Huaweis grunnlegger og konsernsjef oppfordrer selskapet til å opprettholde kontantstrømmen for å ”overleve”

Huaweis grunnlegger og konsernsjef Ren Zhengfei taler under en presse-briefing i Taiyuan i provinsen Shanxi i Kina den 9. februar 2021. Foto: Jessica Yang/AFP via Getty Images
12. september 2022
AD

Grunnleggeren av den kinesiske teknologi-giganten Huawei har angivelig bedt selskapet om å forberede seg på "overlevelse" midt i de dystre økonomiske utsiktene, ifølge et lekket intern-notat.

Da de tidligere red høyt på bølgen av globaliseringen, sto den suksessfylte telekom-bedriften for en av de største globale andelene på forsendelser av kommunikasjons-enheter. Imidlertid har selskapet angivelig endret tonen etter at det ble tungt sanksjonert av USA og andre vestlige nasjoner.

De ber nå sine ansatte å gi opp enhver ønsketenkning om at selskapet igjen skal komme tilbake til sin tidligere storhet, men istedet å "fokusere på kontantstrøm og profitt" for å holde seg flytende.

Huawei store logo
En mann som bærer et beskyttende munnbind, sitter nær en logo til en Huawei-butikk i Beijing den 31. juli 2020. Foto: Ng Han Guan/AP Photo

"De neste ti årene vil bli en pinefull, historisk periode fordi verdensøkonomien går inn i nedgangstider ... Huawei må tone ned et hvert overoptimistisk varsel om fremtiden og gjøre overlevelse til sin fremste form for tro de neste tre årene", skrev Ren Zhengfei som er toppsjef og grunnlegger av Huawei, i et lekket notat, ifølge South China Morning Post (SCMP).

Rens kommentarer ble først rapporterte av Yicai som er en kinesisk nyhets-publikasjon. Huawei har nektet å bekrefte eller avkrefte notatet, men mange eksperter og lokale mediekanaler så på teksten som autentisk. Imidlertid har rapporten siden blitt fjernet fra Yicai og fra andre lokale nyhetskanaler.

I følge reporteren fra Epoch Times som meldte om notatet før det ble tatt ned, ble ord som "overleve eller overlevelse" brukt syv ganger i teksten.

I mai 2019 satte USA Huawei på sin liste over sanksjonerte selskaper og dermed hindret amerikanske selskaper å forsyne Huawei med produkter uten tillatelse fra USA’s handels-departement. Da sluttet Google å samarbeide med Huawei, og Huaweis enheter ble nektet tilgang til oppdateringer på Androide enheter.

I mai 2020 innførte USA’s handelsdepartement nye forskrifter med krav om at enhver chip som ble brukt til amerikansk teknologi og utstyr i produksjonen, først skal godkjennes av USA før det kan selges til Huawei.

De fleste fabrikkene som produserer chips i verden, inkludert det ledende, kinesiske støperiet SMIC og Taiwans TSMC, kjøper utstyr fra amerikanske selskaper som Applied Materials, Lam Research og KLA.

TSMC avslørte offentlig den 16. juli 2020 at de hadde sluttet å ta imot bestillinger fra Huawei den 15. mai 2020 på grunn av følgene det amerikanske forbudet hadde mot Huawei.

I tillegg har ”Five Eyes nations”-nasjonene (USA, Storbritannia, Australia, New Zealand og Kanada) alle forbudt utstyr fra Huawei fra sine 5G-nettverk og har gitt den kinesiske telekom-giganten enda et stort slag.

Konsernsjef Rens ”overlevelses-strategi”

Ren som er Huaweis konsernsjef, foreslo å holde selskapets budsjett på et rimelig nivå, "blind ekspansjon og blinde investeringer bør trekkes tilbake eller avsluttes, og den sparte arbeidskraften bør settes inn i frontlinjen."

Ifølge planen søker Ren å redusere selskapets fokus til kun å omfatte konkurransedyktig maskinvare og programvare, begrense produksjonslinjene og øke marginene og lønnsomheten. Han tilføyde at "enhver sektor som ikke gjør det bra, vil bli kuttet ut ... og at tap vil bli trukket fra de ansattes måltidsfordeler".

Ren sa at Huawei omfavnet idéen om globalisering og satset tungt på verdens-økonomien. Idéen er nå å "holde seg flytende ved å tjene det du kan, uansett hvor lite det er."

Han foreslo også at bonuser og forfremmelser skulle knyttes til selskapets resultater, noe han påsto ville motivere ansatte til å konkurrere om inntjening.

Massivt fall i lønnsomhet

Ifølge Huaweis driftsresultater som ble offentliggjort i midten av august, var selskapets salgsinntekter i første halvår i år rundt 44 milliarder dollar og nettoresultatet var 5,0 prosent av dette (2,2 milliarder dollar).

Samtidig var selskapets salgsresultater for samme periode siste år 46,7 milliarder dollar, og nettoresultatet var 9,8 prosent (eller 4,6  milliarder dollar).

Tallene viser at Huaweis salgsinntekter første halvår i år falt med 5,9 prosent (med 2,7 milliarder dollar) fra år til år, mens nettoresultatet sank med 52 prosent (med 2,4 milliarder dollar).

Huawei ble grunnlagt i 1987 og har i dag 195.000 ansatte og opererer i mer enn 170 land og regioner verden over.  Selskapet er imidlertid under omfattende amerikanske sanksjoner for å ha solgt telekommunikasjons-utstyr til Iran.

Selskapets salg av smart-telefoner har også stupt på grunn av kutt i tilgang av databrikker. Opplysninger fra det britiske firmaet for markedsundersøkelser, Omdia, viste at Huaweis utenlandske smarttelefon-salg i 2021 falt til 35 millioner enheter, et svimlende fall på 81,6 prosent fra 2020.

Ad i artikkel – AdSense
AD