Jury dømmer Trump på alle tiltalepunkter

USAs tidligere president Donald Trump taler i South Bronx, New York, 23. mai under valgkampen. Foto: Samira Bouaou
9. juni 2024
AD

USAs tidligere president Donald Trump er dømt av en jury i New York. Juryen fant ham skyldig i 34 tilfeller av regnskapssvindel. En rekke politikere og kjendiser fordømmer dommen.

"Dette var en skam. Dette var en rigget rettssak av en korrupt dommer", sier Trump utenfor rettssalen.

Han legger til at han er «en svært uskyldig mann», og at «den virkelige dommen vil bli avsagt av folket den 5. november». Han sikter til det amerikanske presidentvalget som skal avholdes i november.

Trump er anklaget for å ha brukt penger fra valgkampen til å kjøpe tausheten til Stephanie Clifford (også kjent som «Stormy Daniels»). Den tidligere presidenten har benektet anklagene.

Bragg: «Juryen har talt»

Dommen mot Trump gjør ham til den første tidligere presidenten i landet som blir dømt for et slikt lovbrudd.

Dommen vil bli kunngjort 11. juli.

Statsadvokat Alvin Bragg sa etter dommen at «den eneste stemmen som teller, er juryens, og juryen har talt».

President Biden kommenterte dommen på X ved å skreve: «Det er bare én måte å holde Trump ute av Det ovale kontor på: ved valgurnene».

«Ingen er hevet over loven», skrev Michael Tyler, kommunikasjonsdirektør for Bidens kampanje, i en uttalelse.

«Donald har alltid feilaktig trodd at han aldri ville måtte ta konsekvensene av å bryte loven for egen personlig vinning.»

Republikanerne fordømmer dommen

Dommen mot Trump fordømmes av en rekke politikere og kjendiser.

Talsmann for representantenes hus, republikaneren Mike Johnson, sa i en uttalelse at det var «en skammens dag i amerikansk historie». Videre uttrykte han: «Demokratene jublet da de dømte lederen for motstanderpartiet på latterlige anklager. Disse anklagelsene var basert på vitnemålet til en straffedømt forbryter som ikke lenger var advokat. Dette var en rent politisk øvelse, ikke en juridisk.»

Milliardæren og gründeren Elon Musk klaget over dommen og kalte den «urovekkende». Videre skrev han på X: «Det amerikanske folket som helhet bør avgjøre hvem som er president».

Presidentkandidat Robert F. Kennedy Jr. kaller avgjørelsen «dypt udemokratisk», og legger til at den «vil slå tilbake i november».

Ad i artikkel – AdSense
AD