I to artikler som ble skrevet av en mektig, kinesisk sikkerhetssjef i forrige måned, høres ekkoet av en spesiell, mørk episode i landets moderne historie. En Kina-ekspert mener dette er ikke bra for Kinas retning fremover.
Den 15. april skisserte Chen Yixin, leder for departementet for statssikkerhet, en kampanje med «fem anti-kamper» mot krefter som angivelig truer Kinas nasjonale sikkerhet. Artikkelen som ble publisert i Det kinesiske kommunistpartiets (KKP's) teoretiske tidsskriftet, Qiushi, ble etterfulgt av en artikkel den 29. april i det statlige tidsskriftet "Study Times" (Xuexi Shibao) der han også fokuserte på denne kampanjen.
Ifølge Kina-ekspert, Frank Lehberger, er den foreslåtte kampanjen en måte å konsolidere KKP-leder Xi Jinpings makt over partiet ytterligere og kvitte seg med opposisjonen som fortsatt er imot ham og hans politikk.

Den opprinnelige fem-anti-kampanjen ble presentert som en antikorrupsjons-kampanje, men var en viktig del av KKP's utryddelse av kapitalisme og privat eierskap. Kampanjen ble lansert i 1952 og rammet hundretusener av bedriftseiere og førte til mange menneskers død.
Den nye kampanjen vil blant annet rette seg mot de som Xi identifiserer som «spioner, forrædere og andre illojale personer» innad i KKP, sier Lehberger, som har 30 års erfaring som politisk analytiker og konsulent i Asia. Han er seniorforsker ved tenketanken Usanas Foundation som spesialiserer seg på geopolitikk og sikkerhet.
- For å avverge ytterligere motstand og hindring av planene hans i nær fremtid, har Xi nå gitt grønt lys til en politisk kampanje for å kvitte seg med gjenstridige motstandere i KKP's toppledelse som fortsatt motarbeider ham og slipper unna med det, sier han.
KKP's leder Mao Zedong lanserte fem-anti-kampanjen under sin åpningstale på den tredje sesjonen av Folkets rådgivende konferanse i oktober 1951. Dette var under Korea-krigen.

- Vi må fortsette å styrke arbeidet med å stå imot USA og hjelpe Korea. Vi må øke produksjonen og stramme inn livreimen for å støtte kinesere som er frivillige i Korea», sa Mao i talen.
Lehberger sier at Mao brukte kampanjen til å «spre frykt og terror, både blant de privilegerte KKP-kadrene og vanlige folk, og splitte dem ved hjelp av blodige pogromer initiert av fanatiske grasrotaktivister som kun var lojale mot Mao selv, ikke mot KKP».
Målet til den opprinnelige kampanjen var å bekjempe bestikkelser, tyveri av statlig eiendom, skatteunndragelse, juks på statlige kontrakter og tyveri av statlig, finansiell informasjon. Den nye foreslåtte anti-fem-kampanjen skal, ifølge Chen Yixins artikkel, være rettet mot «kuppmakeri, hegemoni, separatisme, terrorisme og spionasje».
Forslaget kommer på et tidspunkt da det allerede har vært omfattende utrenskninger i KKP, som i slutten av sommeren i fjor blant annet rammet 200 høytstående offiserer fra alle forsvarsgrener.
- Xi ble smertelig klar over at selv i hans indre krets, som han håndplukket i oktober 2022, kunne det fortsatt være forrædere med hemmelige planer om å bruke kontaktene sine i politiet eller militæret for å styrte ham eller knuse planene hans om et raskt angrep på Taiwan og om total autokratisk kontroll over Kina", sier Lehberger.
De siste årene har Xi blant annet kvittet seg med sin justisminister, Fu Zhenghua, som fikk sparken i september 2022, og visepolitiminister, Sun Lijun, i september 2021. I den siste tiden har han sparket både utenriksministeren og forsvarsministeren. Sistnevnte forsvant uten forklaring og uten at det ble utnevnt en etterfølger.
Dette kan være et symptom på langvarig, alvorlig uenighet innad i KKP's elite.
- - Frank Lehberger. Kina-ekspert og seniorforsker ved Usanas Foundation
Partiets sentralkomité skulle egentlig arrangere sitt avgjørende tredje plenumsmøte i andre halvdel av 2023, men det ble utsatt. Det er der de nye nasjonale og partiomfattende reformene besluttes.
Lehberger mener at den uvanlige forsinkelsen på flere måneder, noe som aldri har skjedd før, er et direkte resultat av Xis utrenskning.
