Godt kinesisk nytt år! Tigerens år!

Nytt år ifølge den kinesiske kalenderen

Er du en tiger ifølge den kinesiske kalenderen? Illustrasjon: Jane Ku
6. februar 2022

I år startet det kinesiske nye året tirsdag 1. februar. Da begynte tigerens år. Tigeren er den tredje i rekken av tolv dyr i den kinesiske dyrekretsen: rotten, oksen, tigeren, kaninen, dragen, slangen, hesten, geiten, apen, hanen, hunden og grisen.

I Kina symboliserer tigeren styrke og dominans. Mennesker født i tigerens år er vanligvis modige, sterke, sympatiske og ambisiøse. De elsker utfordringer og har en sterk rettferdighetssans, selv om de til tider kan være aggressive, arrogante og impulsive.

"Tigermennesker" er født med en leders karisma. Fordi de er blide og oppriktige, vinner de lett andres tillit. De er også besluttsomme og rolige i utfordrende situasjoner; ofte er det de som tar viktige avgjørelser. Med sin ekstraordinære energi og sitt enestående mot har tigerfolk en tendens til å naturlig tiltrekke seg oppmerksomheten og bli gruppens leder.

Legenden om tigeren

I følge en gammel, kinesisk legende var ikke tigeren opprinnelig med blant de 12 stjernetegnene, det var løven som hadde den posisjonen.

Løven hadde et dårlig rykte fordi den var veldig vill og beryktet, så Jade-keiseren ønsket å fjerne løven fra listen over de tolv dyrene. Tigeren, som hengivent voktet det himmelske palasset, var en passende kandidat på grunn av sitt store mot.

Før tigeren ble Jade-keiserens vokter, var han skogens konge på grunn av sine utmerkede evner til å fange, angripe og bite og for sin hurtighet og spenst.

I menneskeverdenen hersket mye uro. Dyrene oppførte seg vilt og skapte kaos for menneskeheten. Guden som passet på jorden, ba Jade-keiseren om hjelp, som igjen satte inn tigeren for å hjelpe. Før dyret dro til menneskeverdenen, ba det keiseren om å markere hver eneste seier, noe han lovet å gjøre.

Vel nede på jorden la tigeren merke til at løven, bjørnen og hesten var de sterkeste av dyrene, så tigeren utfordret og beseiret alle tre med sin kraft. De andre dyrene gjemte seg i skogen av frykt. Verden ble fredelig, og menneskene takket tigeren for innsatsen.

Da tigeren kom tilbake til det himmelske palasset, tegnet Jade-keiseren tre horisontale linjer på pannen til tigeren for de tre seierne.

Inn som en tiger ut som en mus, betyr å starte ting raskt og ende opp med å få lite gjort.

Senere ble jorden rammet av oversvømmelse, en katastrofe forårsaket av skilpaddemonsteret fra Østersjøen. Sjødyret gjorde mange forferdelige ting mot menneskeheten, så Jade-keiseren beordret tigeren til å returnere til jorden for å beseire monsteret. Tigeren drepte udyret og oppnådde nok en seier.

Da tigeren vendte tilbake til himmelens palass, hedret keiseren dyret ved å tegne en vertikal linje over de tre horisontale linjene, som dannet tegnet 王 (konge) i pannen. Slik ble tigeren konge over alle dyr på jorden.

Til slutt erstattet Jade-keiseren løven med tigeren på listen over dyr i de kinesiske stjernetegnene, og tigeren har siden forpliktet seg til å opprettholde fred på jorden.

Tegnet på tigerens panne, 王 (Wáng), betyr konge. De tre horisontale linjene representerer himmel, jord og mennesket, og den vertikale linjen binder dem sammen. Over hundre millioner mennesker har 王 (Wáng) som etternavn. Wang er for tiden det vanligste etternavnet i Kina og også et av de vanligste etternavnene i verden.

Tigeren i tradisjonell, kinesisk kultur

Tigeren har en spesiell plass i Kinas historie. Den symboliserer hell og maner til respekt og beundring. I motsetning til de guddommelige dyrene i kinesisk mytologi, som 龍 (drage), 鳳凰 (kinesisk føniks) og 麒麟 (qilin), er tigeren fysisk til stede i den menneskelige verden. Det kinesiske folket anså dem alle som menneskenes beskyttere.

Det er metaforer som på poetisk vis bruker tigeren for å beskrive en storslått person. For eksempel kaller kineserne en kompetent general for en "tigergeneral", en modig soldat kalles for "tigerkriger" og en energisk ung person kalles en "liten tiger". Her er noen relativt vanlige kinesiske idiomer som hyller tigeren:

Skjult drage, hukende tiger (藏龍臥虎 Cáng Lóng Wò Hǔ) refererer til skjulte talenter som ennå ikke er oppdaget eller talentfulle mennesker som ennå ikke har blitt anerkjent. Av ulike grunner lever de tilbaketrukket midt iblant oss og venter på sin tid.

Som om en tiger har vinger (如虎添翼 Rú Hǔ Tiān Yì). Å sette vinger på en tiger eller som om en tiger har vinger, er en måte å beskrive en kraftfull skapning som får hjelp til å bli enda sterkere.

Full av liv og energi (生龍活虎 Shēng Lóng Huó Hǔ) er et idiom som brukes for å beskrive noen eller noe som er fullt av liv, akkurat som en livlig drage og en kraftig tiger.

Som en illsint tiger fra fjellet (猛虎 出山 Měng Hǔ Chū Shān). Akkurat som en illsint tiger som kommer byksende ned fra fjellet, beskriver dette en handling som er modig og rask.

Å tegne en tiger med en katt som mal (照猫画虎 Zhào Māo Huà Hǔ) betyr uinspirert kopiering og imitering. Den brukes også om folk som kun lærer ting overfladisk – som ikke mestrer eller forstår i dybden.

Inn som en tiger, ut som en mus (虎頭 鼠 尾 Hǔ Tóu Shǔ Wěi) betyr å starte ting raskt og ende opp med å få lite gjort.

Kjendiser født i tigerens år

Ludwig van Beethoven (1770–1827) er en berømt, tysk komponist og en av de mest beundrede komponistene i vestlig musikkhistorie.

William Wordsworth (1770–1850) er en av Englands mest innflytelsesrike, romantiske poeter.

Sun Yat-sen (1866–1925) er den første presidenten i republikken Kina, også regnet som nasjonens far i Taiwan.

Lykkeønskninger for tigerens år

Folk sender hverandre gratulasjoner og velsignelser i løpet av det kinesiske nyttåret. Her er noen av de mest populære:

Ha et godt tigerår! (好 好 Hǔ nián hǎo)

Godt nytt tigerår! (快樂 快樂 Hǔ nián kuài lè)

Lev vel i tigerens år! (虎年 安康 Hǔ nián ān kāng