WHO: "Ingen bevis" for at boosterdose til alle gir bedre beskyttelse av friske personer

En farmasøyt klargjør en covid-19 vaksinebooster i San Rafael, California. 1. oktober 2021. Foto: Justin Sullivan/Getty Images
12. desember 2021
AD

En høytstående tjenestemann i Verdens helseorganisasjon (WHO) sa: det finnes "ingen bevis" som tyder på at en boosterdose mot KKP-viruset vil gi "større beskyttelse" til friske mennesker.

Dr. Mike Ryan som er WHO’s beredskapsdirektør, stilte spørsmål ved logikken i at enkelte land forsøker å produsere flere boosterdoser for å vaksinere alle som er 18 år og eldre.

"Akkurat nå er det ingen bevis, som jeg kjenner til, som tyder på at det å «booste» hele befolkningen nødvendigvis vil gi større beskyttelse hos ellers friske personer mot sykehusinnleggelse eller død", sa Ryan.

"Den virkelige risikoen for alvorlig sykdom, sykehusinnleggelse og død ligger hos spesielt utsatte og sårbare personer", sier han "og som trenger beskyttelse mot alle varianter av COVID-19", sykdommen forårsaket av Det kinesiske kommunistparti-viruset (KKP-viruset). Helsemyndighetene rundt om i verden anser generelt sett eldre, de med nedsatt immunforsvar og personer som jobber i høyrisikomiljøer, som sårbare.

Storbritannia kunngjorde nylig at de har sikret seg 114 millioner vaksinedoser for 2022 og 2023. Disse dosene vil bli gitt alle over 18 år innen utgangen av januar 2022.

Mandag ba president Joe Biden amerikanere i alderen 18 år og eldre å ta en booster-dose på grunn av fremveksten av COVID-19-varianten Omicron i Sør-Afrika, som så langt er oppdaget i minst fem amerikanske stater.

Sør-afrikanske helsemyndigheter uttalte i intervjuer denne uken at de som har fått Omicron-varianten, har "ekstremt milde" symptomer. Det har ikke vært noen dødsfall knyttet til COVID-19 varianten som beskrives som sterkt mutert. WHO-tjenestemenn advarte at det foreløpig ikke foreligger nok data til å avgjøre om den kan forårsake mer alvorlig sykdom eller kan bryte beskyttelsen naturlig immunitet eller vaksinasjon gir.

I noen land er det nødvendig med en boosterdose seks måneder etter den første vaksinedosen for å regnes som "fullvaksinert". Allerede nå hevder tjenestemenn i USA, inkludert guvernørene i New Mexico og Connecticut, at man ikke kan betraktes som fullvaksinert med mindre man har fått boosterdosen.

Tidligere i år brukte Israel boosterdosen som en betingelse for å ta i bruk landets "grønne pass", COVID-19 vaksinepass, som adgangskort ved visse anledninger. Farmasøytgiganten Pfizer forteller imidlertid til BBC at vaksineboostere sannsynligvis vil være nødvendig hvert år fra nå av.

Ryans kommentarer kommer mens andre WHO-tjenestemenn kritiserte USA, europeiske land, Israel og andre for å innføre reiseforbud for Sør-Afrika på grunn av Omicron-varianten. Tidligere har WHO’s leder, Tedros Adhanom Ghebreyesus, oppfordret rikere land til å gi innledende vaksinedoser til fattige nasjoner i stedet for å fokusere på å gi boosterdoser til egen befolkning.

Ad i artikkel – AdSense
AD