Kina: Bytter ut Gud: Det kinesiske regimets hundreårskrig mot tro

Falun Gong-demonstranter bærer fotografier til minne om de døde under en parade på Capitol Hill i Washington. 17. juli 2014. (Foto: Jim Watson/AFP via Getty Images)
18. juli 2021
AD

Prester og nonner ble tvunget til å knele foran et stort bål og måtte hjelpeløst se på mens flammene brant huden deres og ødela hellige gjenstander.

I en annen kinesisk by ble katolikker slått med skarpe trestokker av studenter iført røde armbånd. En prest ble kastet inn i flammene etter at han sank sammen i smerte. En nonne ble slått til døde fordi hun nektet å tråkke på en statue av Jomfru Maria.

En katolsk prest ble levende brent i Beijing fordi han nektet å frasi seg sin overbevisning.

Disse urovekkende, brutale handlingene som er dokumentert av misjonæren Sergio Ticozzi med base i Hong Kong, var neppe uvanlig for troende kinesere under det vanvittige tiåret under Kulturrevolusjonen som startet i 1966. Da ble alle former for religionsutøvelse erklært som "overtroisk" og bannlyst.

En slik undertrykkelse var heller ikke unik for denne perioden under det kinesiske regimets 70 års styre.

Total kontroll

Troen på en høyere makt er et anatema (forbannelse) for Det ateistiske kinesiske kommunistpartiet (KKP) som i 100 år har søkt å kreve absolutt lojalitet og kontroll over sine medlemmer og det kinesiske folk.

"De kan ikke håndtere troskap til noe annet enn staten", uttalte Sam Brownback, tidligere USA's ambassadør for internasjonal religionsfrihet, til The Epoch Times.

Som følge av dette har partiledere lansert kampanje etter kampanje for å knuse og kontrollere troende mennesker i Kina.

Mao Zedong som var den første KKP-lederen og som lanserte og gjennomførte en av de mest inngående kampanjene for å ødelegge Kinas trosliv, sammenlignet religion med "gift" under en samtale med Tibets eksil-leder Dalai Lama. Dalai Lama skriver i sin selvbiografi at Mao i 1954 fortalte ham at religion "undergraver løpet" og "forsinker landets fremgang."

Den tidligere kinesiske lederen Jiang Zemin erklærte i 1993 religionsfrihet som "upassende for partimedlemmer" og ba partimedlemmene om å "tålmodig oppdra" de troende og hjelpe dem med å "bli kvitt de religiøse båndene".

Buddhisme, taoisme, islam, katolisisme og kristendom, de fem religionene regimet offisielt har sanksjonert, er under streng, statlig kontroll, der parti-tjenestemenn setter vilkårene.

Kinesiske tjenestemenn som jobber med troende grupper, har understreket behovet for å "veilede religion med sosialistiske verdier" og at de troende må utvise "takknemlighet ovenfor partiet."

Under partiets lover og regler risikerer medlemmene også en mulig fordrivelse fordi de har en tro eller deltar i "overtroiske aktiviteter".

CHINA-RELIGION-POLITICS-CATHOLIC
Kirkegjengere passerer skyggen av et kors ved inngangen til “undergrunns-kirken”, den katolske kirken Zhongxin Bridge, etter en gudstjeneste med feiring av Kristi himmelfartsdag. Tianjin den 24. mai 2015. Foto: Greg Baker/AFP via Getty Images

I anledning partiets hundreårsjubileum møttes lederne fra seks statlige, religiøse organisasjoner i juni for å hylle KKP-ledelsen. De uttrykte vilje til "alltid å følge partiet" og lovet å starte en utdanningskampanje for å utdype "kjærligheten til partiet" i sine religiøse miljøer.

Pastor Bob Fu som er grunnlegger av «Christian human rights group China Aid», beskriver KKP som "verdens største, ekstreme, ateistiske parti."

"KKP har begått den verste religions-forfølgelsen og forbrytelser mot menneskeheten", sa Fu til Epoch Times.

