Du kan ikke løpe fra døden, men du kan løpe for en lang levetid

Illustrasjon av The Epoch Times
30. juni 2024
AD

Hvis en stor hvithai slutter å svømme, vil den dø. Haiens kropp pumper ikke vann gjennom gjellene. Den er avhengig av at vann strømmer gjennom  åpen munn og til gjellene mens den svømmer. Hvis det ikke er noen bevegelse, blir det ingen vanngjernnomstrømming og ikke noe oksygen. En død hai.

Mennesker trenger også å bevege seg. Hvis vi står stille, dør vi ikke så raskt som haien, men vi vil dø raskere enn ellers  og vanligvis med flere sykdommer og smerter. Bevegelse er liv.

Bevegelse kan ta mange former. Å gå er den viktigste, men all aktivitet er livgivende. Det spiller ingen rolle om du skyver en gressklipper, bærer dagligvarer eller går tur med hunden. Du kan kalle det "trening", og trening kan redde både kroppen og hjernen din.

Trening er kanskje det viktigste du kan gjøre for å forebygge Alzheimer og andre former for demens, viser forskning.

"Regelmessig trening kan redusere risiko for å utvikle demens med rundt 28 prosent. Risikoen for Alzheimers sykdom ble redusert med 45 prosent", ifølge en analyse av 16 studier utført av Alzheimer’s Society i Storbritannia.

Å bare sitte stille er imidlertid knyttet til signifikant høyere forekomst av demens.

Det samme gjelder praktisk talt alle former for kroniske sykdommer, fra kreft til diabetes, hjertesykdommer, leversvikt og mye mer.

På et grunnleggende nivå aktiverer bevegelse alle kroppens systemer. Det får hjertet til å pumpe mer blod, noe som gir næring til alle cellene i kroppen, og det pumper lymfe gjennom lymfesystemet for å fjerne celleavfall og andre giftstoffer. Bevegelse får også leddvæske inn i leddene dine for å opprettholde mobiliteten. Bevegelse får musklene til å bøye seg og beinene til å bære vekt, noe som gjør hele skjelett-muskelsystemet sterkere og tettere.

Beveglse gir et viktig humørløft og er en av de mest effektive "behandlingene" mot depresjon. Den kan også redusere angst og forbedre den kognitive funksjonen.

Bevegelse lar oss også gi uttrykk for hva som bor dypere inne i oss gjennom handling, kreativitet og vennskap.

Dessverre fører moderne teknologi oss inn i en stillesittende ensomhet. Vi trekker oss tilbake fra den fysiske verden og inn i det digitale landskapet som setter hjerne, kropp og ånd ut av spill.

For å unngå disse negative effektene kan vi oppsøke aktiviteter som vi trives med, som hagearbeid, fotturer eller delta i sportsaktiviteter. Vi kan også bidra til lokalsamfunnet gjennom frivillig arbeid eller en innsats for å hjelpe venner med store oppgaver, som å rydde opp i hagen eller rydde i en overfylt garasje.

Når vi kombinerer bevegelse med mening, får vi en dobbel dose med det som gjør dette menneskelivet så verdifullt og verdt å leve. Vi setter vårt preg på verden, og kroppene våre får det bedre.

Ad i artikkel – AdSense
AD