Xi Jinping truer med nok en kulturrevolusjon for å ramme opposisjonelle innad i KKP

Den daværende kinesiske militærdelegaten, general Liu Yuan, politisk kommissær for “General Logistics Department of the Chinese People's Liberation Army”, ankommer Folkets store sal i Beijing i Kina den 12. mars 2015. Foto: Feng Li/Getty Images
14. januar 2024
AD

I det siste har den kinesiske lederen, Xi Jinping, gjenopplivet ideen om «Maple Bridge Experience» som ble forfektet av den tidligere kinesiske lederen Mao Zedong under kulturrevolusjonen (1966–76). Dette trekket blir sett på som en eskalering av Det kinesiske kommunistpartiets (KKP’s) interne maktkamp.

Den 5. januar intervjuet Epoch Times Yuan Hongbing, en kinesisk jurist og dissident som bor i Australia. Han sa: «Det går rykter i KKP om at en gruppe «kronprinser», representert ved Liu Yuan og sønn av tidligere viseformann i KKP, Liu Shaoqi, har dannet en konsensus mot Xi Jinpings diktatur. Dette representerer en stor utfordring for Xi.»

De såkalte "kronprinsene" refererer til etterkommere av fremtredende KKP-ledere og tjenestemenn som fremdeles har enorm innflytelse og rikdom i regimet.

Yuan sa at Xi holdt en tale som hedret Mao på 130-årsjubileet for fødselsdagen til Mao Zedong under en seremoni i Maos hjemby den 26. desember 2023. Målet hans var faktisk å advare «kronprinsene» som motarbeidet ham, ved å bruke Mao som en påminnelse om forfølgelsen de opplevde under kulturrevolusjonen.

"Dette inkluderer "Maple Bridge Experience", sa Yuan. "Xis gjeninnføring av Maple Bridge Experience er for å minne kronprinsene om at deres fedre og mødre ble utsatt for Maos diktatur under kulturrevolusjonen og at hvis de fortsetter å motarbeide Xi, kan han bruke metodene fra kulturrevolusjonen mot dem på ny. Om han klarer det, gjenstår å se."

I den såkalte Maple Bridge-opplevelsen på 1960-tallet mobiliserte KKP massene i en kommune i Zhuji fylke i Zhejiang-provinsen for å "overvåke og reformere de fire menneske-kategoriene". Disse "fire kategoriene" var KKP’s samlebetegnelse for godseiere, rike bønder, "kontrarevolusjonære" og "kjeltringer". Denne strategien delte befolkningen inn i klasser og oppmuntret til klassekamp for å renske ut disse antatte fiendene fra kommunismen. I 1963 befalte Mao Zedong at Maple Bridge Experience skulle promoteres over hele landet for å styrke KKP’s totalitære styre og for å knuse regimets motstandere på grasrotnivå. Dette resulterte i drap på mange som falt inn under de fire kategoriene.

Kronprinsenes forakt mot Xi

Den 3. januar publiserte Yuan en forsideartikkel i Taiwans nasjonale avis, Liberty Times, om hvordan KKP’s interne krise påvirker Taiwan. I artikkelen forteller han at folk på innsiden av KKP har avslørt for ham at Xi står overfor den mest alvorlige, politiske krisen siden han kom til makten. Kronprinsene har dannet en politisk konsensus som prøver å rane til seg makten og bli kvitt Xi.

Yuan sa i artikkelen at kronprinsenes fedre og brødre ble utsatt for Maos brutale politiske utrenskning under kulturrevolusjonen. Noen av dem ble til og med forfulgt til døden. Den nåværende gruppen kronprinser inkluderer nesten alle de mest innflytelsesrike medlemmene av KKP’s andre-generasjonsfamilier. Dette er uten tvil den mest enestående, politiske krisen for Xi siden han tok makten.

Tidligere alliert ble til motstander

Videre sa Yuan til Epoch Times at ifølge gjeldende informasjon fra innsidere i KKP, er forholdet nå bittert mellom den tidligere "visepresidenten" i Kina, Wang Qishan, og Xi.

"Tidligere var Wang Qishan en av Xi Jinpings allierte som hjalp til med å renske ut flere rivaler under påskudd av å "bekjempe korrupsjon", men i virkeligheten kjempet han om makten", sa Yuan. "Det er nå mange tegn på at Wang Qishan har vært veldig misfornøyd med Xis innenriks- og utenrikspolitikk de siste årene, som han tror mest sannsynlig vil føre KKP inn i en stor krise."

Tidligere var Wang nummer to i KKP’s hierarki, rett etter Xi. De siste årene har imidlertid Wang Qishans gamle venner og medarbeidere blitt arrestert og stilt for retten, en etter en, og opinionen mener generelt at forholdet mellom Wang og Xi har slått sprekker.

Lojalitetskrise

Yuan avslørte også at den største krisen Xi står overfor nå, faktisk er blant hans nåværende såkalte "lojalister", som han har dyrket opp gjennom årene. Problemet er at disse menneskene ikke alltid er lojale mot ham. De har til og med vist illojalitet i betydelig grad.

Han sa at Xis nylige omfattende utrenskning av militæret viste at selv hans egne håndplukkede, nære ansatte egentlig avskyr innenriks- og utenrikspolitikken hans.

"Kort sagt er Xi Jinping nå omgitt av en rekke menn han ikke kan stole på. Dette er sannsynligvis den største politiske krisen Xi Jinping står overfor", sa Yuan. "Denne krisen vil mest sannsynlig føre til et stort, politisk jordskjelv for Xis regime i 2024."

Xis militære utrenskning

Den 29. desember 2023 kunngjorde KKP avsettingen av ni militære representanter i Kinas nasjonale folkekongress (NPC), inkludert tre generaler og minst fire generalløytnanter, hovedsakelig fra KKP’s rakettstyrke og utstyrsutviklingsavdeling, til den sentrale militærkommisjonen.

Den offisielle kunngjøringen oppgav ingen grunn til at de ble fjernet, men tre av de ni personene var i slekt med Zhang Youxia, viseformann av første rang i den sentrale militærkommisjonen. Dette betyr at forholdet mellom Xi og Zhang har blitt dårligere og at Zhang ikke er i stand til å beskytte sine underordnede.

Den USA-baserte kinesiske aktualitetskommentatoren, Chen Pokong, sa under et intervju med Epoch Times at selv om Zhang ennå ikke har mistet makten, er det et faktum at minst tre av de ni generalene som er fjernet fra NPC, er i slekt med ham. Det tyder også på at Xis relasjon til ham har vært ganske turbulent.

Ifølge Chen avviser og marginaliserer Xi nå Zhang innad i KKP. Han tør likevel ennå ikke å ta ham fordi han tross alt er medlem av Politbyrået og nestleder i Militærkommisjonens sentralkomité. Derfor prøver Xi å stabilisere situasjonen så godt som mulig, men det er helt tydelig at det er splittelse i militæret.

Chen sa: "Det er en splittelse mellom seks eller syv medlemmer av KKP’s sentrale militærkommisjon. Fra den tidligere kinesiske forsvarsministeren, Li Shangfu, til Zhangs allierte og medlemmer av KKP’s rakettstyrke, har det vært en bølge av politiske utrenskninger og interne maktkamper. Derfor er det en potensiell konfrontasjon mellom Xi-fraksjonen og Zhang-fraksjonen innad i den sentrale militærkommisjonen."

Xin Ning og Michael Zhuang bidro til denne rapporten.

Ad i artikkel – AdSense
AD