Sagt med Brownbacks ord er KKP “i krig med troen”, det være seg kristne, tibetanere, Falun Gong, buddhister, uigurerog andre muslimske minoriteter i Xinjiang.

"Det er en krig de ikke vil vinne", sa Brownback.

"Null-toleranse"

Ett år etter at KKP tok makten i 1949, marsjerte kinesiske tropper inn i Tibet og tvang tibetanerne en 17-punkts avtale om å legitimere KKP's styre. Til tross for rosenrøde løfter om tibetansk selvstyre på papiret, forvandlet Beijing regionen til en overvåkingsstat og opprettet arbeidsleirer.

Dalai Lama som er regionens åndelige leder, gikk i eksil i India i 1959, etter at regimet på brutalt vis hadde knust et opprør og drept titusentalls tibetanere. I de 20 årene som fulgte, døde om lag 1,2 millioner tibetanere under regimets undertrykkende politikk, ifølge estimater fra den tibetanske eksilregjeringen. Mer enn 150 mennesker har satt fyr på seg selv i desperat protest.

Politiet overvåker rutinemessig privat korrespondanse, ransaker boliger og gransker telefonsamtaler på jakt etter forbudt innhold, som for eksempel "reaksjonær musikk" fra India, ifølge de siste rapportene fra det amerikanske utenriksdepartementet. Lokale tjenestemenn forbyr også studenter å delta i religiøse aktiviteter i skoleferien. Rapporten omtaler 273 tibetanere som ble “arrestert i strid med internasjonale menneskerettigheter så sent som i 2019”.

CHINA-BUDDHISM-RELIGION-RIGHTS
En nonne går mellom ruiner av ødelagte hus ved «Larung Gar Buddhist Institude» i det sørvestlige Kina i Sichuan provinsen. 29. mai 2017. Foto: Johannes Eisele/AFP via Getty Images

En tibetansk gjeter med navn Lhamo som er 36 år gammel og trebarnsmor, ble arrestert i juni 2020 fordi hun sendte penger til familien sin i India. Familiemedlemmene som fikk treffe henne to måneder senere, sa at hun var "veldig forslått og ute av stand til å snakke", ifølge advokatgruppen Human Rights Watch. Hun døde noen dager senere på et lokalt sykehus og ble umiddelbart kremert.

Den nåværende tibetanske, åndelige lederen er i sitt 86. år, og Beijing har gjort det klart at de ønsker en hånd med i utvelgelsen av etterfølgeren. I en melding utstedt i mai sa Kinas statsråd at de hadde identifisert og godkjent "92 reinkarnerte, levende buddhaer", en indikasjon på at de har til hensikt å velge den neste Dalai Lama når den nåværende går bort.

"KKP praktiserer nulltoleranse når det gjelder religiøst troende", sa Lobsang Tseten, administrerende direktør for den USA-baserte tibetanske aktivistgruppen «Students for a Free Tibet» til The Epoch Times. Han la til at "KKP’s vilkårlige styre i Tibet er en direkte trussel mot alle aspekter av en tibetaners liv".

"Sinifiserende" kirker (sinifiserende: den språklige eller kulturelle antagelse av kinesisk språk og kultur)

KKPs undertrykkelse av katolske og protestantiske kirker er også intensivert under den nåværende lederen Xi Jinping.

Kinesiske myndigheter har fjernet tusentalls kors fra kirker, arrestert pastorer, beordret fjerning av kristne bilder og aggressivt gjennomført en "sinifiserende praksis" ved å etablere "patriotiske kirker" der bilder av Jesus og Jomfru Maria erstattes med portretter av Xi eller Mao.

Epoch Times Photo
Skjermbilder av videoer nedlastet av ChinaAid viser riving av Golden Lampstand Church i byen Linfen i Shanxi-provinsen. 9. januar 2018. Foto: ChinaAid

Det kinesiske regimet tolker og oversetter også Bibelen på nytt for å fremme kristendommen i kinesisk stil, med en kinesisk tekstbok om etikk som vrir en historie fra Bibelen der Jesus steiner en kvinne til døden mens han hevder at han er en synder.

