Kina: Økt antall dødsfall blant høytstående medlemmer i KKP nå når covid-bølgen skyller over landet

Ambulansepersonell kjører en pasient til en klinikk som behandler covid-19-pasienter i Beijing den 21. desember 2022. Foto: Kevin Frayer/Getty Images
15. januar 2023
AD

Det begynte med høy feber som er et tegn på covid-19, som snart førte til et positivt testresultat. Yang Lianghua, tidligere sjefsreporter for Det kinesiske kommunistregimets offisielle talerør «Folkets dagblad» og sjefredaktør for avisens internasjonale utgave, måtte vente på akuttmottaket for å få en sengeplass på Beijings beste sykehus, som allerede var overfylt.

Med hjelp fra statlige mediers høytstående sjefer og sykehusdirektøren kunne Yang til slutt legges inn på intensivavdelingen der han døde noen timer senere. Dødsårsaken var bakteriell lungeinfeksjon.

Yang er en av en rekke fremtredende personer med kobling til Det kinesiske kommunistpartiet (KKP) som dør på en covid-19-bølge som skyller over Kina. Dette hendte etter at regimet plutselig lettet på sin årelange drakoniske covid-19-restriksjon som har ført til nedstengte bedrifter, en lamslått økonomi og forårsaket en utfordring for den kinesiske befolkningens levestandard.

Den plutselige endringen ble imidlertid gjort uten at det var ressurser eller gjort politiske tiltak for å hjelpe befolkningen med å håndtere det økende antallet smittetilfeller.

Landets helse- og omsorgssystem har vært dårlig forberedt. I takt med at viruset spredte seg til hjemmene, har det brutt ut kaos på sykehus og krematorier. Ikke en gang den kinesiske eliten som er kjent for de privilegier de nyter godt av, har vært immune mot den plutselige snuoperasjonen.

I tillegg til Yang har flere fremtredende personer dødd de siste ukene, deriblant Zhou Zhichun, tidligere assisterende sjefredaktør og vise-administrerende direktør for den statlige publikasjonen «China Youth Daily».

Politikeren Zhi Zhihong, tidligere leder for Jiangxi-provinsens komité for det kinesiske folkets politiske rådgivende konferanse, er også død og også den 39-årige skuespilleren Chu Lanlan fra Beijing-operaen og den marxistiske økonomen Hun Jun.

Bildet viser biler fra begravelsesbyråer som venter på å komme inn i et krematorium i Beijing den 22. desember 2022. Foto: STF/AFP via Getty Images

Andre som har dødd, er Liu Ji, tidligere visedirektør for Den nasjonale idrettskommisjonen, Wu Guangying, maskotdesigneren fra Beijing-OL i 2008, samt et ti-talls kjente professorer ved to av Kinas mest prestisjefylte akademiske institusjoner, ved universitetene i Beijing og Tsinghua.

Omtrent ti ledende helseeksperter har dødd, deriblant Nan Dengkun, som anses å ha vært pioner innen Kinas medisinske rehabilitering, og den ledende legemiddelforskeren Wei Shuli.

Til tross for en økning i antall nekrologer når det gjelder fremstående personer i statlige medier, nevnes imidlertid få detaljer om dødsårsakene.

Det kinesiske regimet har brukt sin sedvanlige taktikk ved å nedskalere kraftig de offisielle tallene for covid-19-smittede og -dødsfall i et forsøk på å fortie nyheter som kan skade KKP's image.

Den nasjonale helsekommisjonen har hittil bare registrert en håndfull dødsfall som er forårsaket av covid; totalt ni personer i løpet av en tre ukers periode. Bare pasienter som dør av covid-influert lungebetennelse og respirasjonssvikt, inngår i denne statistikken. De med underliggende sykdommer regnes ikke med.

Rapporter på stedet gir imidlertid et mye mer dystert bilde.

Begravelsesbyråer rundt om i landet arbeider døgnet rundt for å kremere døde kropper, samtidig som helsemyndighetene oppmuntrer leger som har gått av med pensjon de siste årene, å vende tilbake til arbeidsplassene for å minske personalmangelen.

Mange av de legene som er på vakt, er selv syke med covid-19. En toppkirurg på et sykehus i Beijing fortalte til kinesiske medier at rundt 70 prosent av pleiepersonalet på hans enhet var syke, inklusive ham selv. Han sa at han var tvunget til å fortsette å jobbe.

