Kinas største eiendomsgiganter sliter med gjeld. Vanke kjemper med mislighold

Dette flyfotoet fra 30. august 2023 viser et boligkompleks bygget av eiendomsutvikler Vanke i Zhengzhou i Kinas sentrale Henan-provins. Foto: av AFP via Getty Images

Den største eiendomsutvikleren i Kina, Vanke, er i gjeldskrise sammen med andre eiendomsfirmaer som er rangert blant de ti beste. Hvis det statsstøttede Vanke kommer i betalingskrise, kan det føre til en total kollaps i Kinas eiendsomssektor. Dette kan få stor innvirkning på stabiliteten til det kinesiske regimet.

Fra rundt 8. til 10. mars besøkte flere forsikringsselskaper Vankes hovedkvarter i Shenzhen i Kina for å forhandle om å forlenge tilbakebetalingsperioden med minst ett år og øke kredittforbedringer og sikkerheten. Ifølge Kinas økonomiobservatør har imidlertid ikke forhandlingene ført til noe resultat.

Flere forsikringsselskaper som er involvert i forhandlingene, tror at nøkkelen for tiden er om Vanke kan klassifiseres som et statseid selskap. Dette vil avgjøre om administrative avdelinger i Kina kan sørge for mer støtte til Vanke.

I Kina kan forskjellen mellom statseide eller statsstøttede selskaper og private firmaer være ganske tvetydige fordi mange store sammenslutninger er i navnet eid privat, men er i realiteten støttet av elitene innen Det kinesiske kommunistpartiet (KKP).

Vanke ble etablert i mai 1984 og er en av de største eiendomsutviklerne i Kina og i hele verden. Etter at gjeldskrisen oppsto i oktober 2023, er Vankes viktigste aksjeeier Shenzhen Metro, som gikk inn sammen med Shenzhens avdeling av Kinas statseide "Assets Supervision and Administration Commission" (SASAC). De tilbakebetalte på forhånd gjeld og avverget en krise.

Forhandlinger om gjeldsforlengelse avvist

Tidligere denne måneden var det mange spekulasjoner om at Vankes forhandlinger om gjeldsforlengelse ble avslått. Yu Liang, styreleder i Vanke, ledet angivelig et team av toppledere til Beijing for å forhandle om en ikke-standardisert gjeldsforlengelse med långivere, noe som ble avvist.

Den 4. mars ble Kinas eiendomssektor rystet da Vankes A-aksjer falt med 5 prosent, og de Hong Kong-oppførte selskapene falt med over 7 prosent. I mellomtiden falt mesteparten av Vankes innenlandske obligasjoner med "22 Vanke 06" et stup på over 36 prosent. Dette utløste en midlertidig handelsstopp.

Den kinesiske finansanalytikeren, Lang Shan, sa i sitt YouTube-program:  "Det at Vankes gjeldsforlengelse blir avslått, betyr at mislighold av gjeld bare er et skritt unna. Investorer har ikke tillit til Vanke, noe som ofte fører til raskt salg av Vanke-aksjer".

Leng sa at Vankes krise uungåelig vil ha innvirkning på den breiere, finansielle sektoren i Kina. Etter at Vanke opplevde denne gjeldskrisen, oppfylte ikke Shenzhen SASAC løftet om å redde Vanke. Banker, som "China Everbright" og "Ping An Bank", begynte å trekke tilbake lån fra Vanke, noe som uten tvil vil være til skade for den fallende eiendomsutvikleren.

Han tror videre at hvis Vanke går konkurs, vil innvirkningen på tilliten til markedet overstige den til Evergrande og Country Garden, sa Lang. "Hvis til og med eiendomsselskaper med statseid bakgrunn ikke kan reddes, vil alle eiendomsutviklere i Kina stå i fare for å bli utslettet.

Ettersom rykter om Vankes overhengende mislighold sprer seg, sa Leng, vil nyheten oppstå om at myndighetene innen KKP har krevd at bankene styrker finansieringsstøtte til Vanke og har bedt private kreditorer om å diskutere forlengelser.

I forhold til dette snakket den Shenzhen-baserte advokaten, Li MIng (alias), med Epoch Times den 11. mars og sa at finansinstitusjoner i Kina kjemper for å overleve og er ikke villige til å hjelpe Vanke.

"Fra regjeringens perspektiv betyr det ikke noe om et firma reddes eller ikke", sa Li. "Nøkkelen er at pågående prosjekt ikke kan forlates, ellers vil det føre til sosial ustabilitet".

Han pekte på at Kinas departement for bolig og by-land-utvikling har gjort det klart at konkurs og restrukturering er akseptabelt så lenge en kan unngå utbredt misnøye og sosial uro.

Kinas topp-ti eiendomsselskaper i krise.

Siden 2021 har et stort antall eiendomsselskaper i Kina gått konkurs. Fra januar 2021 til august 2023 har mer enn 30 store eiendomsselskaper gått konkurs.

I 2021 var de ti største eiendomsselskapene i Kina følgende: Vanke, Evergrande, Country Garden, Poly Developments and Holdings, Greenland Holdings, Sunac China, China Overseas Land & Investment, Longfor Properties, China Resources Land og China Merchants Shekou Industrial Zone Holdings. De skylder alle penger. Evergrande, Country Garden, Greenland Holdings og Sunac China kan ikke betale gjelden, og andre selskaper er på randen av mislighold..

Mot slutten av juni 2023 viste balansen til 11 store eiendomsselskaper i Kina at samlede aktiva var rundt 1,72 billioner dollar, mens de totale forpliktelsene var på rundt 1,44 billioner dollar.  Differansen på rundt 280 milliarder dollar er kapital. Data samlet av Nikkei Asia, viser at et fall på 33 prosent i verdien av uferdige eiendomsprosjekter ville direkte føre til insolvens-risiko.

 

Nylig har flere store eiendomsselskaper suksessivt søkt om restrukturering, omorganisering, gjeldsforlengelse og andre tiltak. Den 21. februar kunngjorde Kinas "Jinke Property Group" (som har vært listet på “Forbes Global Properties” og “Fortune China 500”) selskapets søknad om restrukturering og skifterettens aksept av søknads-materiell.

Li sa at eiendomssektorens konkurs vil ha innflytelse på KKP's ledelse og regimets stabilitet. Hvis krisen også drar  med seg finanssektoren, vil innvirkningen på KKP's  autoritet og ledelse bli enda større.

Ad i artikkel – AdSense
AD