I 2017 innførte minst fire byer og en provins innskrenkninger i julefeiringen. De forbød julepynt, juleforestillinger og salgsfremmende aktiviteter. Kommunistiske tjenestemenn ved et universitet forbød aktiviteter relatert til vestlige, religiøse høytider for på den måten å hjelpe den yngre generasjonen "å bygge kulturell tillit". En kristen fikk i januar en heftig bot på 160.000 yuan (kr 214.893) for å ha feiret høytiden.

Undergrunns-kirker har dukket opp som et resultat av regimets undertrykkelse. Kinesiske tjenestemenn har respondert med å arrestere kirkemedlemmer og har gitt langvarige fengselsstraffer til pastorer.

Wang Yi som er pastor i Chengdu i sentral-Kina og som grunnla en av landets største, uregistrerte kristne kirker, ble dømt til ni års fengsel i desember 2019 for "ulovlige forretninger" og "forsøk på å undergrave statsmakten". Slike anklager bruker regimet ofte for å arrestere dissidenter.

I april rapporterte Radio Free Asia at Beijing drev hemmelige sentre for hjernevask, ofte med bruk av torturmidler, i det sørvestlige Kina i Sichuan-provinsen for å tvinge kristne til å frasi sin tro.

"Hver dag blir partiet dristigere"

I regionen vest i Xinjiang holder regimet nå over 1 million uigurer og andre muslimske minoriteter i kinesiske interneringsleirer kalt "yrkesopplæringssentre", tilsynelatende brukt for å "stoppe ekstremisme". Der utsettes de for tvangsarbeid, tortur, seksuelle overgrep, politisk indoktrinering, tvangsabort og tvungen sterilisering.

Et økende antall land med USA i spissen, inkludert BelgiaCanada, Tsjekkia, LitauenNederland og Storbritannia, ser på undertrykkelseskampanjen som en form for folkemord.

"Folkemordet på uigurene pågår fremdeles, og for hver dag som går blir partiet dristigere", sa Rushan Abbas som er administrerende direktør for en nonprofit-kampanje for uigurer i Washington, i en erklæring den 30. juni, dagen før KKP's hundreårsjubileum. "Dette er vårt siste varsko. KKP må stoppes hvis vi skal klare å bevare et system av global verdighet og en samfunnsmessig orden som respekteres av alle."

Epoch Times Photo
Jieleixi moske nr 13 med slagordene "Elsk (Det kinesiske kommunist-) partiet, elsk Kina". Yangisar, sør for Kashgar i den vestlige regionen Xinjiang i Kina. 4. juni 2019. Foto: Greg Baker/AFP via Getty Images

En fersk rapport fra to organisasjoner med base i Washington, Oxus Society for Central Asian Affairs og Uyghur Human Rights Project, viser at minst 28 land er "medskyldige i Kinas trakassering og trusler mot uigurer." Mange av disse landene har sterke økonomiske bånd til Kina, blant dem de som er med på Kinas nye Silkevei (BRI, Belt and Road Initiative, også kjent som "Ett belte, en vei").

"Når Kinas globale innflytelse øker gjennom BRI, vil flere stater sannsynligvis bli låst i avhengighetsforhold til Kina. Dette vil øke Kinas mulighet til å tvinge statene til å bidra til å ramme diaspora-medlemmer og folk i eksil", ifølge rapporten.

"Vi kan få dere til å forsvinne"

Ingen andre steder kommer KKP’s hat mot religion tydeligere frem enn i den blodige undertrykkelsen av utøvere av Falun Gong, en åndelig metode som består av langsomme, meditative øvelser og moralske verdier, basert på prinsippene sannhet, medfølelse og toleranse, ifølge nettsiden deres.

