Høye nivåer av visse tarmbakterier kobles til åreforkalkning

Plakk i koronararteriene dannes av akkumulert fett og kalk og er en viktig årsak til hjerteinfarkt. Foto: Shutterstock
1. oktober 2023

Forskere ser en forbindelse mellom visse tarmbakterier og dårligere hjerte- og karsykdom etter å ha undersøkt 9.000 personer i alderen 50-65 år uten kjent hjertesykdom.

Tove Fall, professor i molekylær epidemiologi ved institusjonen for medisinsk vitenskap og SciLifeLab ved Uppsala universitet, har gjort studien sammen med forskere ved Lunds universitet.

– Vi fant at bakterier som er vanlige i munnhulen, spesielt ulike varianter av streptokokker, er, når vi finner dem i tarmen, assosiert med økt forekomst av plakk i de små hjertearteriene. Streptokokker er en velkjent årsak til lungebetennelse og infeksjoner i halsen, på huden og i hjerteklaffene, sier hun i en pressemelding.

Bakteriene ble også assosiert med forhøyede betennelsesmarkører i blodet, selv etter at forskerne hadde tatt hensyn til forskjeller i kosten og medisinering mellom deltakerne som hadde bakteriene og de som ikke hadde det.

Studien baserer seg på analyser av tarmfloraen og bilder av hjertet med datatomografi for å se forekomsten av plakk i kranspulsårene.

Neste skritt er å undersøke om disse bakteriene også bidrar til utvikling av åreforkalkning og hjerteinfarkt eller om koblingen kan forklares med andre faktorer.

Tove Fall er professor i molekylær epidemiologi ved Uppsala universitet. Foto: Mikael Wallerstedt

Studien er publisert i det vitenskapelige tidsskriftet Circulation.

Kontakt journalisten: [email protected]

Ad i artikkel – AdSense
AD