Eksperter: KKP's nye «Forbered til krig»-ordre er hovedsakelig for innenlandsk stabilitet

Kinesiske tropper marsjerer under militærøvelsen Vostok 2022 ved en skytebane øst i Russland den 31. august. Foto: Vadim Savitsky/«Russian Defense Ministry Press Service» via AP
27. november 2022

Etter å ha sikret seg en tredje periode som leder for Det kinesiske kommunistpartiet (KKP) på nasjonalkongressen, ga Xi Jinping for første gang ordre om at landets militære skulle fokusere på kamp i krig.

Den bemerkningen ble fremsatt hovedsakelig for innenrikspolitiske formål, sier eksperter.

Xi sa på «Joint Operations Command Center» i Militærkommisjonen den 8. november at hele KKP's militære skulle "fokusere all sin energi på kamp i krig, arbeide hardt med kamp i krig og framskynde forbedringen av evnen til å vinne og forsvare nasjonal suverenitet og sikkerhet", ifølge offisielle kinesiske medier.

Han hevdet at besøket hans var for å vise den nye militærkommisjonens vilje til omfattende å styrke trening og forberedelse til krig.

"Xi er faktisk helt klar på at ingen land vil ta initiativ til å angripe Kina for øyeblikket, inkludert USA", fortalte Li Zhengxiu som er militærekspert ved «Taiwan National Policy Foundation», til Epoch Times den 9. november og bemerket at de fleste land avslører ikke bevisst sine militære forberedelser.

"Derfor sendte han ut en slik ordre mens han inspiserte Central Military Commission med bare ett formål, å ikke spare på innsatsen for å opprettholde styringen av KKP og stabiliteten i Kina. Talen hans er ikke direkte relatert til andre land."

Li la til at Xis vektlegging av krigsforberedelser bare setter fokus på hans forfengelighet som KKP's øverste leder, som en advarsel til hans innenlandske opposisjon om å ikke utfordre hans absolutte autoritet.

Epoch Times Photo
Kinesiske soldater manøvrerer en type 96A-tanks under «Tank Biathlon»-konkurranse ved De internasjonale krigslekene 2022 i Alabino utenfor Moskva den 16. august 2022. Moskva har annonsert felles militærøvelser med Kina, India, Mongolia, Belarus og Tadsjikistan. Foto: Maxim Shemetov/Reuters

Xis ord er "hovedsakelig rettet mot innenlandske politikere", sa Hu Ping som er sjefredaktør for Beijing Spring til Epoch Times den 9. november. "Det er for å understreke at den militære makten er i hans hender. Selvsagt inkluderer det også betraktninger når det gjelder aktuelle forberedelser til krig".

Su Tzu-Yun som er etterforsker ved «Institute for National Defense and Security Research» i Taiwan, fortalte også Epoch Times at han ser på Xis krigsforberedelsesordrer som "hovedsakelig politiske krav, fordi det han sier nå, har ikke endret det han har sagt tidligere, slik som nasjonal suverenitet og sikkerhet".

"Vi bør være forsiktige, men det er ikke nødvendig å legge for mye i det", sa han.

Mulighet for invasjon av Taiwan

Xi gjentok på den nylige partikongressen at han ikke vil utelukke bruk av militærmakt for å løse problemer i forhold til Taiwan og la til: "resolutt motstand mot og begrense Taiwans uavhengighet" i partikonstitusjonen. I mellomtiden har omverdenen analysert muligheten for en KKP-militær invasjon av Taiwan.

Li tror at Xi bløffer "fordi hvis en fullskala krig virkelig brøt ut med den nåværende styrken og erfaringen innen KKP's militære, ville det være vanskelig å konkurrere med USA's militære, som faktisk har kamperfaring".

Su sa at KKP sannsynligvis ikke ønsker å gå til militæraksjon mot Taiwan på kort sikt "fordi Xi nettopp har gått inn i sin tredje periode og inn i intern ustabilitet. Hvis de går til militæraksjon, er sannsynligheten for å mislykkes svært høy.

"Det er nettopp på grunn av alvorlig, intern ustabilitet at han ønsker å hause opp saken med å invadere Taiwan for å samle KKP", sa Su.

Ning Haizhong og Luo Ya har bidratt til denne rapporten.