Helsepersonell flytter en covid-19-pasient på akuttavdelingen ved «Chongqing Medical University» i Chongqing den 22. desember. Foto: Noel Celis/AFP via Getty Images

Det Londonbaserte helseforskningsselskapet, Airfinity, anslår at over 5.000 personer sannsynligvis dør hver dag av covid-19. Dette er tall som er basert på regionale, kinesiske opplysninger.

De offisielle tallene fra Kina har vist seg å være så lite pålitelige at selv Verdens helseorganisasjon (WHO), et organ som vanligvis unngår å kritisere det kinesiske regimet direkte for dets manglende åpenhet under pandemien, har uttrykt tvil rundt statistikken.

«I Kina har det blitt rapportert om et relativt lavt antall tilfeller på intensivavdelinger, men det har vist seg at intensivavdelingene er fulle», sa Mike Ryan, leder for WHO's akuttprogram til journalister den 21. desember.

«Jeg vil ikke si at Kina aktivt unnlater å fortelle oss hva som foregår. Jeg tror at de ligger etter i rapporteringen.»

Heng He, analytiker i Kina-spørsmål, ser et metafysisk element bak den nåværende covid-19-bølgen. «Selv om det virkelige antallet ofre for utbruddet er ukjent, er antallet prominente kinesere som er rammet, bemerkelsesverdig stort,» sier han.

Mange av dem har vært sentrale aktører i regimets maktstruktur og har forpliktet seg til å være propagandister som polerer KKP's image.

«Dere tror at det ikke er noen stor sak, men KKP er et forbrytersyndikat», sier han til Epoch Times og legger til at den siste tidens økning i antall covid-19-tilfeller, bør få mennesker til å revurdere sine bånd til regimet.

«Å knytte livet til partiets skjebne vil ikke gi deg noe godt.»

Tanken om at "du høster det du sår", sier han, har vært dypt rotfestet i kinesiske sinn siden antikken.

«En populær tro i Kina er at gode gjerninger kommer til å gi god avkastning og vice versa og at du kan få din straff i løpet av din levetid», sier Heng.

«Derfor advarer kineserne alltid mot å hjelpe noen i en feilaktig handling, særlig forfølgelse av trossystemer.»

Heng viser til regimets brutale forfølgelseskampanjer rettet mot Falun Gong og andre åndelige eller religiøse grupper.

«På sett og vis kan man betrakte dette som karmisk gjengjeldelse», sier han.

KKP's øvre sjikt som stort sett har beskyttet seg selv fra de skadelige effektene av nedstengningen de siste årene, har plutselig funnet seg sårbare i den siste bølgen av pandemien.

Zhao Lijian, utenriksdepartementets talsmann, er beryktet for sin sinte retorikk og for å ha spredt virusinformasjon, inklusive løgnen om at viruset ble ført til Wuhan av det amerikanske militæret. En konto på Kinas mikroblogg, Weibo, som har blitt identifisert som tilhørende hans kone, klaget nylig over at hun ikke får tak i antivirale legemidler, antiinflammatoriske legemidler eller medisin mot forkjølelse.

En mann bærer en blomsterkrans ved et krematorium i Beijing den 22. desember 2022. Foto STF/AFP via Getty Images

"Hvor mange dager har man feber før man blir frisk?" skrev hun, uten å identifisere hvem hun siktet til, ifølge et skjermbilde fra et slettet innlegg.

"Hvor tok alle disse legemidlene veien?"

Hun la senere til at de brukte iskrem for å senke kroppstemperaturen.

Nasjonal-økonom Hu Angang, leder av Senter for Kina-studier som gir råd til kommunistledelsen, mistet nylig sin svigerfar i en lungebetennelse forårsaket av covid-19.

Familien nådde ikke den medisinske nødtelefonen på en time og måtte deretter vente i timer på ambulansen, ifølge et ofte sitert innlegg fra Mei Xinyu, senioranalytiker ved Institutt for internasjonal handel og økonomisk samarbeid ved Kinas handelsdepartement.

"Den gamle mannen er et høytstående partimedlem som har fått medaljer fra landet, men må nå vente på kremering i sykehusets likhus", skrev Mei den 21. desember og la til at begravelsesbyrået Babaoshan Funeral House i Beijing, dit kroppen hans vil bli sendt, kremerer cirka 200-300 døde kropper hver dag.

"Det er ingen plass i dag".

Ad i artikkel – AdSense
AD