Elleve knep for å gå ned i vekt ifølge asiatisk kosthold

Foto: Shutterstock

Gjennom disse elleve asiatiske kostrådene kan man få hjelp med å gå ned i vekt og få et friskere og mer energifylt liv. Fokus i asiatisk kosthold er å skape velvære.

Tenk deg at du kan fortsette å spise det du liker, og nyte det du spiser, og i tillegg gå ned i vekt. Det kan du gjøre ved å følge disse asiatiske kostrådene som har blitt perfeksjonert og brukt i århundrer.

Ifølge Sun Simiao, den store kinesiske legen som levde på 500-tallet, må man først og fremst se på hva pasienten spiser, ellers er en stor leges dyktighet til liten nytte. Dette finnes det fremdeles sannhet i.

Elleve asiatiske kostvaner

1. Begrens drikke til måltidene, spesielt kalde drikker

Mange har den dårlige vanen å drikke et glass kaldt vann eller brus til maten. Hvis du endrer bare på denne vanen, blir fordøyelsen av maten bedre. Hvis du begrenser væskeinntaket under måltidet, sper du ikke ut fordøyelsesenzymene som er så viktige for fordøyelsen.

Grønn te eller andre varme teer før et måltid støtter enzymaktiviteten og hjelper med å forbedre fordøyelsen. Det beste er å drikke væske 30 minutter før etter etter, og unngå å drikke under måltidet.

2. Nyt suppe oftere

Suppe er næringsrikt og fyller raskt opp magen. Du trenger ikke så mye suppe. De fleste asiatiske suppene er laget på kjøttbein og/eller grønnsaker, så du får i deg masse vitaminer og mineraler selv med en liten porsjon.

Selv om suppen er laget på kjøttbuljong, grønnsaker eller soyapasta, er supper rike på vitaminer og mineraler som lett tas opp av kroppen. Den varme suppen kan også hjelpe med å forbedre hele fordøyelsesprosessen, det samme gjelder for varm te.

3. Tre deler grønnsaker og en del kjøtt

3:1 innebærer tre ganger så mye grønnsaker i forhold til mengden kjøtt. Kjøtt og poteter i den vestlige maten gir ikke mye plass til grønnsaker på tallerkenen. Faktisk burde den vestlige favoritten, poteten, erstattes med søtpotet hvis du absolutt ikke kan leve uten denne kilden til stivelse. Det er enda bedre om du velger grønnsaker med bitter smak. La reddiker og rødkål få plass på tallerkenen.

4. Små tallerkener og spisepinner

Små serveringsskåler og små tallerkener er en god måte å spise mindre porsjoner. Jeg elsker å blande fine små tallerkener og skåler med ulike former og størrelser. Det er ikke bare estetisk tiltalende, men det hjelper deg også med å spise mindre porsjoner.

Japansk risskål med spisepinner.

Spisepinner er en annen enkel måte å unngå å skuffe inn mat. For den gjennomsnittlige, vestlige, uerfarne spisepinnebrukeren er det garantert at du saktner ned hastigheten på matinntaket og gir magen tid til å meddele hjernen at du er mett og at det er på tide å slutte å spise.

5. Velg ulike sorter ris

Ulike typer ris som svart, brun, rød eller til og med lilla, har høyere næringsinnhold enn hvit eller brun ris. Den upolerte/mindre bearbeidede risen er best ettersom den er rik på B-vitaminer. I Asia brukes ris som et tilbehør til måltidet, ikke som en hovedrett.

Ris er alltid vært populært - billig å dyrke og lett å transportere og oppbevare. Ettersom det er mat som er rikt på karbohydrater, omvandles den til sukker under fordøyelsesprosessen. Dette innebærer at det kan gi en rask effekt på den glykemiske indeksen. Dette er bra for rask energi, men dårlig hvis du vil unngå blodsukkersvingninger, og dårlig for diabetikere eller en som er i risikosonen for å få diabetes. En blanding av ulike typer ris har færre kalorier og lavere innhold av stivelse og gir derfor mindre sukker i omvandlingen.

