Kinas fabrikkaktivitet faller i oktober. Produsentprisene stiger til et «rekordhøyt nivå»

Kinesisk arbeider ser på bedriften mens han går fra jobben. Beijing 28. desember 2015. Foto: Wang Zhao/AFP via Getty Images
7. november 2021
AD

Beijing melder at Kinas fabrikkaktivitet sank også i oktober som følge av kraftmangel, høye råvarepriser og svak innenlandsk etterspørsel.  Myndighetene sier imidlertid at produsentprisene har steget til et "rekordnivå".

Tall fra National Bureau of Statistics (NBS, Statistisk sentralbyrå) den 31. oktober viser at Kinas innkjøps-hovedindeks (PMI) for produksjonssektoren gikk ned til 49,2 i oktober fra 49,6 i september. 50-merket skiller vekst fra nedgang på en månedlig basis. Tall under 50 indikerer en nedgang.

Den månedlige PMI’en for september krympet for første gang siden februar 2020 da landet var rammet av en kraftkrise som presset kullprisene opp. I tillegg møtte fabrikkene krav om strengere utslippsnivåer.

"Tilbud- og etterspørsel avtok ytterligere", sa senior NBS-statistiker Zhao Qinghe i en vedlagt uttalelse.

I tråd med den svakere overordnede PMI-indeksen fortsatte subindeksen for produksjon å falle til 48,4 i oktober fra 49,5 måneden før. I mellomtiden viser en annen indikator at nye ordre også er redusert for en tredje måned.

«Råvareprisene og produsentprisene steg i været da indeksene var på 72,1 og 61,1. Det er 8,6 og 4,7 høyere enn forrige måned der sistnevnte har nådd et høyt nivå de siste årene», ifølge Zhao.

Tidligere denne måneden offentliggjorde Kinas NBS de innenlandske prissvingningene på utgående varer fra fabrikkene i september. Økningen i produsent-prisindeksen (PPI) fra år til år som måler kostnadene for varer ut av fabrikken, nådde en 26-års topp på 10,7 prosent.

Den Taiwan-baserte finansanalytikeren Huang Shicong sa at prisøkninger ikke var blitt videreført til sluttforbruksvarer.

"Produsenter vil oppleve at fortjenesten deres blir presset av økende kostnader kombinert med prisbegrensede forbrukerprodukter, noe som ikke er gode nyheter for den kinesiske økonomien", sa han til den kinesiske utgaven av Epoch Times i et tidligere intervju. Huang er også programvert for et aksjeanalyseprogram på ETTV News, en kabel-TV-kanal i Taipei.

Han la skylden på priskontrollen som er drevet av politikere. "Det kinesiske kommunistpartiet har overført smerten fra sivilsamfunnet til bedriftene."

En kraftkrise rammer kinesiske familier, industri og økonomi. Over 20 provinser over hele landet har opplevd strømbrudd siden september. Noen fabrikker har blitt bedt om å innstille produksjonen på bestemte dager eller redusere energibruken. Kraftig stigende kullpriser og begrensede priser førte også til at produsenter ikke ønsket å produsere elektrisitet med tap.

«Hvis bedrifter ikke kan holde stand i det lange løp, kan de si opp ansatte», ifølge Huang.

Epoch Times Photo
En arbeider produserer tunge lastebilmotorer på en fabrikk i Hangzhou i Kinas østlige Zhejiang-provins. 18. oktober 2021. Foto: STR / AFP via Getty Images

Den 12. oktober sa myndighetene at de tillot at kullkraftverk kan kreve markedspris for elektrisitet fra den 15. oktober; i håp om å lette på en forverret kraftkrise.

«Sunday data» viser at råvarelageret i produksjonsindustrien har falt og leveringstiden for råvareleverandører fortsetter å øke. En underindeks for sysselsetting i industribedrifter gikk ned 0,2 til 48,8 forrige måned.

Dessuten økte aktiviteten i Kinas tjenestesektor i et lavere tempo i oktober da PMI'en for ikke-industri i oktober opplevde en liten nedgang til 52,4 fra 53,2 i september.

Den offisielle sammensatte PMI’en, som inkluderer både produksjon- og tjenesteaktivitet, falt til 50,8 fra 51,7 i september.

Ad i artikkel – AdSense
AD