Den franske presidenten oppfordret Kina til å sende et tydelig signal om klimaforandring

Kunstnere har laget et veggmaleri ved Clydeside Expressway i nærheten av Scottish Events Center (SEC) som er vertskap for FN’s klimatoppmøte COP26 i Glasgow, Skottland. 13. oktober 2021. Foto: Jeff J Mitchell/Getty Images.
7. november 2021
AD

Til tross for at Frankrikes president Emmanuel Macron anmodet Kinas autoritære leder Xi Jinping om å sende et «tydelig signal» til verden om klimaforandring før COP26 toppmøtet i Skottland, har ikke Kina lagt fram et klart utslippsmål, og Xi deltok ikke på toppmøtet.

Den 26. oktober sa det franske presidentpalasset i en uttalelse at Macron hadde oppfordret Xi til å høyne Kinas mål betydelig i innsatsen for å takle klimakrisen og gjøre «konkrete» fremskritt mot en slutt på Kinas avhengighet av kull.

Kina som er verdens største bidragsland til CO2-utslipp, har ennå ikke gitt ut sine utslippsmål for klimaendring. Kina har lovet å oppnå karbonnøytralitet innen 2060 og slutte å øke utslippene innen 2030. Det er likevel ennå ikke satt en dato for når utslippene vil nå en topp.

Ikke nok med at det kinesiske regimet ikke har inngått noen nye forpliktelser i sine utslipps-reduserende mål, Xi deltok heller ikke på toppmøtet. Han deltok kun via en virtuell konferanse-samtale.

Den 27. oktober, bare dager før COP26, det globale klimatoppmøtet, offentliggjorde det kinesiske regimet "Kinas politikk og tiltak for en klimaforandring" og hevdet at de har overskredet det "13. femårige" karbonreduksjonsmålet og vil gjennomføre nasjonale mål for å styrke kontrollen med klimagassutslipp.

I offentliggjøringen, white paper, som var utarbeidet av det statlige, kinesiske informasjonskontoret, hevdes det at responsen på klimaendringer har gitt "positive resultater". Karbonutslipp-intensiteten i 2020 ble redusert med 18,8 prosent sammenlignet med 2015, noe som i utgangspunktet stanset den raske veksten av karbondioksidutslipp.

White paper konstaterer at det nasjonale karbonmarkedet offisielt ble lansert for netthandel den 16. juli 2021, noe som gjør det til verdens største karbonmarked. Per 30. september 2021 var det kumulative transaksjonsvolumet av karbonutslippskvoter i det nasjonale karbonmarkedet på omtrent 17,65 millioner tonn, og den kumulative transaksjonsverdien var omtrent RMB 801 millioner (125 millioner dollar).

Kinas kraftforsyning er i stor grad avhengig av kull, og landet opplever for tiden sin verste kraftkrise på 20 år. Bekymringene rundt langvarig energimangel og utilstrekkelig energiforsyning denne vinteren tiltar. Regimet står overfor et dilemma ettersom det må svare på et internasjonalt press som krever at Kina fremskynder elimineringen av fossilt brensel, men samtidig opprettholde en stabil, innenlands energiforsyning.

Xis fravær fra toppmøtet har ført til spekulasjoner i noen internasjonale medier om det kan skyldes at han ikke er villig til å forplikte seg til å bekjempe klimaendringene eller øke de nasjonale målene for å redusere utslipp.

Ad i artikkel – AdSense
AD