Smart markedsføring har forvandlet eksotiske bær, knoller og planteekstrakter geografisk langt vekke som "supermat". Dermed er de tilsynelatende bedre og derfor dyrere enn kulinariske råvarer som finnes i den lokale matbutikken, som hvitløk, løk og grønnkål.
Dette leder oss til rødbeten. Få matvarer blør like rødt og lett som rødbeten. Ifølge gammel visdom, kan matens egenskaper eller utseende avsløre dens helseeffekt. I rødbetens tilfelle gir den næring til blodet og blodsirkulasjonen. Takket være stadig mer forskning vet vi nå at rødbeten er en av naturens beste blodkarsforsterkende middel.
Utvider blodkar
En studie fra 2008 som ble publisert i det vitenskapelige tidsskriftet Hypertension, fant at rødbeter inneholder betydelige mengder blodkars-utvidende nitrat. Tre timer etter inntak av 500 ml rødbetejuice opplevde forsøkspersonene et signifikant blodtrykksfall som direkte kan kobles til en økt konsentrasjon av nitrat i blodplasmaet.
Restitusjon av slitne muskler
Rødbeter forbedrer ikke bare hjernekapasiteten , men også den atletiske prestasjonen. En forskningsstudie fra 2009, publisert i Journal of Applied Physiology, viste at kosttilskudd med nitrat i form av rødbetejuice reduserte melkesyren under maksimal trening og økte toleransen under høyintensiv trening.
En oppfølgingsstudie som ble publisert i samme tidsskrift i 2010 viste at nitratrik rødbetejuice også forbedret muskelkontraktsjons-effektiviteten under knestrekk-øvelser. Forskerne antok at den positive effekten man så, kan skyldes redusert energitap under muskelproduksjon.
Rødbeter motvirker infeksjoner
Rødbeter vokser i jorden, et sted der det er fullt av mikrober. Dette kan være årsaken til at naturen har utrustet planten med et naturlig forsvar. Derfor er det ikke rart at rødbeter har vist seg å kunne bekjempe flere organismer.
- Rødbetepektin har vist seg å hemme produksjon av visse toksiner hos stafylokokker av type A og B.
- Rødbetekstrakt har vist seg å redusere smitte ved influensa A og også dødelighet av samme virus.
- Rødbeter har vist seg å kunne svekke dannelse av svulster koblet til Epstein-Barr-viruset.
Fremtidig forskning vil uten tvil finne ytterligere virkninger av rødbeter mot sykdomsfremkallende mikrober. I tillegg er det oppdaget flere gunstig egenskaper.
Les mer
Mann overlevde fjerning av deler av lever og lunge i kinesisk fengsel
Store prestasjoner begynner med små skritt
Leverskader: En studie fra 2006 viste at rødbeter har signifikante doseavhengige leverbeskyttende egenskaper mot det kjemiske stoffet karbontetraklorid. Nyere forskning har vist at de også beskytter mot N-nitrosodietylamin-assosiert leverskade.
Herte- og karsykdom: En studie fra 2000 viste at rødbetefiber både kunne øke HDL og senke LDL-kolesterol-nivået. Studien fant noe som kanskje var mer interessant. De fant at dyr som har spist rødbetefiber, har nær 30 prosent reduksjon av kolesterol-plakk i hovedpulsåren.
Strålingseksponering: Betalainer er plantefargestoffer som er i rødbeter. De har vist seg å redusere giftigheten i forbindelse med eksponering for gammastråling.
Kreft: Rødbetjuice har vist seg å redusere bivirkninger forårsaket av DMBA, et kjemikalie som er koblet til risiko for brystkreft. Rødbeter har også vist seg å ha krefthemmende egenskaper i cellelinjer for prostatakreft ved toxitetsnivåer som er mye lavere enn kjemiske stoffer, slik som doxorubicin som brukes i behandling av visse kreftformer.
Rødbetens næringsinnhold
I tillegg til de tidligere nevnte medisinske egenskapene har rødbeter også et godt grunnleggende næringsinnhold. De inneholder høye mengder folat med 69 mikrogram per 100 gram, noe som utgjør 23 prosent av det daglige anbefalte inntaket for ungdommer og voksne (unntatt kvinner i fertil alder, gravide og ammende som blir anbefalt en høyere mengde), ifølge Næringsmiddelsverket.
Rødbetene inneholder også 3,3 mg/100g eller 4,4 prosent av det daglige anbefalte inntaket av C-vitaminer. Det bør bemerkes at C-vitaminer forekommer her i sin naturlige tilstand og dermed ser annerledes ut enn isolatet, halvsyntetisk askorbinsyre. Det betyr at 3,3 mg er verdt mye mer enn sin vekt.
En annen måte å forklare det på er at hvis du tar et næringsstoff ut av sin naturlige sammenheng, som et helt fullverdig næringsmiddel, oppfører det seg mindre som et næringsmiddel og mer som et kjemikalie. For mer informasjon om denne dynamikken, se forfatteren, Dr Vic Shaynes, utmerkede bok: "Whole Food Nutrition: The Missing Link in Vitamin Therapy".
For en fullstendig liste over rødbetens ernæringsmessige komponenter, besøk Nutritiondata.com sin nettside om rødbeter her. For en fullstendig liste over rødbetens terapeutiske egenskap kan du lese mer på GreenMedinfo.com.