Kinesere i Canada kjøper medisiner for å sende til Kina midt under sterke, økende COVID-infeksjoner og mangel på medisiner

Folk venter i kø for å kjøpe medisin ved et apotek i Beijing i Kina den 9. desember 2022. Foto: Kevin Frayer/Getty Images
22. januar 2023
AD

Midt under en sterk økning av COVID-19-tilfeller i Kina kjøper mange kinesere i utlandet medisiner, også de som bor så langt unna som i Canada, for å sende medisiner til familien i hjemlandet.

NTD Television, Epoch Times sitt søstermedia, har snakket med budfirmaer i Vancouver og Toronto som kunne fortelle at de i det siste har sett en dramatisk økning i antall pakker med medisiner som blir sendt til Kina fra kinesere som bor i Canada.

En ansatt ved et apotek i et kinesisk supermarked i Toronto fortalte til NTD at hun fra desember hadde sett mange kinesere komme til butikken for å kjøpe medisiner mot feber og forkjølelse for å sende dem tilbake til Kina.

Mange kinesere som bor i Japan og andre deler av verden kjøpte på samme måte medisiner til familiene i Kina som står overfor omfattende mangel på medisiner i både større og mindre byer. Dette er utløst av den siste store økningen i COVID-infeksjoner i Kina.

Generiske versjoner av Tylenol og Advil ble raskt kjøpt opp av apoteker i Hong Kong, Macao, Taiwan og Australia og sendt til Kina, ifølge flere rapporter i media.

De store innkjøpene har gjort det slik at japanske apotek har mangel på slike medisiner. En apoteker i Osaka fortalte nylig til Epoch Times at kinesere i landet kjøper feberplaster, hoste- og forkjølelsesmedisiner, masker og øyedråper og sender dem tilbake til moderlandet.

Begrensning på innkjøp

Panikkjøp har fått alarmklokken til å ringe over hele verden, og apotek og myndigheter har begynt å innføre begrensninger på innkjøp.

Apoteker i Hong Kong, Macau og Australia har rapportert om mangel på smertestillende og feberreduserende medisin på grunn av omfattende kjøp og har blitt tvunget til å begrense innkjøpene, ifølge det Taiwan-baserte «Central News Agency» den 16. desember 2022.

I Taiwan oppfordret en offentlig ansatt ved «Central Epidemic Command Center» innbyggerne til ikke å kjøpe medisiner og sende dem utenlands etter at lokale apoteker rapporterte om en økning i etterspørsel etter Panadol fra kinesere i landet som ønsket å sende medisinen til venner og slaktninger i Kina, rapporterte «Radio Free Asia» den 19. desember 2022.

Dette fenomenet kommer også i en tid da Canada strever med sin egen mangel på medisin. Landet har opplevd mangel på Tylenol for barn og andre medisiner de siste månedene, midt i en økning av influensa og andre former for luftveisvirus.

Noen store apotekkjeder, inkludert Shoppers Drug Mart, har innført en øvre grense for innkjøp av disse medisinene.

Epoch Times Photo
Tomme hyller i en Shoppers Drug Mart butikk i Toronto på grunn av forsyningsmangler av forkjølelses-, hoste- og influensamedisiner og økt etterspørsel under sesongbaserte sykdommer. Foto: Roger Li and Lily Guo/NTD
Epoch Times Photo
En beskjed som minner kundene på å begrense innkjøp av Tylenol og Advil i en Shoppers Drug Mart-butikk i Stor-Toronto den 23. desember 2022. Foto: Roger Li og Lily Guo/NTD

«Utenlandsforsyning»

Imens erfarer apotek over hele Canada mangel på forkjølelses- og febermedisin, også for barn, på grunn av høye forekomster av influensa- og luftveisinfeksjoner.

Den 14. november 2022 kunngjorde «Health Canada» at de tok skrittet for å importere paracetamol og ibuprofen for barn for å "løse den akutte situasjonen".

"Vi har sikret utenlandske forsyninger med paracetamol for barn som vil bli tilgjengelige for salg i detaljhandelen og apotek i lokalsamfunnene i løpet av de kommende ukene", sa departementet i en pressemelding.

"På dette tidspunktet bør canadiere kun kjøpe det de trenger, slik at andre foreldre og omsorgspersoner kan få tilgang til medisiner for å møte behovene til syke barn."

CTV News rapporterte at en undersøkelse utført av «Canadian Pharmacists Association» i desember 2022 oppdaget at omtrent 25 prosent av apotek i Canada ikke hadde en tilførsel av forkjølelses- og influensamedisiner, og 62 prosent hadde minimale tilførsler.

I et intervju med CTV’s “Your Morning” den 10. januar 2023 sa Daneille Paes, foreningens farmasøytiske sjef, at mens apotekene nå mottar større sendinger med smertestillende medisiner for voksne, betyr de høye tallene for virusinfeksjoner, så vel som høy etterspørsel, at det fremdeles er en mangel.

"Større sendinger kommer inn; de blir bare ikke værende i hyllene. Derfor fortsetter vi å finne løsninger mens vi navigerer i disse tidene uten sidestykke der kjøpernes aktiviteter bare sirkulerer ved høye priser", sa hun.

Ben Liang, Kane Zhang, Lynn Xu, Roger Li, Lily Guo, og Jack Phillips bidro til denne rapporten.

Ad i artikkel – AdSense
AD