Covid-19 fortsetter å spre seg i Kina, myndighetene vedgår endringer i virusets DNA-sekvens

Mobiltelefonenes posisjon brukes til å identifisere kinesiske borgere som må i karantene

En innbygger blir testet for Covid-19 i byen Ruili som grenser til Myanmar, i den sørvestlige Yunnan-provinsen i Kina, den 5. juli 2021. Foto: STR / AFP via Getty Images
14. november 2021

Utbruddet av Covid-19 fortsetter å bre seg i Kina med mange smitteveier, til 20 provinser. Myndighetene innrømmer at DNA-sekvensen i viruset som forårsaker smitten, har mutert. Utvidede restriksjoner fra myndighetene har også plassert kinesiske borgere som ikke er bekreftet som nærkontakter i karantene, basert på mobiltelefonenes posisjon.

I følge den kinesiske mediekanalen Beijing Evening News, startet det nye utbruddet da Shaanxi provinsen først rapporterte om Covid-19 tilfeller i en turistgruppe fra Indre Mongolia den 17. oktober. Den 5. november var 20 provinser og regioner rammet, inkludert hovedstaden Beijing, Qinghai og Gansu, Indre Mongolia, Ningxia, Shandong, Hebei, Heilongjiang, Jiangsu, Yunnan, Guizhou, Sichuan, Chongqing, Jiangxi, Hunan, Hubei, Zhejiang, Liaoning, Henan, og Shaanxi.

Utbruddene i minst 15 av provinsene har sammenheng med turistgruppen fra Indre Mongolia. Siden 3. november har det vært registrert utbrudd i Chongqing, Jiangsu, Henan, og Liaoning, mens antallet smittede i Hebei og Heilongjiang har økt raskt de siste fem dagene. Shijiazhuang i Hebei-provinsen, som ligger like i nærheten av Beijing, ble stengt ned over natten, og Heihe i Heilongjiang stengte alle supermarkeder i et "hardt lockdown-regime." Det er påvist virusmutasjoner hos noen av pasientene.

I følge en rapport fra det kinesiske regimets offisielle mediekanal, Xinhua News Agency, innrømmet arbeidsgruppen i Heilongjiang, "Joint Prevention and Control Group of Chinas State Council" den nov. 5 at de nye utbruddene i Heihe City er alvorlige og kompliserte. Genetisk sekvensering har vist at flere smittekjeder utvikler seg samtidig, forårsaket av virus med DNA-sekvenser som er forskjellige fra dem man tidligere har sett i Kina.

I følge Australian Financial Review vedgikk visegeneraldirektøren for det kinesiske senteret for sykdomskontroll og forebygging, Feng Zijian, i juni at Kina neppe ville åpne opp slik som USA fordi de lave smittetallene betyr at tjenestemenn ikke har hatt nok data for å fastslå effektiviteten av vaksinasjons-kampanjen.

Epoch Times Photo
Folk i kø for å få en påfyllingsdose av en vaksine mot Covid-19, i et telt satt opp utenfor et handlesenter i Beijing, den 1. nov. 2021. Foto: Greg Baker/AFP via Getty Images

Data fra mobil-telefoner

Samtidig som epidemien i Kina fortsetter å spre seg, har lokale styresmakter i  ulike kinesiske byer og provinser fortsatt med stadig hardere og omfattende restriksjoner.

Titusener av mennesker har blitt merket som "mistenkelige kontakter" av myndighetene, basert på mobilposisjonen deres. De har blitt merket for å settes i karantene, til tross for at de ikke er bekreftet som nær-kontakter.

Individer klassifiseres som "delere av tid og rom" med smittede, hvis mobilposisjonen deres vises i samme rute-lokasjon, innenfor et område på 800 m x 800 m, som en smittet person i minst 10 minutter.

Mange kinesere har blitt identifisert som "mistenkelige kontakter" på grunn av disse karantenereglene, til tross for at de ikke har satt sin fot i noen av de offisielt utpekte epidemiområdene eller vært i kontakt med noen som er bekreftet smittet. De oppdager, som regel uten forvarsel, at "helsekoden" på mobiltelefonen endrer seg til gul, som betyr at de har "delt tid og rom" med en Covid-19 smittet.

Deretter er de pålagt å rapportere sine siste bevegelser og teste seg to ganger innen tre dager. Selv om resultatene av testene er negative må de fortsatt holde seg i selvkarantene i 14 dager. I løpet av denne tiden får de ikke forlate huset, selv for å skaffe seg mat. De offisielle myndighetene kalle dette for "overvåking av egen helse".