CIA-direktør: Kinas Xi Jinping er «en stille partner» i Putins aggresjon i Ukraina

Leder i “Central Intelligence Agency” (CIA), William Burns, taler foran “Senate Intelligence Committee” den 10. mars 2022 i Washington. (Foto av Kevin Dietsch/Getty Images)
8. mai 2022

CIA-leder William Burns kalte Kina en "stille partner i Putins aggresjon" og advarte om at krigen i Ukraina vil fortsette med fortsatt blodsutgytelse. Det kinesiske regimet er "den største utfordringen" og "den mest dyptgripende testen" som byrået noensinne har møtt, advarte Bruns i sin første offentlige tale som CIA-direktør ved «Georgia Institute of Technology».

Han vektla at «fremveksten av et stadig økende, stadig mer motstandsdyktig Kina og et stridslystent og revisjonistisk Russland» har gjort verden mer komplisert og omstridt.

CIA-direktøren pekte på den «umiddelbare trusselen fra fornyet, russisk aggresjon mot Ukraina» og til «det langvarige problemet skapt av Kinas ambisiøse ledere». Han kalte det «den viktigste geopolitiske utfordringen» i det 20. århundre.

Han omtalte det kinesiske regimet som en "formidabel konkurrent som hverken mangler ambisjoner eller kapasitet" og sa videre "de søker å overgå oss på bokstavelig talt alle områder, fra økonomisk styrke til militær makt og fra verdensrommet til cyperspace".

Epoch Times Photo
Den kinesiske lederen Xi Jinping og den russiske presidenten Vladimir Putin ankommer en sal for samtaler i Kreml i Moskva. (arkivbildet fra 2019) Foto: Alexander Zemlianichenko/AP Photo

"Kina har til hensikt .... ved å bygge ut kapasiteten å ... erstatte USA som den ledende makten i Indo-Stillehavet", la han til.

De to rivalene har tvunget CIA til å "gjenoppdage seg selv for å kunne konkurrere med suksess i den nye tidsalderen", ifølge Burns.

Burns sine kommentarer gjentok dyp bekymring som Biden-administrasjonen har tatt opp etter krigen i relasjon til Russlands "allianse" med Kina. Siden invasjonen har Beijing nektet å fordømme Moskvas handlinger, og de har på nytt bekreftet sine bunnsolide bånd til aggresjonsstaten.

Både President Joe Biden og den nasjonale sikkerhetsrådgiveren Jake Sullivan har advart om "konsekvensene" hvis Kina skulle levere materiell støtte til Russland under angrepet på Ukraina.

Russland

Burns som tidligere har vært amerikansk ambassadør til Russland, karakteriserte Putin som en «hevnens apostel» og som har en appetitt på risiko som har vokst ettersom kretsen med rådgivere han har tillit til, har krympet gjennom årene.

"Putin viser hver dag at minkende makt kan være minst like forstyrrende som økende", sa han.

"Risiko-appetitten har vokst etter som grepet hans om Russland har blitt strammere", la Burns til. "Kretsen hans med rådgivere har blitt mindre. Og i denne lille kretsen har det aldri vært karrierefremmende å sette spørsmålstegn ved hans dømmekraft, hans stahet eller hans nesten mystiske tro på at skjebnen er å gjenopprette Russlands innflytelsessfære".

Lederen for CIA mintes hvordan byrået startet med å samle inn opplysninger om Putins planer om en invasjon av Ukraina tidlig i fjor høst.

Burns beskrev at han følte seg "urolig" i et møte med Putin i november da han ble sendt til Moskva av Biden for å advare Moskva om konsekvensene av en potensiell, militæraksjon i Ukraina.

"Selv om det enda ikke så ut som om han hadde tatt en ugjenkallelig bestemmelse om å invadere Ukraina, gikk Putin definitivt i den retningen, tilsynelatende bekymret for at vinduet var i ferd med å lukke seg for å forme Ukrainas videre utvikling", sa Burns.

Putin bagatelliserte i utgangspunktet Ukrainas respons og trodde at han kunne erklære seier svært raskt, men det som har utspilt seg senere, beviste at han tok feil, ifølge CIA-sjefen.

Burns fordømte "grusomme" forbrytelser begått av russisk styrke i Bucha og over hele Ukraina. Han advarte at de påfølgende fasene av krigen vil fortsatt innebære blod.

"Det siste kapittelet i Putins krig er ennå ikke skrevet, der han herjer rundt i Ukraina. Jeg er ikke i tvil om at de fryktelige ødeleggelsene som Putin vil kunne skape for Ukraina eller den rå brutaliteten som de russiske styrkene bruker, vil fortsette."

Han roste byråets usynlige arbeid ved å offentlig frigi deklassifisert etterretning om Russlands planer, noe som bidro til å forhindre falske fortellinger og falske flagg-operasjoner som Putin presset fram.

"Ved å være åpne rundt noen av hemmelighetene gjorde vi det vanskeligere for Putin å skjule sannheten om hans uprovoserte og ondsinnede aggresjon", sa han.