Eldre i Kina protesterer mot kutt i helseforsikringen. Risikerer undertrykkelse fra politiet

Eldre protesterer mot kutt i helseforsikringen i Wuhan i Kina den 15. februar 2023. Foto: Screenshot via The Epoch Times
26. februar 2023
AD

Eldre i den sentrale storbyen Wuhan i Kina samlet seg forrige uke til sin andre storstilte protest i løpet av en uke mot det kinesiske kommunistregimets kutt i helsefordeler i den siste helseforsikringsreformen. På samme tid ble det arrangert en lignende protest i den nord-østre megabyen Dalian.

Mens demonstrantene den 15. februar søkte internasjonal oppmerksomhet og støtte for sin innsats, førte undertrykkelse fra regimet i Wuhan til at demonstrantene ble slått, arrestert og spredt.

En beboer i Wuhan, kalt Dafei (pseudonym), fortalte Epoch Times den 16. februar at situasjonen i byen er skremmende.

"Flere venner som dro for å protestere, ble alle forhørt og truet av politiet. Nå er det terror i landet over alt. Det er virkelig skremmende", sa han.

An Ming (pseudonym) som er en eldre beboer i Wuhan og som deltok i protesten, fortalte Epoch Times om hvordan det kinesiske regimet spredte demonstrantene.

Epoch Times Photo
Pensjonister protesterer over kutt i helseforsikringene foran rådhuset i Wuhan i Kina den 1. februar 2023. Foto: Online image

"Rundt klokken to i går ettermiddag begynte politiet å rydde området. Det var mye opprørspoliti og politi i grupper som skilte de eldre demonstrantene. Det var også folk som var sendt fra myndighetene der som overtalte de eldre og førte dem til en bygning bak Zhongshan-parken (proteststedet) og ba de eldre å gå inn der. Det var flere tjenestemenn som sto utenfor bygningen", sa han.

Noen av de eldre ble ført bort da de gikk inn, men An Ming gikk ikke inn.

"Rundt klokken tre på ettermiddagen var Jiefang-gaten ryddet for protestanter", sa han.

På protestdagen var det mange som ønsket å delta, men som ikke kunne gå dit. Yang Wei (pseudonym) som er pensjonist og bor i Wuhan, fortalte Epoch Times den 16. februar at han ble tvunget av politiet til å bli hjemme. "I går morges fikk jeg minst fem eller seks telefonoppringninger fra det lokale politiet og fra kommunekontoret som spurte om jeg var hjemme, og de ønsket å gi meg noe. De ønsket bare å vite om jeg var hjemme eller om jeg deltok i protesten. Det var for å holde oss under kontroll", sa han.

"I fastlands-Kina er det kameraer og mobiltelefon-posisjonering over alt. Vi er alle under streng kontroll. Hvor vi enn går, vil mobilposisjonering lokalisere oss."

Yang sa at det var minst 50.000 mennesker som samlet seg i sentrum av Wuhan.

Politiet truer eldre som protesterer

Liang (pseudonym) som er en annen beboer i Wuhan, fortalte Epoch Times den 16. februar at ti tusenvis av mennesker stod opp for å protestere mot tyranniet til Det kinesiske kommunistpartiet (KKP). Hun fortalte at det var første gang på mer enn 70 år at hun hadde sett det kinesiske folket så våkne og samlet.

Liang kunne fortelle at hun så politi som slo protestantene.

"De færreste politimennene bar politinummeret sitt, og mange var fullt utrustet opprørspoliti, men uten våpen", sa han. "De våget ikke å banke opp de eldre i offentligheten. Hvis de banket de eldre til døde, ville det bli vanskeligere for dem å håndtere det. De behandlet de eldre røft og forårsaket at noen eldre besvimte. Jeg så med mine egne øyne tre eldre som besvimte og falt, en kvinne og to menn. De ble dratt bort av politiet".

Hun kunne forklare at selv om hun fikk COVID-19 og var innlagt på sykehus to ganger, ville KKP's nye helseforsikring ikke betale for det. De individuelle stønadsfordelene til medisinsk behandling er blitt redusert, og dette rammer pensjonister mest.

"Vi har opplevd COVID-epidemien i over tre år, og vi klarer ikke å takle dette lenger ... Denne nye medisinske forsikringspolitikken er et ran av mennesker på høylys dag", sa hun.

Kinesere våkner

Liang la til at KKP har fullstendig mistet støtten fra folket, og protestene mot kuttene i helseforsikringen vil vekke flere vanlige mennesker og unge mennesker over hele landet, noe som kan føre til kommunistregimets fall.

"Jeg håper at det internasjonale samfunnet ikke vil undervurdere bevisstheten til det kinesiske folket. Selv om noen ikke har våknet enda, står en stor del av det kinesiske folket opp. De har ryggrad, og forståelsen deres er også ganske avansert", sa hun. "De har en veldig sterk kraft."

Yang forventer at det vil komme en ny protest snart.

"Videoen av protestene på Zhongshan Park sprer seg på internett og vil helt sikkert påvirke andre byer. Dette vil definitivt ha en betydelig innvirkning. Den medisinske forsikringsreformen vil også møte motstand i andre byer", sa han.

"Denne saken (protester for å forsvare rettighetene sine) vil helt sikkert ikke stoppe, fordi det er mange mennesker som oss som har sett hva KKP står for, har våknet og elsker demokrati og frihet. Disse menneskene vil fortsatt prøve å demonstrere og vil ikke undertrykkes. Men dette er svært vanskelig i det kommunistiske Kina."

Han håper å få oppmerksomhet og hjelp fra internasjonale medier.

"KKP's undertrykkelse av rettigheter og sannhet er for alvorlig", sa han til Epoch Times. "Vi kan bare stole på utenlandske medier. Jeg håper at utenlandske medier kan hjelpe oss med å få ut stemmene og appellene våre til det internasjonale samfunnet slik at det internasjonale samfunnet vil bli oppmerksomme og bry seg om den virkelige situasjonen i fastlands-Kina".

Ning Haizhong, Hong Ning, Yi Ru og Zhao Fenghua bidratt til denne reportasjen.

Ad i artikkel – AdSense
AD