EU åpner dører for ukrainske flykninger med en historisk beskjed

EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen. Foto: Stephanie Lecoco / Pool via Getty Images
20. mars 2022

EU står opp for ukrainere på flukt. EU-kommisjonen har for første gang aktivert masseflyktnings-direktivet for å hjelpe alle de millioner flyktninger som forventes å søke tilflukt i Europa.

Europa står klar til å ta imot de over syv millioner flyktningene fra Ukraina som forventes å søke tilflukt i EU-land. For første gang har EU-kommisjonen aktivert det såkalte masseflyktnings-direktivet som gir flyktninger beskyttelse og like rettigheter i alle EU-land. Dette betyr at ukrainere vil ha rett til arbeid og tilgang til skolegang og helsehjelp. Dette vil bli finansiert gjennom EU-budsjettet.

«Europa står opp for dem som trenger beskyttelse. Alle de som flykter fra Putins bomber, er velkomne i Europa», sa EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen i en pressemelding.

Beskyttelsen og rettighetene i masseflyktnings-direktivet gjelder i ett år, men kan forlenges i ulike omganger i inntil tre år. EU’s masseflyktnings-direktiv ble utformet i 2001 og har aldri vært brukt før. Det ble da innført regler som skulle gjelde dersom en stor flyktningestrøm ble utløst et sted i Europa.