Forskning: Gode helsegrunner for å spise rødbeter

Rødbeter har positiv innvirkning på hjerte- og karsystemet og motvirker infeksjoner.

Foto: Tracy Lundgren/Pixabay
4. februar 2024
AD

Smart markedsføring har gjort eksotiske bær, knoller og planteekstrakter fra geografisk fjerntliggende steder til "supermat". Dermed er de tilsynelatende bedre og derfor dyrere enn kulinariske basisråvarer som finnes i den lokale matbutikken, som hvitløk, løk og grønnkål.

Dette leder oss til rødbeten. Få matvarer blør like rødt og lett som rødbeten. Ifølge gammel visdom kan matens egenskaper eller utseende avsløre dens helseeffekt. Når det gjelder rødbeten, gir den næring til blodet og blodsirkulasjonen. Takket være den økende mengden forskning vet vi nå at rødbeten er ett av naturens beste midler for styrking av blodårene.

Blodkarsutvidende

En studie fra 2008 som ble publisert i det vitenskapelige tidsskriftet Hypertension, fant ut at rødbeten inneholder signifikante mengder blodkarsutvidende nitrat. Tre timer etter inntak av 500 ml rødbetejuice opplevde forsøkspersonene et signifikant blodtrykksfall, noe som direkte kan kobles til økt konsentrasjon av nitrat i blodplasmaet.

Restitusjon av trøtte muskler

Rødbeter forbedrer ikke bare hjernekapasiteten, men også atletisk ytelse. En forsknings-studie fra 2009 publisert i «Journal of Applied Physiology» fant at kosttilskudd med nitrat i form av rødbetejuice reduserte melkesyre under maksimal trening og økte toleranse under høyintensiv trening.

En oppfølgingsstudie publisert i samme tidsskrift i 2010 viste at nitratrik rødbetejuice også forbedret muskel-kontraksjons-effektiviteten under knestrekkende trening. Forskerne antok at den positive effekten man så, beror på minsket energitap under muskelproduksjon.

Rødbeter motvirker infeksjoner

Rødbeter vokser i jorden, et sted fullt av mikrober. Det kan være årsaken til at naturen har utrustet planten med et naturlig forsvar. Det er ikke rart at rødbeten har vist seg å kunne bekjempe følgende organismer:

- Rødbet-pektin har vist seg å hemme produksjon av visse toksiner av stafylokokker type A og B.

- Rødbet-ekstrakt har vist seg å redusere smitteevnen ved influensa A og til og med dødelighet av samme virus.

- Rødbeter har vist seg å kunne hemme svulstdannelse knyttet til Epstein-Barr-viruset.

Fremtidig forskning vil uten tvil finne ytterligere effekt av rødbeten mot sykdomsfremkallende mikrober. I tillegg har de oppdaget flere gode egenskaper, som disse:

Leverskader: En studie fra 2006 viste at rødbeter har signifikante, doseavhengige, leverbeskyttende egenskaper mot kjemisk karbontetraklorid. Nyere forskning har vist at de til og med beskytter mot N-nitrosodietylamin-assosiert leverskade.

Hjerte- og karsykdom: En studie fra 2000 viste at rødbet-fiber samtidig kunne øke HDL og senke LDL-kolesterol-nivåene. Det som kanskje var enda mer interessant, var at studien også fant nær 30 prosents reduksjon av kolesterolplakk i aorta hos dyr som hadde spist rødbetfiber.

Strålingseksponering: Betalin er et plantefargestoff som finnes i rødbeter og som har vist seg å minske gift i forbindelse med eksponering for gammastråling.

Kreft: Rødbetejuice har vist seg å minske bivirkninger forårsaket av DMBA, et kjemikalie som er koblet til risiko for brystkreft. Rødbeter har også vist seg å utvise antikreft-egenskaper i prostatakreft-cellelinjer ved toksitetsnivåer som er mye lavere enn kjemiske stoffer, slik som doksorubicin, som brukes i behandling av visse kreftformer.

Rødbetsuppe, borsj (nasjonalrett i Ukraina), varmer godt i løpet av den kalde årstiden. Foto: Monika Grabkowska/Unsplash

Næringsinnholdet i rødbeten

I tillegg til de tidligere nevnte medisinske egenskapene har rødbeter også et godt grunnleggende næringsinnhold. De inneholder høye nivåer av folat med 69 mikrogram per 100 gram, noe som gir 23 prosent av det daglige, anbefalte inntaket for ungdommer og voksne (unntatt kvinner i barnefødende alder, gravide og ammende som blir anbefalt en høyere mengde), ifølge Næringsmiddelverket.

Rødbeter inneholder også 3,3 mg/100g eller 4,4 prosent av det daglige anbefalte inntaket av C-vitamin. Du bør vite at C-vitamin forekommer her i sin naturlige tilstand og dermed ser annerledes ut enn sitt isolat, halvsyntetisk askorbinsyre. Det betyr at 3,3 mg er verdt mye mer enn sin vekt.

En annen måte å forklare dette på er at hvis vi tar et næringsmiddel ut av sin naturlige sammenheng, som en hel matvare, oppfører det seg mindre som et næringsmiddel og mer som en kjemikalie. For mer informasjon om denne dynamikken, kan du lese forfatteren Dr. Vic Shaynes utmerkede bok: "Whole Food Nutrition: The Missing Link in Vitamin Therapy".

Kokte rødbeter med geitost og nøtter. Foto: Zuzyusa/Pixabay

For å få en fullstendig liste over rødbetens næringskomponenter, gå inn på Nutritiondata.coms sin side om rödbetor. For å få en fullstendig liste over rødbetens terapeutiske egenskaper, kan du gå inn på GreenMedinfo.com og besøke siden: Beet Health Benefits.

Ad i artikkel – AdSense
AD