Innbyggere i Hong Kong fengslet på grunn av lysvake

Den nasjonale sikkerhetsloven

Lysvake for å minnes ofrene på Den himmelske freds plass. 4. juni 2014. Det var da 25 år etter massakren. Foto: Jessica Hromas/Getty Images
26. september 2021

En domstol i Hong Kong har tiltalt tre ledere i gruppen som står bak byens minnestund for massakren på Den himmelske freds plass. De tiltales for undergraving av den nasjonale sikkerhetsloven som er innført i Hong Kong av Beijing. Loven har blant annet blitt brukt for å fengsle kritikere av regimet.

Chow Hang-tung som er en fremgangsrik advokat og visepresident for den pro-demokratiske organisasjonen i Hong Kong, har blitt nektet kausjon ved en domstol i vestre Kowloon i Hongkong. Gruppens talsperson Lee Cheuk-yan og nestleder Albert Ho er nylig fengslet i forbindelse med sine roller i "ulovlige sammenkomster" i 2019.

De tre personene er anklaget for å ha oppfordret til å "organisere, planlegge, begå eller delta i handlinger som ulovlig retter seg mot å styrte regjeringen". Påtalen er en fullførelse av den nye, nasjonale sikkerhetsloven.

"Utenlandsk agent"

Det kinesiske regimet innførte den nasjonale sikkerhetsloven den 30. juni 2020 og gjorde den til en del av den tidligere brittiske mini-grunnloven. De nye reglene dekker fire bredt definerte kategorier av handlinger: "brudd", "styrt", "samarbeid med fremmende makt" og "terrorisme".

Gruppen som er en Hong Kong-allianse som støtter demokratiske bevegelser i Kina, tiltales også for å ha oppfordret til "styrt".

Alliansen er kjent for å organisere Hong Kongs årlige lysvake som retter seg mot å hedre ofrene for massakren på Den himmelske freds plass i Beijing. Den 4. juni 1989 satte kommunistregimet inn militæret for å slå ned studentprotester som ba om et mer åpent samfunn.

Den tidligere brittiske kolonien har vært det eneste kinesiske territoriet der store minnestunder og protester har vært mulig. Hong Kong-politiet har imidlertid forbudt lysvakene de siste to årene med henvisning til pandemien.

Hongkong-politiet har nå klassifisert alliansen som en "utenlandsk agent" og har krevd at gruppen skal levere inn lister over medlemmer, informasjon om aktiviteter, samt en økonomisk redegjørelse.

Gruppen har nektet for påstandene og sa på en pressekonferanse at de ikke ville samarbeide med politiet.

Frosset tilgang til eiendeler

Chow og hennes kolleger Tang Nok-Kwan, Kam-wai, Chan To-wai og Tsui Hon-kwong ble arrestere den 8. september for "manglende evne til å følge samværskravene" i henhold til artikkel 43 i den nasjonale sikkerhetsloven.

De fem nekter å erkjenne seg straffbare forhold.

Gruppen vil bli oppløst når sikkerhetsbyrået bestemmer seg for at gruppen skal tas bort fra organisasjonsregisteret. Sikkerhetsbyrået er en myndighet som ble etablert i Hong Kong av Beijing.

Politiets nasjonale sikkerhetsdepartement har frosset eiendeler til en verdi av 282.000 dollar som tilhørte gruppen.

Aktor Anthony Chau Tin-hang har søkt om utsettelse av saken for å fortsette utredningen ytterligere med å undersøke USB-minnepinner som det er tatt beslag i, datamaskiner og nettbrett. Politiet tok beslag i utstyret under en razzia da også 4. juni-museet, et museum tilegnet massakren på Den Himmelske freds plass, ble tømt og store deler av utstillingen beslaglagt.

Ytterlige rettsmøter vil skje den 28. oktober. I henhold til den nasjonale sikkerhetsloven kan de som blir dømt for "oppfordring til utbrytning" bli dømt til mellom fem og ti års fengsel. Ytterligere elleve personer er blitt fengslet fordi de har tent lys ulovlig og deltatt i en minnestund.

Over 100 fengslet

Tong Yin-kit som er den første som ble tiltalt etter denne loven, ble dømt til ni års fengsel. Han ble dømt for "oppfordring til utbrudd" og "terrorisme" etter å ha kjørt motorsykkel med et flagg der det sto "Befri Hong Kong, vår tids revolusjon" under en protest i 2020.

Over 100 personer et blitt siktet for brudd på den nye loven. Dette har i sin tur ført til over 60 tiltaler, først og fremst mot pro-demokratiske politikere, aktivister, journalister og studenter.

Chow skriver på sin Facebook-side at det er verdt det for henne hvis denne motstandsbevegelsen kan vinne mer tid og rom.

"Så lenge vi fremdeles har viljen til å sloss, har vi ikke tapt. Folk i Hong Kong aksepter ikke denne skjebnen", skriver Chow i innlegget.

Et tidligere gruppemedlem, Richard Tsoi, satt som tilhører i forhandlingene iført en t-skjorte med trykket "Folket vil ikke glemme".

«Jeg kan bare håpe at folk i Hong Kong fortsetter å opprettholde vår kollektive samvittighet og fortsetter å bekymre seg over utviklingen og at alle er bevisste på den nåværende situasjonen i Hong Kong», svarte Tsoi da han ble spurt om han var urolig for sin egen sikkerhet.