- Dette kan ses på som et symptom på langvarig, alvorlig uenighet innad i KKP's elite om store, politiske spørsmål. Det er også en indikasjon på vedvarende, alvorlig, politisk uenighet med Xi, så vel som alvorlige problemer med politisk lojalitet til Xi, helt i toppen av partiet og militæret", sier han.
Først i slutten av forrige måned begynte ryktene å svirre om at plenumsmøtet vil bli avholdt i juli i år. Det statlige nyhetsbyrået, Xinhua, har siden bekreftet datoen. Dette tyder på at det endelig er oppnådd en form for bredere konsensus innen KKP's toppledelse, mener Lehberger.
- Det er sannsynlig at Xi i juli offisielt vil avslutte den opprinnelige åpenhets- og reformpolitikken som Deng [Xiaoping] innledet, og gå tilbake til mer maoisme, en autokratisk personkult og sosialistisk planøkonomi.
Samme uke som kunngjøringen av det tredje plenumet kom, publiserte Chen sine artikler med forslag til den nye fem-anti-kampanjen. På politbyråets møte der beslutningen ble tatt, ble det uttalt at «reformer og åpenhet er et effektivt instrument for partiets formål, og for folket, å ta store skritt for å holde tritt med utviklingen», ifølge Xinhua.
«Utdypende reformer er essensielt for å opprettholde og forbedre det sosialistiske systemet med kinesisk særtrekk og modernisere Kinas styresett og kapasitet», heter det videre.
Lehberger sier at «reformer» egentlig er et kodeord for Xis maoistiske revisjonisme. Det brukes for å lure eksterne observatører, utenlandske investorer og vanlige kinesere.
Med kunngjøringen om det tredje plenum og den foreslåtte kampanjen har partiet også kommet med andre hentydninger til tidligere kampanjer under Mao og revolusjonære helter fra den tiden. Alt dette lover dårlig for Kina og risikerer å få større geopolitiske konsekvenser, mener Lehberger. Kinas naboer, som for eksempel India, som landet har grensekonflikter med, bør være bekymret.
Når det gjelder å forklare de fem nye «anti»-målene, må man være klar over at ordene i seg selv skjuler de virkelige, taktiske målene.
- Den offisielle forklaringen på disse fem er ikke alltid den samme som den faktiske betydningen på grunn av de implisitte målene KKP forsøker å skjule for offentligheten, sier Lehberger.
«Kuppmakeri» er rettet mot undergravende virksomhet og er rettet mot alle medlemmer av KKP's eliteklasse som er illojale; den såkalte «røde adelen» som prøver å styrte Xi, mener han
- Det handler ikke så mye om store, folkelige opprør eller forsøk på omveltning.
Chen Yixin var tydelig i sin artikkel i Study Times at kampanjen er rettet mot krefter innad i KKP som kan tenkes å konspirere mot Xi.
«Hegemoni» er et kodeord for USA. Ifølge Lehberger er det rettet mot USA's venner i KKP-eliten.
- Samtidig er det et signal om at departementet for statssikkerhet vil ta kontroll over Kinas utenrikspolitikk når det gjelder USA og deres allierte Storbritannia, EU, Japan, Australia, Canada og så videre. Kinas utenriksministre vil bli tettere kontrollert av statssikkerhetsdepartementet, sier han.
Departementet for statssikkerhet kontrollerer Kinas etterretning, spionasje og hemmelige politi.
Når det gjelder «separatisme», handler det om å kontrollere Taiwan. Målet er å, ifølge Lehberger, på en bedre måte infiltrere det taiwanske samfunnet og politikken og forberede en kinesisk maktovertakelse med militære eller andre midler.
«Terrorisme» handler om å skape et klima av mistillit og frykt blant etniske minoriteter i Tibet og Xinjiang. Vanlige tibetanere vil, i likhet med uigurene i Xinjiang, bli tvunget til å angi og fordømme hverandre. «Spionasje» refererer til partiledere som selger hemmeligheter til fremmede makter.
- Det passer også det siste året med en politisk kampanje i kinesisk offentlighet, der man hysterisk leter etter "utenlandske spioner" og tvinger vanlige kinesere til å utpeke og fordømme hverandre», sier han.
Korrupsjon er ekstremt utbredt i Kina og oppgis ofte som årsaken til de mange utrenskningene av landets elite. Det er derfor verdt å merke seg at det eksplisitt ikke er nevnt noe sted blant de fem-«anti»-målene, ifølge Lehberger.
Målet med den nåværende kampanjen er å så splittelse. På den ene siden handler det om å ikke skremme bort investorer og gründere, og på den andre siden handler det om å effektivt splitte hæren og partieliten «slik at Xi og hans håndlangere enkelt kan luke ut et stort antall», sier Lehberger, som legger til at disse vil bli erstattet av «stumme og dumme Xi-lojalister».