Av frykt for Falun Gongs popularitet i Kina, innledet daværende leder Jiang den 20. juli 1999 den brutale forfølgelsen mot tilhengere av metoden. I følge en tidligere oberst fra militæret som deltok på møtet, gav høyt rangerte, kinesiske embetsmenn hemmelig ordre om å "knuse dem politisk, ruinere dem økonomisk og ødelegge deres omdømme,"

Siden har millioner av Falun Gong-utøvere blitt holdt i fengsel, arbeidsleirer, psykiatriske sykehus og andre interneringsanlegg i Kina. Hundretusener er blitt torturert på disse stedene i forsøk på å tvinge utøvere til å gi opp sin overbevisning. Utallige mennesker har dødd under Kinas statssanksjonerte, tvungne organhøsting, der organer blir tatt ut og solgt på transplantasjons-markedet.

Forfølgelsen pågår fremdeles

I løpet av de fem første månedene i 2021 er det dokumentert at 599 Falun Gong-utøvere har blitt dømt for sin overbevisning. En av dem var 81 år gammel og ble dømt til ni års fengsel, i følge Minghui.org, en USA-basert nettside som overvåker forfølgelsen av denne gruppen. Det er dokumentert at over 15.000 utøvere ble utsatt for trakassering eller arrestasjoner i fjor.

Lokket av gode bonuser, startet politiet og lokale tjenestemenn i fjor en omfattende "Zero-Out Campaign" for å arrestere utøvere over hele landet, rapporterte Minghui. Utøverne ble bedt om å undertegne en uttalelse der de fornekter sin egen overbevisning. Hvis de nekter å signere, kan de risikere å måtte gi avkall på pensjonen, karrieren eller barnas utdanning.

"Med bare ett ord kan vi kan få deg til å forsvinne", skal en tjenestemann fra Kinas nordligste provins Heilongjiang ha sagt til en Falun Gong-utøver.

Epoch Times Photo
Falun Gong-utøvere deltar i en parade i Flushing i New York den 18. april 2021 under markeringen av 22-årsjubileet for den fredelige 25. april-appellen med 10.000 Falun Gong-utøvere i Beijing. Foto: Samira Bouaou / The Epoch Times

Guo Zhenfang fra byen Chifeng i sørøst av Indre Mongolia, døde i juni, dagen etter rettssaken. På sykehuset oppdaget familien blodflekker på nesen og et sår rundt kneskålen. Ryggen hans var "purpurfarget" fra livet og ned, ifølge Minghui. En rekke sivilkledde politibetjenter hindret familien en videre undersøkelse av liket og sendte det til krematoriet, uten deres samtykke.

Lü Songming som tidligere var historielærer ved en ungdomsskole i Hunan-provinsen i det sørlige Kina, har tilbrakt til sammen 14 år i fengsel. Han mistet rundt 20 tenner på grunn av juling, tvangsarbeid, elektrisk sjokk og andre former for tortur. Da han ble løslatt i 2018, hadde han bare seks tenner igjen og var ikke lenger arbeidsdyktig. Han hadde fått hjerteproblemer og døde til slutt i mars i en alder av 53 år.

"En reell svakhet"

Brownback har observert at det i Xis Kina, i stadig økende grad, tas i bruk umenneskelig taktikk fra Maos tid.

"I iveren etter å hevde sin makt over Kinas troende, utviser regimet likevel en reell svakhet", sa Brownback.

"De kjenner nok på at de har mistet litt av kontrollen og blir derfor langt mer undertrykkende og brutale", sa han.

"Beijings brudd på menneskerettigheter og religionsfrihet koster regimets globale anseelse. På hjemmebane kan de risikere å miste muligheten til å forbli ved makten", mente Brownback.

"Kommunisme og tro har store vansker med å eksistere side om side. Troen vil ikke la seg undertrykke, så til slutt vil kommunismen falle", sa han.

"Arven etter KKP’s 100-årige styre", sa pastor Fu, "vil ha rekord som det politiske partiet med høyest antall menneskeliv som har gått tapt med vilje ... i hele menneskehetens historie."

Følg Eva på Twitter: @EvaSailEast

Følg Frank på Twitter: @HwaiDer

Ad i artikkel – AdSense
AD