Kinas gjenoppretting er fremdeles usikker på grunn av laber forbrukeretterspørsel

Eksperter spår at Kinas økonomiske stilling bare forverres

Containere på container-terminalen ved Lianyungang havn i Kinas østlige Jiangsu-provins den 13. juli 2023. Foto: STRINGER/AFP via Getty Images
29. oktober 2023
AD

Kinas konsumpriser sank. Fabrikkprisene falt litt raskere enn antatt i september. Det indikerer vedvarende deflasjonspress i verdens nest største økonomi.

Kinas statistiske byrå fastslo fredag at med stadig lavere matvarepriser var konsumindeksen (KPI) uendret i forhold til samme måned året før. I juli falt indeksen og ble negativ, men i august steg den med 0,1 prosent på grunn av økende energipriser.

Lavere matvarepriser, som også gjelder nøkkelprodukter som grønnsaker og kjøtt fra fjærkre og svin, fikk skylden for reverseringen til null.

Kinas offisielle prisindeks for produsenter (PPI) forble negativ i september. Den var på -2,5 prosent, men steg fra et lavmål på -5,4 prosent i juni på grunn av en bedring i innenlandske råvarekostnader på grunn av bedre globale råvarepriser. Dette dempet slaget noe, ifølge en Nomura Asia Insights-rapport som Epoch Times har tilgang til.

Siden oppgangen av innenlandsk etterspørsel fremdeles er ustabil, uten et stort løft fra finansiell støtte, tror analytikere at en KPI-inflasjonshastighet på null speiler at deflasjonspresset i Kina fremdeles utgjør en virkelig fare for økonomien.

Etterspørselen fra husholdninger var for svak, delvis fordi nedgangen i eiendomsbransjen påvirker tilliten, legger de til.

Deflasjon er fall i generelle prisnivåer og er det motsatte av inflasjon, som oppstår når prisene stiger over tid. Den er ofte forbundet med økonomiske nedgangstider og kan skade et lands totale økonomi på en rekke måter.

Hvis for eksempel forbrukere tror at prisene vil falle neste uke eller neste måned, kan de utsette innkjøp av produkter eller tjenester og derved kvele økonomiens livsåre, nemlig at forbrukerne bruker penger.

Når dette skjer, kan bedrifter respondere med å si opp folk, senke lønningene eller gjøre andre endringer.

"Riktignok var den underliggende trenden svak. KPI-tallene for september 2023 antyder en negativ månedlig bevegelse for KPI-indeksen (og dermed bekymring)", fortalte Robert Carnell, forskningssjef for Asia Stillehavsregionen ved ING til Epoch Times.

Disinflasjon?

Men ifølge ham er ikke deflasjon det samme som en negativ KPI-inflasjon. Deflasjon er en "ondartet kraft" som inkluderer fallende priser på eiendommer, produkter og tjenester, så vel som negativ lønnsutvikling.

I september, tilføyer han, var størstedelen av fallet i den kinesiske KPI-inflasjonen forårsaket av matvarepriser og for størstedelen økning i svinekjøttprisen på grunn av svineinfluensa, som ikke var inkludert i indeksen.

Han sier også at hvis man ser på en månedlig serie "som ikke alltid er lett å gjøre med den kinesiske statistikken", har KPI gått oppover før september. Det var bare grunnleggende effekter som bragte inflasjonen ned.

Etter en kort nedgang i det negative feltet i juli, trakk Kinas inflasjonsdata for august seg tilbake til en positiv plassering, men bare så vidt (0,1 prosent).

"Vi og markedet forventet at denne svake forbedringen skulle fortsette i september. I stedet har inflasjonsraten for september falt tilbake til null, sammenlignet med fjoråret, og ifølge våre kalkulasjoner innebærer dette en liten (0,1 prosent) nedgang i det underliggende prisnivået. Det i seg selv er ganske skuffende fordi de samme kalkulasjonene viste at i de siste par månedene var årsaken til mesteparten av nedgangen i inflasjonen forårsaket av tidligere matvareprissjokk", sier Carnell.

Mens prisinflasjonen på de fleste andre matvarer falt i september, hardnet ikke-matkategorien, transportrelaterte drivstoffpriser og boligrelaterte kostnader til (fra 0,3 prosent i august til 0,5 prosent i september). Husleiepriser beveget seg også oppover, i følge Nomura-tall.

Med andre ord sier Carnell at istedenfor deflasjon, kan Kina lide av disinflasjon; inflasjonsraten faller, men forblir positiv.

Mer smerte i vente

Nomura forventer videre fremover at KPI-inflasjonen vil bli negativ igjen i oktober, i forhold til oktober i fjor, på -0,1 prosent. Dette er basert på høyfrekvent data som viser at matvarepriser allerede fortløpende har begynt å synke i oktober, etter to måneders stigninger.

Kinas økonomi krever større bistand enn initiativene med tilførsler som allerede har blitt implementert, sier Mr. Carnell.

"Hva som helst (av politiske tiltak) som dukker opp fra Beijing i løpet av de kommende månedene, vil det sannsynligvis ikke være raskt nok til å utgjøre noe relevant forskjell for 2023. I beste fall burde det sees på som et redskap til å håndtere smerten ved overgangen til en mindre lånefinansiert økonomi", sa han." Og det er et flerårig prosjekt."

Ad i artikkel – AdSense
AD