Atomvåpen i verden forventes å øke

Besøkende går forbi et atommissil utenfor et kinesisk militærmuseum i Beijing den 23. juli 2007. Verdens atomarsenal forventes å øke i løpet av det kommende tiåret, ifølge Sipri Peace Research Institute. Foto: The Eng Koon/AFP via Getty Images
19. juni 2022
AD

Antall atomstridshoder i verden fortsatte å synke i 2021. Samtidig forventes atomarsenalet å øke i løpet av det kommende tiåret, ifølge en ny rapport fra «Sipri Peace Research Institute».

De ni atomvåpenlandene USA, Russland, Storbritannia, Frankrike, Kina, India, Pakistan, Israel og Nord-Korea fortsetter å modernisere atomarsenalene sine. Russland og USA har til sammen over 90 prosent av alle atomvåpen, ifølge Sipri.

«Alle atomvåpenstater øker eller moderniserer sine arsenaler, og de fleste skjerper sin atomretorikk og øker viktigheten av atomvåpen i sine militære strategier. Dette er en svært bekymringsfull trend», sier Wilfred Wan som er leder for Sipris program for masseødeleggelsesvåpen, i en uttalelse.

Ifølge Sipri står Kina midt i en betydelig utvidelse av sine atomvåpenlagre. Det inkluderer bygging av mer enn 300 nye robotsiloer, viser satellittbilder.

I løpet av fjoråret kunngjorde Storbritannia en beslutning om å heve taket for sitt lager av stridshoder.

India og Pakistan ser også ut til å utvide sine atomvåpenarsenaler. I 2021 fortsatte de to landene å utvikle nye typer atomleveringssystemer, opplyser Sipri.

I april uttalte den nordkoreanske diktatoren Kim Jong-Un at landet vil fortsette å utvide sitt atomvåpenprogram.

«Hvis atomvåpenstatene ikke iverksetter umiddelbare og konkrete nedrustningstiltak, kan verdens lager av atomstridshoder, for første gang siden den kalde krigen, begynne å øke», sier Matt Korda som er forsker ved Sipris masseødeleggelsesvåpenprogram og forsker ved Nuclear Information Project ved FAS.

Kontakt gjerne journalisten: [email protected]

Ad i artikkel – AdSense
AD