Kina rekrutterer piloter fra Vesten

Taiwans luftvåpen var i høy beredskap under besøket av USA’s talsperson for Representantenes hus, Nancy Pelosis, i Taiwan i august. Foto: Annabelle Chih/Getty Images
20. november 2022
AD

Det kommer nå meldinger om at Kina har rekruttert britiske militærpiloter. For å sikre den nasjonale sikkerheten har både Canada og Storbritannia begynt å etterforske mulige brudd på taushetserklæringen blant militært personell.

Det canadiske forsvarsdepartementet sa til Epoch Times den 27. oktober at de undersøker saken sammen med føderale myndigheter. Alle hendelser som kan skade canadiske, nasjonale interesser, vil bli håndtert på en riktig måte.

«Loven om informasjonssikkerhet omfatter både nåværende og tidligere ansatte. Dersom loven ikke blir fulgt, kan det få alvorlige konsekvenser. Som en institusjon som opprettholder demokratiske prinsipper og rettssikkerhet, forventer vi at nåværende og tidligere canadisk, militært personell følger institusjonenes verdier», sa forsvarsdepartementet.

Ifølge den canadiske loven om informasjonssikkerhet risikerer personer som dømmes for forbrytelser mot loven, fengsel i opp til 14 år. Mindre lovbrudd kan gi fengsel i opp til ett år eller bøter.

Det er nesten som å gi et våpen til fienden din rett før du går i kamp.

- Carl Schuster, sjef for USA's etterretningstjeneste i Stillehavskommandoen

En talsperson for det britiske forsvarsdepartementet sa til Epoch Times den 28. oktober at departementet tar kraftige tiltak for å stanse det kinesiske regimet fra å forsøke å rekruttere aktive eller tidligere britiske militærpiloter.

«All aktiv og tidligere personell omfattes allerede av loven om statshemmeligheter. Vi går nå gjennom taushetsavtalene innad i forsvaret. Den nye sikkerhetsloven vil gi oss flere muligheter til å håndtere nåværende sikkerhetsutfordringer, inkludert denne», sa talspersonen.

Tidligere i oktober kom det rapport om at rundt 30 tidligere brittiske piloter for tiden hjelper til med å trene den kinesiske hæren mot lukrative godtgjørelser på rundt 270.000 dollar i året.

I en artikkel i den britiske avisen Daily Mail den 17. oktober uttalte en ikke navngitt tjenestemann at også canadiske og australske militærpiloter er blitt lokket til Kina. Videre nevnes det at Beijing har ansatt piloter fra det britiske flyvåpenet gjennom en mellommann i Sør-Afrika fordi direkte kontakt fra Beijing stanses av den britiske sikkerhetstjenesten. En ikke navngitt tjenestemann uttalte at også canadiske og australske militærpiloter har blitt lokket til Kina.

Det ble også rapportert at den tidligere amerikanske piloten, David Edmund Duggan, ble pågrepet i Australia den 21. oktober og venter, ifølge Reuters, på å bli utlevert til USA på grunn av sitt arbeid for et kinesisk selskap mellom 2017 og 2020.

Ifølge det britiske forsvarsdepartementet rekrutteres militærpiloter av det kinesiske regimet for å utdanne kinesiske piloter i statseide forsvarsindustribedrifter og forskningsinstitusjoner.

Det taiwanske nyhetsbyrået «Central News Agency» hevder at det kinesiske regimet har ansatt en mengde franske jagerpiloter de siste årene. De har som mål å lære om NATO’s strategier under luftkamp og prosedyrer ved å ta av og landing. De siterer en eksklusiv rapport i den franske avisen Le Figaro.

I et intervju med Epoch Times mener Carl Schuster som er leder for USA's etterretningstjeneste ved Stillehavskommandoen, at det er uklokt av militærpiloter å akseptere Beijings lukrative tilbud og hjelpe det kinesiske regimet til å bli en større trussel.

«Jeg kan forstå at pilotene vil ha pengene, men jeg kan ikke se hvordan en patriotisk pilot vil finne motivasjon til å gjøre det ... Det er uklokt av pilotenes land å tillate dem å gjøre det. Det er nesten som å gi et våpen til fienden din rett før du går i kamp», sier Schuster.

Schuster er bekymret over at Beijing kan skaffe seg kunnskap om luftkamp fra USA og andre nasjoner.

«Jeg er mer bekymret for utdanningen i Amerika i vestlig luftkampteknologi, hvordan vi går inn i kampene og hvordan vår taktikk og våre prosedyrer er. Dette er mer enn bare å lære seg hvordan man tar av og lander flyet; det handler om å lære seg en mengde kampferdigheter», sier Schuster.

Schuster mener også at det kinesiske regimet forsøker å utnytte den kamperfaringen som franske og britiske piloter fikk under Golfkrigen i begynnelsen av 1990-tallet.

«Når man studerer hvordan de nærmer seg et taktisk mål, hvordan de trenger gjennom luftvern og hva de gjør etter at de kommer ut av fra angrepet. Dette er en avgjørende taktikk som kan sikre piloters overlevelse. Det kinesiske regimet forsøker å utvide sin taktiske kunnskap fra erfaring og utvide sine treningsprogrammer.»

James Heappey som er assisterende minister i Det britiske forsvarsdepartementet, sa til Sky News i oktober at Kina er en konkurrent som truer Storbritannias interesser mange steder i verden.

«Det er ingen hemmelighet at de forsøker å få tilgang til våre hemmeligheter og rekruttering av våre piloter i den hensikt å forstå vårt flyvåpens kapasitet. Det er helt klart noe vi og forsvarsdepartementets etterretningstjeneste må bekymre oss over.»

«Vi vil lovfeste at straks folk (britiske piloter) har blitt advart, vil det være en straffbar handling å fortsette med utdanningen for det kinesiske regimet», sa Heappey.

Ad i artikkel – AdSense
AD