Canadas Trudeau oppfordrer kapitalistiske demokratier til å stå sammen slik at Kina "ikke kan spille engler og splitte oss"

Canadas statsminister Justin Trudeau smiler under en pressekonferanse i Ottawa, Canada, den 15. august 2021. Foto: Dave Chan / AFP via Getty Images
2. januar 2022

Den kanadiske statsministeren Justin Trudeau sa at likesinnede land bør sette opp en "forent front" mot det kinesiske regimet for å hindre det i å bruke kommersielle interesser til å sette venner opp mot hverandre.

I et intervju 1. juledag sa Trudeau at det kinesiske kommunistregimet har satt vennlige kapitalistiske demokratier opp mot hverandre i konkurransen om økonomiske interesser i Kina, som har en økende middelklasse.

"Vi har vært konkurrenter, og Kina har fra tid til annen på listig vis spilt oss opp mot hverandre i det åpne markedet på en konkurransedyktig måte", sa han til Global News, en avdeling av Canadian Global Television Network.

"Vi må gjøre en bedre innsats for å jobbe sammen og være sterke slik at Kina ikke kan spille engel og splitte oss."

"Vi konkurrerer mot hverandre", konstaterte den kanadiske statsministeren og ga et eksempel: "Vi forsøker å finne måter å få bedre avtaler for kanadisk storfekjøtt enn australsk storfekjøtt til vårt land eller vårt marked."

Han sa at Canada vil fortsette å utfordre Kina på saker som gjelder "menneskerettigheter, demokrati i Hong Kong, støtte til journalister og at Kina ikke må blande seg inn i styre og stell i uavhengige land i Asia."

Forholdet mellom Canada og Kina har ikke vært bra siden Canada arresterte Meng Wanzhou, den kinesiske telekom-giganten Huaweis finansdirektør og datter av selskapets grunnlegger, på bakgrunn av en amerikansk utleveringsordre. Dette ble straks etterfulgt av Kina som arresterte to canadiere i det mange kritikere har kalt "gisseldiplomati".

Utleveringssaken ble henlagt etter at Meng kom til en avtale med det amerikanske justisdepartementet i september. Kina løslot de to canadierne Michael Kovrig og Michael Spavor bare timer etter avtalen.

Midt under konflikten blokkerte Kinas regjerende Kommunistparti (KKP) også den canadiske landbruksimporten til Kina, noe som forårsaket milliarder av dollar i tapte inntekter for canadiske produsenter, minst 4 milliarder dollar i 2019.

Trudeau sa at disse vilkårlige fengslingene førte til at kapitalistiske demokratier gikk sammen om erklæringen: «Nei, tvangsdiplomati er ikke greit», noe som utgjorde en forskjell mot KKP’s trusler.

Canada har alliert seg i en diplomatisk boikott av vinter-OL i 2022 i Beijing i februar 2022 for å markere sin bekymring for KKP’s pågående folkemord og brudd på menneskerettigheter til mange av Kinas egne lærde, advokater og aktivister, samt etniske og religiøse minoritetsgrupper.

Australia, Litauen, Storbritannia og Japan har også sluttet seg til den USA-ledede boikotten. New Zealand har signalisert at ministrene i Ardern-regjeringen ikke vil delta, men de kan ikke gå for en fullstendig diplomatisk boikott.

Trudeau sa til Global News at det er visse områder Canada "ønske å jobbe" med Kina, for eksempel i forhold til klimaendringer.

"Det er områder vi kommer til å ønske å samarbeide med Kina, med for eksempel tanke på klimaendringer hvor de kommer til å være en betydelig aktør hvis vi skal klare å dekarbonisere den globale økonomien. … så, alle disse ulike variablene vil bestå.”

David Mulroney som er Canadas tidligere ambassadør i Kina og kritisk til Trudeau-regjeringens tilnærming til Kina, sa at statsministerens siste kommentarer om Kina er en start, men dekker «omtrent 5 prosent av problemet».

«La oss håpe at han viser dette i politikken, avtaler og partnerskap som fremmer nasjonale interesser i stedet for å sette den i fare. Hans mål for 2022?" sa han i en tweet.

Den konservative senatoren Leo Housakos antydet i en tweet at hvis Trudeau «mener det han sier», burde han utestenge Huawei fra Canadas 5G-nettverk og støtte Housakos sin foreslåtte lovgivning som forbyr produkter laget av slavearbeid fra Kinas Xinjiang-region (Bill S-204).

Canada er for tiden det eneste landet i etterretningsalliansen Five Eyes som ikke har forbudt eller har planer om å fase ut Beijings Huawei-produkter fra 5G-nettverket.