En rapport fra British Film Institute (BFI) avdekker at kunstig intelligens (AI) trent på opphavsrettsbeskyttet materiale uten tillatelse utgjør en direkte trussel mot den britiske filmindustriens økonomiske grunnlag. Rapporten påpeker at AI-modeller, som lærer strukturen av fortellinger, kan replikere og skape nye verk til en brøkdel av kostnaden av originale verk. Dette kan svekke filmindustriens evne til å skape verdi fra nye intellektuelle eiendeler.
Enkelte bekymringer inkluderer også fremtiden for arbeidsmarkedet, og behovet for opplæring som kan hjelpe ansatte til å tilpasse seg en AI-forsterket industri. Ifølge BFI inkluderer kildene til treningsdata for generative AI-modeller manus fra over 130 000 filmer og TV-serier, samt piratkopierte bøker og innhold fra YouTube.
Professor Jonny Freeman fra CoSTAR Foresight Lab mener at AI har både fordeler og ulemper i filmsektoren. Selv om AI kan forbedre kreativitet og effektivitet i produksjonen, «reiser det også presserende spørsmål om kompetanse, tilpasning av arbeidsstyrken, etikk og sektorens bærekraft».
AI brukt i industrien
BFI anbefaler at Storbritannia etablerer AI-treningslisenser for å muliggjøre avtaler mellom opphavsrettsinnehavere og AI-utviklere. De fremhever at «Storbritannia er godt posisjonert til å lede an på dette området, takket være landets ‘gullstandard’ for opphavsrett, et levende økosystem for kreativ teknologi og en koalisjon av kreative organisasjoner som kjemper for rettferdig lisensieringspraksis».
Bruken av AI er allerede synlig i bransjen, for eksempel i dubbing og visuelle effekter. En nylig produksjon, "The Brutalist", benyttet AI for å forbedre ungarske aksenter i filmen. BFI fremhever også viktigheten av å utvikle ferdigheter som utfyller AI, noe som kan gjøre arbeidsstyrken mer robust mot teknologiske endringer.
Les mer
Hvordan det kinesiske regimet bruker YouTube til å påvirke Vesten
De fikk et glimt av livet etter døden
Artister ber om beskyttelse av opphavsretten
Samtidig som rapporten ble publisert, arbeider den britiske regjeringen med Data (Use and Access) Bill, som kan tillate teknologiselskaper å trene AI på opphavsrettsbeskyttet materiale med mindre skaperne eksplisitt reserverer seg. Høyt profilerte kunstnere, som Sir Paul McCartney og Sir Elton John, har skrevet et åpent brev og bedt om bedre beskyttelse av sine kreative verk.

Kulturminister Lisa Nandy har forsikret den kreative sektoren om at regjeringen vil ta hensyn til kunstneres rettigheter i fremtidige lovgivninger. Nandy understreker viktigheten av at skaperne får betalt for sitt arbeid og lover å jobbe for løsninger som beskytter deres rettigheter i den digitale tidsalderen.
Rapporten fra BFI med tanke på AI og opphavsrett er viktig for framtiden til film- og medieindustrien, og illustrerer behovet for å finne en balanse mellom innovasjon og beskyttelse av kreative verk.