Analytiker: Krigsutfallet i Ukraina kan utløse et «betydelig skifte bort fra Kina»

Kinesiske fraktekontainere i havnen i Los Angeles. Long Beach, California den 1.september 2019. Foto: Mark Ralston/AFP via Getty Images
3. april 2022
AD

Verden kan komme til å se et «betydelig skifte, bort fra Kina» etter hvert som bedrifter og regjeringer revurderer sine forretningsforbindelser med regimet i kjølvannet av krigen mellom Russland og Ukraina, ifølge økonomianalytiker Christopher Balding.

Balding som spesialiserer seg på kinesisk økonomi og teknologi som senior-stipendiat ved Henry Jackson Society (en britisk transatlantisk utenrikspolitisk tenketank), kom med antagelsen etter at sjefen for BlackRock, verdens største kapitalforvalter, uttalte at den russiske invasjonen har markert slutten på en globalisering med nasjoner og bedrifter som innleder en økonomisk krig mot Russland og revurderer sin avhengighet av andre nasjoner.

Hvis de gjør det, vil Kina helt åpenbart være en av dem, sa Balding til NTD, søstermediet til Epoch Times.

"Nå tenker folk hva som vil skje dersom Kina begynner å drepe folk i Xinjiang eller hva om de innfører en marineblokade rundt Taiwan? Det er mange mulige scenarier å tenke seg", sa han.

«Plutselig går det opp for folk: «Vent litt, dette vil bety nettverket mitt i Kina, mine forretningsforbindelser med et universitet i Kina» … Folk merker seg allerede graden av støtte Russland får fra Kina og stiller mange ubehagelige spørsmål om Kina. Jeg tror at hvis man tar Kina ut av problemstillingen, vil det i bunn og grunn bli et monumentalt skifte i global politikk og økonomi.»

Covid-19-pandemien som først brøt ut i Kina for to år siden, har skapt et fokus på verdens avhengighet av Kina som produsent av sårt tiltrengte forsyninger, alt fra legemidler til kritisk viktige mineraler og medisinsk utstyr.

Wuhan International Container Co., Ltd (WIT) Resumed Production
En arbeider transporterer og håndterer esker med munnbind for eksport i Yangluo containerhavn ved Yangtze-elven i Wuhan, Hubei-provinsen, Kina den 12. april 2020. Foto: Getty Images

Harme over Kinas undertrykkende kampanjer i Xinjiang, Hong Kong og andre steder har også ført til oppfordringer, både fra aktivister og vestlige tjenestemenn, om at internasjonal handel må koble seg fra Kina.

Den 17. mars sendte den amerikanske senatoren Rick Scott (republikaner, Florida) et åpent brev til bedriftsledere. Der berømmet han dem for å ha avsluttet virksomheten i Russland og oppfordret dem til å innta samme tilnærming til Kina. Han understreket at de må tenke på regimets brudd på menneskerettigheter og risikoen for at Beijing følger Russland og invaderer selvstyrte Taiwan.

«Ingen respektabel instans i USA bør gjøre forretninger med et morderisk regime. Hver dollar brukt i det kommunistiske Kina støtter landets økonomi og Xis morderiske regjering», sa Scott, med henvisning til den kinesiske lederen Xi Jinping. "Det er på tide å sette menneskerettigheter og demokrati over profitt."

Diana Harshbarger (republikaner, Tennessee) anser det å avslutte produksjonsavhengigheten til Kina som en nasjonal sikkerhetssak.

"Kina er en kontradiktorisk nasjon. Vi er avhengige av dem for 90 prosent av medisinene våre, både farmasøytiske ingredienser og ferdige produkter", sa hun nylig til NTD. "Vi må produsere disse tingene i Amerika eller bruke våre allierte."

Kinas nylige masse-nedstengninger på grunn av økningen i Covid-19 tilfeller har igjen ført til verdensomspennende bekymringer for forstyrrelser i forsyningskjeden.

«Globale kriser, som pandemien, har gjort det desto mer presserende å gjenopprette lokale forsyningskjeder», sa Harshbarger.

"Vil vi være selvforsynt dersom pandemien øker eller en annen oppstår?"

Ad i artikkel – AdSense
AD