.
  • DET KINESISKE militæret nærmer seg ferdigstillelse av en bro i en del av området som inderne hevder er ulovlig okkupert av Kina. Det fryktes at broen vil forstyrre maktbalansen mellom landene i området.

Ad i artikkel – AdSense
AD