Italia vurderer sin relasjon til Beijing på nytt

Italias statsminister, Mario Draghi, vinker til pressen idet han lander på Cornwall Airport Newquay i England før G7-møtet. 11 juni 2021. Foto: Stefan Rousseau - WPA Pool/Getty Images
4. juli 2021
AD

Italia vil revurdere Kinas investeringer i landet og bevege seg bort fra den tidligere regjeringens Beijing-vennlige politikk. Det var budskapet fra Italias statsminister Mario Draghi under G7 toppmøtet nylig.

Under møtet uttrykte Draghi bekymring for det kinesiske kommunistregimet.

«Det er et autokrati (en styreform der all makt er samlet hos en gruppe) som ikke følger multilaterale regler og ikke har den samme visjonen for verden som de demokratiske landene», sa han under G7 toppmøtet den 13. juni.

Stiller seg bak B3W

Draghi erkjente at økonomisk samarbeid er viktig, men han understreket de forskjellene som finnes mellom det kinesiske regimet og Vesten.

«Vi må også være oppriktige om de sakene som vi alle deler og ikke aksepterer. USA’s president sa at taushet er å være medskyldig», sa Draghi.

På spørsmål om Italias involvering i Beijings kontroversielle prosjekt som blir kalt "Den nye silkeveien", som offisielt forkortes til BRI, antydet Draghi at kinesiske investeringer kommer til å bli vurdert på ny av Italia.

«Når det gjelder de spesifikke overenskomstene, vil vi se over dem nøye», sa han.

BRI er en infrastrukturplan verdt flere billioner dollar og som handler om å forsterke det kinesiske regimets innflytelse gjennom utviklingsprosjekter og handelsforbindelser. Flere deltakerland har blitt presset til å ta svært store lån fra Kina.

Italia stiller seg bak G7’s konkurrerende initiativ som kalles Build Back Better World (B3W).  Tanken med dette prosjektet er å investere over 40 billioner dollar i havner, byer og annen infrastruktur i utviklingsland med lave til middels høye inntekter rundt i verden.

Sikkerhetstiltak

Italia var det første G7-landet som sluttet seg til BRI, til tross for at USA og andre G7-land frarådet det. Den tidligere statsministeren Guiseppe Conte signerte et BRI-memorandum under den kinesiske lederen Xi Jinpings statsbesøk i mars 2019.

Draghi-regjeringen tar nå sikkerhetsgrep i sine handelsforbindelser med Kina. I mars 2021 undertegnet statsministeren på et dekret om å stanse det italienske selskapet Fastweb fra å skrive kontrakt med Huawei og ZTE. Begge disse kinesiske selskapene har nære bånd til det kinesiske militæret.

I en uttalelse fra 13. juni oppfordret G7-landene USA, Canada, Storbritannia, Tyskland, Italia, Frankrike og Japan det kinesiske regimet å "respektere menneskerettigheter og grunnleggende friheter" i Xinjiang og Hongkong og å samarbeide om en utredning av opprinnelsen til covid-19. Med en bestemthet stemme prøvde de å avskrekke Beijing fra å drive "markeds-fiendtlig politikk".

Flere EU-land har i den senere tid vurdert sine relasjoner til Kina. Dette har ført til at EU-parlamentet frøs en handelsavtale med Beijing som skulle inngås etter syv års forhandlinger.

Ad i artikkel – AdSense
AD