EU krever at Kina løslater menneskerettighetsforkjempere

Portretter av de fengslede, kinesiske menneskerettighetsadvokatene Jian Tianyong (til venstre) og Wang Quanzhang. Hong Kongs prodemokratiske aktivister protesterer i stillhet utenfor ankedomstolen i Hong Kong den 9. juli 2017 til støtte for menneskerettighetsadvokater i Kina. Foto: Tengku Bahar / AFP/Getty Images
19. desember 2021
AD

Den europeiske unionen krever at Kina løslater menneskerettighetsforkjempere umiddelbart og legger press på landet om å respektere «rettsstaten» og anklager det kinesiske regimet for bevisst «systematisk brudd» på sivile og politiske rettigheter.

EU-delegasjonen henviste til kinesiske menneskerettighetsadvokater, som angivelig er arrestert eller forsvunnet med makt, og ba om umiddelbar og ubetinget løslatelse av dem og oppfordret Kina til å foreta "en grundig granskning" og tilby dem en rettferdig rettssak.

«De fengslede bør sikres tilgang til advokater etter eget valg, medisinsk hjelp og kontakt med familiemedlemmer», sa delegasjonen i sin meddelelse på den internasjonale menneskerettighetsdagen.

Kinesiske menneskerettighetsadvokater og aktivister hevder at politiet hindret dem i å forlate husene sine i forkant av FN’s menneskerettighetsdag etter at USA’s president Joe Biden kunngjorde et todagers virtuelt toppmøte om demokrati uten å invitere Kina og Russland.

"De fortalte oss i klar tekst at det var to årsaker til dette. Den ene skyldtes det amerikanske toppmøtet om demokrati, og de var også bekymret for at vi ville delta på Verdens menneskerettighetsdag", sa menneskerettighetsadvokat Wang Quanzhang, ifølge AFP.

Wang ble arrestert i juli 2015 som en del av et landsomfattende angrep på hundrevis av aktivister og advokater. I januar 2019 ble han dømt til fire og et halvt års fengsel for undergraving av statsmakten; en generell anklage Beijing ofte bruker mot dissidenter.

Wang ble løslatt den 5. april etter å ha fullført straffen, medregnet tiden han tilbrakte i varetekt. Han ble ført til hjembyen Jinan i Shandong-provinsen i det østlige Kina for 14 dagers karantene før han ble gjenforent med familien i Beijing den 28. april.

Det estimerte antall dødsdommer og henrettelser i Kina overstiger alle andre land til sammen, også i de ikke-voldelige sakene. Dette ledet til EU’s oppfordring til Kina om å redusere antall kriminelle handlinger som kan straffes med døden.

Delegasjonen beskriver dødsstraff som «umenneskelig» og unødvendig og oppfordrer Kina til å implementere en utsettelse av henrettelsene for så å avskaffe dødsstraff.

"Kina bør stoppe praksisen med bolig-overvåkning på angitte steder, en praksis som blir fordømt av FN. De bør også stoppe spesielle prosedyrer, samt avskaffe bruk av tortur og umenneskelig eller nedverdigende behandling eller straff av fanger for å tvinge fram offentlige tilståelser», legger de til.

EU klandrer også Kina for "systematiske krenkelser" av sivile og politiske rettigheter og hevder at det rapporteres om organhøsting i Kina som ofte involverer fengslede minoritetsgrupper eller sårbare personer.

"Tvungen organhøsting er en kriminell, umenneskelig og uetisk praksis og må stoppes", understreker de.

Masse-fengsling av minoritetsgrupper og uigurer i Xinjiang og «bevisbaserte rapporter» om tvangsarbeid utgjør en alvorlig bekymring, sies det i rapporten som foreslår en uavhengig vurdering av menneskerettighetssituasjonen i den nevnte regionen.

"EU og medlemslandene står klare til å engasjere seg i Kina for å fremme respekt for rettsstaten og menneskerettighetene i samsvar med internasjonale menneskerettighetsforpliktelser", sa EU-ambassadøren i Kina på Twitter.

Frank Fang bidro til denne rapporten.

Ad i artikkel – AdSense
AD