Den britiske statsministeren etterlyser menneskerettigheter i Kina på G20-møtet. Kinesiske tjenestemenn uroet

Den britiske statsministeren, Sir Keir Starmer, fotografert mens han arbeider på et regjeringsfly på vei til G20-toppmøtet i Rio de Janeiro i Brasil den 17. november 2024. Foto: Stefan Rousseau/Pool/AFP via Getty Images
24. november 2024
AD

Storbritannias statsminister, Keir Starmer, tok opp menneskerettighetsproblemer med det kinesiske kommunistregimets leder, Xi Jinping, på et G20-toppmøte i Rio de Janeiro i Brasil den 18. november. Av den grunn fjernet kinesiske tjenestemenn journalister fra rommet, ifølge journalister som var til stede.

Dette var Starmers første personlige møte med Xi, og han understreket behovet for et sterkt forhold mellom Storbritannia og Kina.

«Jeg er veldig glad for at utenriksministeren min og [Kinas] utenriksminister, Wang, nylig møttes for å diskutere aktuelle bekymringer, inkludert menneskerettigheter og parlamentariske sanksjoner, Taiwan, Sør-Kinahavet og våre felles interesser i Hongkong», sa Starmer til Xi, før han tok opp saken om den politiske fangen, Jimmy Lai, i forkant av Lais planlagte vitneforklaring den 19. november.

Kort tid etter at Starmer tok opp disse temaene, fjernet kinesiske tjenestemenn britiske journalister med makt fra rommet, ifølge flere medier. De fleste journalistene lot være å spesifisere hvor mange reportere som ble fjernet, mens Politico skrev at to journalister ble ført ut.

Lai er britisk statsborger, forretningsmann i Hongkong, mangeårig støttespiller for demokratibevegelsen i Hongkong og kritiker av Det kinesiske kommunistpartiet (KKP).

I august 2020 ble Lai arrestert i henhold til den oppdaterte loven om nasjonal sikkerhet som KKP har innført i Hongkong og som det internasjonale samfunnet har kritisert som vag og drakonisk. Han ble siktet i henhold til loven for angivelig «samarbeid med et fremmed land eller med eksterne elementer for å sette den nasjonale sikkerheten i fare» og «konspirasjon for å svindle». Lai ble løslatt mot kausjon før den ble trukket tilbake i slutten av 2020. Han er fortsatt fengslet. Det er ventet at han skal vitne i rettssaken for første gang i morgen.

«Vi er bekymret over rapportene om Jimmy Lais forverrede helsetilstand i fengselet», sa Starmer.

Lais advokater appellerte til FN i september og hevdet at fengslingen av ham utgjorde en alvorlig risiko for den fysiske og psykiske helsen hans. De trakk frem forhold som langvarig isolasjon og at han ikke fikk uavhengig medisinsk behandling for sin diabetes. Observatører under rettssaken rapporterte at Lai hadde gått betydelig ned i vekt, at han så skrøpelig ut og at han var synlig uvel under et rettsmøte der han hadde feber. FN har tidligere kommunisert med kinesiske representanter om påstandene om tortur mens Lai satt fengslet. Tidligere i år krevde de at han skulle løslates.


Les mer

Shen Yun Creations. En ny kulturkilde og en ny, unik strømmetjeneste

Nå trenger du ikke lenger dra til Carnegie Hall eller Lincoln Center for å nyte den unike musikken til Shen Yun Symphony Orchestra. Foto: Shen Yun

Studie: Falun Gong-utøvere i Kina får dobbelt så lange fengselsstraffer enn gjennomsnittet

Falun Gong-utøvere deltar i en parade i sentrum av Toronto den 20. juli 2024 for å markere 25-årsdagen for det kinesiske regimets forfølgelse av Falun Gong. Foto: Evan Ning/ The Epoch Times


Xi sa til president Joe Biden den 16. november at det kinesiske regimet har fire «røde linjer»: Taiwan, demokrati, menneskerettigheter og utviklingsrettigheter. KKP-lederen advarte USA mot å blande seg inn i territoriale konflikter i Sør-Kinahavet, ifølge kinesiske statlige medier, som rapporterte om en samtale de to lederne hadde på sidelinjen av Asia-Pacific Economic Forum-toppmøtet i Peru.

Under det bilaterale G20-møtet uttrykte Starmer at Storbritannia har et ønske om et sterkt forhold til Kina. Han sa at det var i begge lands og det internasjonale samfunnets interesse og understreket behovet for åpenhet og rettsstatsprinsipper.

«Vi ønsker at våre relasjoner skal være konsistente, varige og respektfulle, slik vi har blitt enige om, og unngå overraskelser, der det er mulig, og styrke dialogen», sa Starmer. «Storbritannia vil være en forutsigbar, konsekvent og selvstendig aktør som er forpliktet til rettsstatsprinsipper og [det] multilaterale systemet.»

Starmer foreslo flere personlige møter mellom tjenestemenn om spørsmål knyttet til handel, klima, økonomi, teknologi, sikkerhet, militærvesen, helse, utdanning og utvikling. Han sa at investeringer og økonomisk vekst er viktig for begge land og anbefalte at Storbritannias forbundskansler, Rachel Reeves, møter sin kinesiske kollega, He Lifeng, til økonomiske samtaler tidlig neste år for å diskutere investeringer og «like konkurransevilkår».

Han sa også at han håpet å få møte Kinas statsminister, Li Qiang, personlig i Beijing eller London.

Starmer er den første britiske statsministeren som har møtt Xi siden Theresa Mays reise til Beijing i 2018.

Ad i artikkel – AdSense
AD