Helsingfors universitet stenger kontroversielt Konfucius-institutt

En statue av filosofen Konfucius fra en seremoni i Changchun i Kina den 28. september 2008. Foto: China Photos / Getty Images
26. juni 2022

Universitetet i Helsingfors har sagt opp kontrakten med det kontroversielle Kina-finansierte Konfuciusinstituttet, melder Yle. De siste årene har en rekke vestlige universiteter stengt Konfucius-instituttene på grunn av mistanke om koblinger til Det kinesiske kommunistpartiets propagandaapparat.

Kina sier de gjerne skulle ha fortsatt samarbeidet, men universitetet i Helsingfors i Finland, sier blankt nei.

"De spurte om det er mulig å forhandle om en fortsettelse. Nei, det er ikke mulig, svarte vi", sier Hanna Snellman som er rektor ved universitetet i Helsingfors, til avisen.

Både Sverige og Danmark har stengt sine Konfucius-institutter. Tidligere parlamentsmedlem Göran Lindblad fra Moderaterna har uttalt at instituttene «er spionsentre og propagandasentre og ikke noe annet».

Snellman sier til Yle at de på universitetet i Helsingfors «ønsker å velge sine egne lærere og ansette dem selv».

«Vi ønsker også at undervisningen i kinesisk språk skal være forskningsbasert.»

Konfucius-instituttet som underviser i kinesisk språk og kinesisk kultur, har blitt kritisert for å være en del av det kinesiske regimets myke maktutøvelse.

For to år siden kom det for en dag at Konfucius-instituttet i Helsingfors har forsøkt å begrense den offentlige diskusjonen om temaer som er følsomme for Det regjerende kommunistpartiet i Kina, i følge Yle . Dette handler blant annet om saker vedrørende Tibet, Taiwan og massakren på Den himmelske freds plass i Beijing.

Kontakt gjerne journalisten: [email protected]