De seks sunneste grønnsakene du kan plante i hagen

Å dyrke egen mat er en måte å sikre din næringsmessige sikkerhet 

Noen planter er spesielt enkle å dyrke og ekstra sunne å spise. Foto: Shutterstock
23. mai 2021
AD

Vestlig kultur i dag er nesten fullstendig fjernet fra matproduksjons-prosessen, selv om forsknings-studier peker på verdien av å dyrke næringsrik, organisk mat til eget bruk, til og med i bymiljøer.

Hageterapi eller å tilbringe tid med å plante, vanne, grave og beskjære, henger sammen med kognitiv og mental helseforbedring. Å lære å dyrke dine egne grønnsaker er både givende og morsomt. Hvis du ønsker å oppleve slike fordeler eller lete etter en ny, terapeutisk hobby, er dette seks av de sunneste grønnsakene som selv en ny gartner kan dyrke i en kasse, på en veranda eller i en bakgård.

1. Grønnkål

Grønnkål er medlem av kål-familien og er velkjent supermat som har fått mye oppmerksomhet fra forskere og i helse-publikasjoner de side årene. Grønnkålens næringsoppsett inkluderer vitaminene AK og C, samt viktige mineraler som kalium, kalsium og magnesium. Grønnkål er også en rik kilde til kostholdfibre som fungerer som et prebiotikum og øker næringsopptaket i tarmen.

Grønnkål-juice har mye antioksidanter og beskytter kroppen mot oksydative skader og kroniske sykdommer. Grønnkål rangerer høyere i næringsinnhold sammenlignet med grønnsaker som gulrøtter, søtpotet og de fleste løktyper.

Fordi grønnkål er en ganske hardfør plante og kan benyttes i mange forskjellige retter, er grønnkål et fantastisk tillegg til enhver grønnsakhage og kan enkelt dyrkes i kasser på en veranda eller i en vinterhage.

2. Løk

Løk har blitt brukt for sin helende egenskap i tradisjonell medisin i århundrer. Nyere forskning har vist at løk inneholder stoffer som er nyttige for behandling og forebygging av hjerte- og karsykdommerovervekthøyt blodtrykkdiabetes og betennelsessykdommer.

Løkolje har også blitt studert for sine aktuelle fordeler, inkluder gjenvekst av hår (ved flekkvis håravfall) og reduksjon av termalt arr-vev.

En studie sammenlignet resultater fra sår-healing etter daglig påføring av løk-gelé og fant at sårene ble signifikant mykere og mindre synlige etter bare fire til åtte ukers bruk. De fleste av disse helefordelene kan spores til løkens høye konsentrasjon av svovel-aminosyrer, flavonoider, fytosteroler og saponiner; forbindelser med antikreft-, antibiotisk- og antitrombotisk aktivitet.

Hvis du ikke har en bakgård, kan du spørre et lokalt hagesenter hvilke kasser de kan anbefale for å dyrke løk. Anbefalingen vil variere i forhold til hvilken type løk du ønsker å dyrke og hvilket klima det er.

3. Poteter

Hvite poter er en rik kilde til kalium, fiber, vitamin C og resistent stivelse. De har likevel fått lite oppmerksomhet i den populære helseverden de siste ti-årene på grunn av nye kosthold-trender som fraråder karbohydrat-inntak og feilinformasjon som knytter potetforbruk med overvekt og diabetes.

Når potetene spises i hel form og ikke som french fries eller potetchips, kan de være sunne. Forskere har faktisk vist at hvite poteter inneholder mer kalium enn noen annen grønnsak. Å fjerne poteten fra kostholdet ditt kan alvorlig påvirke kaliumnivået, spesielt hos barn, særlig hvis du ikke spiser annen kaliumrik mat. Til tross for disse funnene fortsetter likevel forbruket av hele poteter å falle.

Ved å ha disse næringsrike vekstene i hagen din, kan du lett forbedre helsen og dra fordeler av den store variasjonen av næringsstoffer og mettede karbohydrater som er samlet i disse enkle knollene. Ved å dyrke dem selv, kan du dessuten unngå slikt som sprøytemiddel i jorden. På samme måte som med løk, må du sjekke at du har riktig kasse for å dyrke poteter, hvis du ikke har tilgang til en hageflekk.

4. Tomater

Å spise  tomater er knyttet til minsket risiko for kroniske sykdommer som kreft og hjerte- og karsykdommer.

Lykopen, karotenoider som har ansvar for de rosa og røde fargene i tomaten, er en kraftig antioksidant som har blitt omfattende studert for sin evne til å forebygge karsinogenese (der normale celler omdannes til kreftceller) og aterogenese. Vitenskapsmenn har anslått at lykopene kan bli opp til 10 ganger kraftigere enn andre antioksidanter, som α-tokoferol. Økt inntak av tomater har blitt assosiert med mindre risiko for prostata og brystkreft.

Tomater er enkelt å dyrke, enten i en kasse eller på en hageflekk, og dette gjør dem til en førsteklasses grønnsak for førstegangs-gartnere.

5. Blomkål

Både hvite og lilla blomkålarter har høye fenolforbindelser, noe som direkte bidrar til antioksidant-reaksjon i kroppen. Lilla blomkål har spesielt mye antocyaniner som er en type fenolforbindelse som gir den lilla blomkålen den rike fargen. Den kraftige antioksidanten gir antiinflammatorisk og antiviral beskyttelse i kroppen.

Forskning indikerer at blomkålblader kan ha sterk anti-inflammatoriske og antioksidantiske egenskaper. Vitenskapsmenn tester ivrig de forskjellige helsefordelene som blomkålblader kan tilby.

Blomkålene kan bli ganske store og trenger mye plass for å vokse, men den har likevel et grunt rotsystem, noe som gjør den ideell for å dyrke i hevede hagesenger eller i kasser.

6. Paprika

De kraftige antioksidantene og de bioaktive komponentene som er funnet i paprika (også kjent som søt pepper), kan beskytte mot Alzheimers sykdom. Grønn, gul og rød paprika har alle høye fenolforbindelser og askorbinsyre som beskytter kroppens celler mot frie radikaler, og de har rensende effekt.

Det er interessant å se at organiske dyrkingsmetoder synes å øke antioksidant-potensialet i paprika, mens vanlige dyrkingsmetoder kan minske mengden av hjelpsomme forbindelser som karotenoider og vitamin C; en annen grunn til å dyrke disse antioksidant-kraftverkene i din egen hage.

Denne listen pirker bare på overflaten av de mange grønnsakene og fruktene du kan begynne å dyrke i din egen hage eller i kasser rundt hjemmet ditt. For mer informasjon vedrørende forskning rundt fordelene med grønnsakinntak, vennligst besøk GreenMedInfo.com.

The GMI Research Group er dedikert til å forske på de viktigste helse- og miljøsakene i dag. Det blir lagt spesiell vekt på miljø-helse. Vår fokuserte og dype forskning vil utforske de mange måtene menneskekroppen direkte reflekterer den sanne tilstanden til omgivelsene. Dette arbeidet er reprodusert og distribuert med tillatelse fra GreenMedInfo LLC. Signer for å motta nyhetsbrev.

Ad i artikkel – AdSense
AD