Fem matvarer som kan forlenge livet ditt

Folk i Okinawa har den høyeste levealderen i verden, og noe av forklaringen er det lokale kostholdet. Foto: Unsplash.
24. september 2023
AD

Blå soner er områder i verden der innbyggerne lever uvanlig lenge med en minimal risiko for sykdom. De har en bedre helse enn de fleste, og man antar at dette i stor grad skyldes maten de spiser.

Det er viktig å merke seg at menneskene i Blå soner ikke spiser den samme maten. Folk i Okinawa, en japansk region som består av en gruppe øyer i Øst-Kinahavet, har den høyeste gjennomsnittlige levealderen i verden. Vi tror at disse øyene har det høyeste antallet mennesker over 100 år. Her er gjennomsnittlig levealder for menn og kvinner henholdsvis 84 og 90 år.

Her er noe av maten som inngår i basismaten i dette området.

1. Tofu

Tofu er en god kilde til plantebasert protein som bidrar til å bygge og opprettholde sunne celler. Den har også evnen til å redusere kolesterol.

Tofu som er laget av soyabønner, kan spises på mange måter; her fritert med sesamfrø. Foto: Yuelanliu

2. Søtpotet

Søtpoteter er rike på vitamin A og andre antioksidanter som kan bidra til å redusere betennelser. Å spise dem med skall på gir også mye fiber som kan lette fordøyelsen og være bra for hjertet, samtidig som det er med på å regulere blodsukkeret.

3. Gurkemeie

Gurkemeie er et kraftig krydder som er knyttet til en rekke gode helseeffekter. Den har potensialet til å forsinke demens og redusere betennelse. I Okinawa drikkes den i te og brukes som et vanlig krydder. Gurkemeie konsumeres nesten daglig her.

Gurkemeie kan kjøpes både ferskt og som tørket krydder og fungerer like godt å bruke i mat som i smoothies. Foto: Unsplash.

4. Shiitake

Soppen Shiitake brukes blant annet i supper og bidrar til å styrke immunforsvaret.

5. Alger

Alger er også en del av kostholdet og en veldig god kilde til vitaminer og mineraler. De inneholder rikelig med magnesium, som er bra for et sunt hjerte og god søvn. Jod er nødvendig for en velfungerende skjoldbruskkjertel, mens kalsium er bra for skjelettet. De inneholder også antioksidanter i form av karotenoider.

Selv om kostholdet ikke er den eneste faktoren for å holde innbyggerne i De blå sonene sunne og gir dem et langt liv, spiller det definitivt en rolle. Å ta kloke avgjørelser for helsen på daglig basis kan også forbedre livskvaliteten og forlenge livet.

Denne artikkelen gir uttrykk for spaltistens egne meninger.

Devon Andre har eksamen i rettsmedisin fra «University of Windsor» i Canada og en doktorgrad i juss fra «University of Pittsburgh». Artikkelen ble først publisert på Bel Marra Health.

Ad i artikkel – AdSense
AD