Fem enkle råd for å bli kvitt irriterende beinkramper om natten

Kramper i beina om natten kan både gjøre forferdelig vondt og gjøre en søvnløs, men det er ting du kan gjøre for å lindre eller slippe krampene fullstendig. Foto: Bruno van der Kraan
9. juni 2024
AD

Å få krampe i beina under kraftig trening er én sak, men beinkramper midt på natten er noe helt annet. Det gjør vondt, og det holder deg våken.

Dårlig søvn gir dårlig humør og tretthet dagen etter, og hjernen blir mer eller mindre ubrukelig. Derfor er det viktig å finne ut hvordan man kan bli kvitt krampene. For å hjelpe deg, har vi satt sammen en praktisk liste med "Gjør det selv"-metoder for å behandle og forebygge smertefulle beinkramper. Men la oss først sørge for at vi har samme oppfatning av hva det egentlig handler om.

En ting vi vet, er hva som utløser krampen. Å sitte stille i lange perioder eller motsatt, å overanstrenge musklene, kan senere føre til kramper.

Nattlige beinkramper er smerter i beina som oftest inntreffer når du ligger i sengen om natten. Det kan skje med både menn og kvinner, men rammer oftest personer over 50 år. Når beinmusklene spenner seg i alt fra noen sekunder til flere minutter, oppstår smertefulle kramper som oftest dukker opp i leggmusklene, lårene eller føttene.

Når vi nå er enige om hva dette handler om, hva er årsaken til nattekramper?  En ting vi kjenner til, er hva som trigger dem; å sitte stille i lange perioder eller omvendt eller å overanstrenge musklene, kan senere føre til kramper. Det å stå eller arbeide på et hardt golv eller å sitte med dårlig holdning kan også bidra.

Du kan også få beinkrampe hvis du allerede har en sykdomsdiagnose, slik som alkoholisme, kronisk dehydrering, Parkinsons sykdom, diabetes eller en type nevromuskulær sykdom. Nattkrampe er også ganske vanlig hos gravide kvinner.

Så hva kan du gjøre når du får beinkramper om natten? Smerten kan gjøre en så godt som urørlig, men å handle umiddelbart kan raskere lindre smerten og den påfølgende ømheten og  dermed få bedre søvn.

Fem teknikker for å lindre beinkramper

1. Strekk

Strekk begge beina ut på golvet foran deg. Bøy anklene og trekk tærne opp mot knærne. Gjør strekkingen kraftigere ved å dra føttene forsiktig mot deg (du kan bruke et sjal eller håndkle hvis du har problemer med å nå tærne). Hvis krampen sitter i leggen, holder du håndflatene mot en vegg, strekk beinet bakover og press fotsålen ned mot golvet slik at leggen strekkes. Slipp og gjenta til krampen slipper.

2. Stå opp og gå

Stå opp og ta en forsiktig tur rundt i soverommet og rist på beina mens du går.

3. Massasje

Masser det smertefulle området, gni i faste sirkler med tommelen for å øke blodsirkulasjonen.

4. Ta av eller løft på dynen.

Løft på dynen slik at beina ikke presses ned mot madrassen.

5. Spis sennep

Spis en spiseskje gul sennep. Dette kan virke litt rart, men det virker faktisk! Sennep inneholder nemlig eddiksyre som får kroppen til å produsere mer acetylkolin, et signalstoff som frigjøres av motoriske nevroner for å aktivere musklene (løsne krampen).

Men vi vet jo alle at "forebygging er bedre enn medisin". Så hvordan kan natt-kramper forebygges?

1. Ta et varmt bad før leggetid eller legg på en varmepute på de utsatte områdene før du sovner.

2. Når du ligger i sengen, gjør du hver kveld noen myke strekkeøvelser slik at musklene får slappe av.

3. Begynn å svømme eller ta et par vanngymnastikk-økter et par kvelder i uken for å styrke beinmusklene.

4. Unngå høyhælte sko i løpet av dagen.

5. Overvei å ta et kosttilskudd som inneholder frø eller blader fra hestekastanje. Det kan hjelpe til med å øke blodsirkulasjonen i beina.

Ingen liste over helsetips vil likevel være komplett uten en fornuftig ansvarsfraskrivelse. Hvis alt ovenstående mislykkes eller hvis symptomene vedvarer, kontakt en lege. Kanskje kan det være lurt å gå til en akupunktør? Men med litt fornuft, egenomsorg og denne praktiske veiledningen, kan du kanskje slippe det bryet.

Håper at du får sove godt i natt og at krampene bare blir et minne.

Ad i artikkel – AdSense
AD