6. Det er ikke nødvendig med dessert hver dag

Da barna mine var små og spurte etter dessert, fikk de et standardsvar: "Det er ikke dessert hver dag". Detter fungerte ikke så bra etter 7-års alder, men det er en god tommelfingerregel. Hvis du må ha dessert, ta da frukt. Frukt er næringsrikt og godt og er en vanlig asiatisk dessert. Skjær opp frukten og server den på en fin og interessant måte for å gjøre det mer spennende.  Terter, is og kaker fulle av sukker kan spares til spesielle anledninger.

7. Havets godbiter

Det er ingen idé å gjenta det vi allerede vet. Forskningen støtter den asiatiske vanen med å spise fisk daglig. Vi har også hørt mye om de sunne fiskeoljene. Fisk har alltid vært en del av kosten til menneskene - nesten over alt i verden, ikke bare i Asia. Men den asiatiske kulturen har, bedre enn de fleste, holdt denne delen av arven sin levende.

8. Asiatisk snacks er sunnere.

Ta en titt på hva asiater spiser som snacks og sammenlign det med chips og kaker. Da forstår du delvis hvorfor asiater ikke er overvektige. Velg snacks av tang, nøtter, tørket frukt og frø. Jeg elsker gresskar- og solsikkefrø. Denne typen snacks er lett å finne i nesten alle butikker. De er fulle av mikro-næringsstoffer, vitaminer og mineraler og alternativene er uendelige.

En advarsel likevel: Se opp for mye salt i nøttene. Ubehandlede nøtter er å foretrekke, men de smaker dessverre ikke like godt som saltede. Hvis du virkelig vil ha salt - prøv da "lettsaltede" versjoner.

9. Optimaliser temperaturen på maten etter sesong

Man bør ikke se forbi matens livgivende temperatur. Varmende mat i kaldt vær og kjølende mat i varmt vær. Denne reglen er sunn fornuft, men det snakkes knapt om det i Asia ettersom det allerede er tillempet der.

Kalde drikker og kald mat slik som selleri, melon og kald salat spises ikke midt på vinteren. Varme supper og kjøttgryter er det kroppen trenger i kaldt vær. En varm sommerdag er det perfekt med vannmelon eller en kjølende drikk laget på aloe og agurk.

Spis gjerne meloner når det er varmt.

Alle typer mat har en energigivende temperatur og har innvirkning på kroppen. Å spise "temperaturmat" på ulike årstider er en viktig del av et sunt kosthold.

10. Prøv å unngå kumelk

Kumelk finnes ikke i den asiatiske kosten. Melk gir for mye kalsium for en voksen person og ikke tilstrekkelig med magnesium.

I andre kulturer, som for eksempel i jødiske kosher-regler, forsto man for tusenvis av år siden at melkeprodukter bør spises avskilt fra andre matvarer.

Hvis du ikke vil slutte med kumelk, prøv å ikke drikke den til maten.  Gjennom å spise meieriprodukter sammen med annen mat, bremses tarmens bevegelse ned til sneglefart, noe som er rake motsetningen til hva som er best for fordøyelsen. Å finne erstatning for kumelk er enklere enn noen sinne. Mandel-, kokos-, ris- eller soyamelk, også fra økologisk dyrking, finnes i praktiske forpakninger.

11. Regelmessige tarmbevegelser

Sunn kost og god fordøyelse skaper sunne tarm-bevegelser. En frisk tarm er en ren tarm, og å tømme tarmen en gang per dag er absolutt nødvendig. Immunsystemet vårt er for en stor del avhengig av tarmhelsen vår, og det er en av årsakene til at fordøyelsen er nøkkelen for å optimere helse og velvære. Dette er kroppens naturlige avgiftnidngsmetode og kommer sist på listen over asiatiske kosttips.

Denne artikkelen ble opprinnelig publisert på www.pacherbs.com.

Ad i artikkel – AdSense
AD