USA kan hjelpe protesterende kubanere

Internettballong fra Google, Project Loon, på en utstilling i Christchurch, New Zeeland i 2013. Foto: Marty Melville/AFP via Getty Images
1. august 2021

Det er fritt fram for amerikanske myndigheter å bruke ballonger for å gi kubanerne internett-tilkobling, fastslår Brandan Carr ved USAs føderale kommisjon for kommunikasjon (FCC).

"Fordelen med disse ballongene; En utprøvd teknikk som ikke krever ny infrastruktur på Kuba," skriver Brendan Carr på Twitter.

Todelt strategi

Floridas guvernør, republikaneren Ron DeSantis, har oppfordret president Joe Biden til å gi øy-nasjonen internett-tilgang, da den kubanske regjeringen, ved hjelp av kubansk overvåkningsteknologi, har stengt ned deler av internett med påfølgende, sterke protester.

"Jeg skriver for å oppfordre deg til å bistå med internett-tilgang til det kubanske folket som står opp imot den kommunistiske undertrykkingen, og som krever å bli hørt etter årtier med lidelse under dette råe diktaturets åk", skriver DeSantis i et brev til Biden.

Carr mener at USA burde følge en todelt strategi, med fokus på å introdusere nye internett-oppkoblinger via ballonger og annen utprøvd teknikk. Samtidig kan man forsøke å øke støtten til teknologi, som Psiphon, et verktøy som kan hjelpe kubanere med å bruke øyas eksisterende nettverk og omgå blokkeringen.

Psiphon har, i følge en uttalelse torsdag den 15. juli, hjulpet nesten 1,4 millioner kubanere med å få tilgang til internett.

Googles morselskap, Alphabet, har i flere år jobbet med et prosjekt med ballonger og internettoppkobling. Alphabet la imidlertid ned prosjektet, da de ikke var i stand til å redusere kostnadene tilstrekkelig til å kunne skape en langsiktig og holdbar drift.

FCC har stemt for å gi tillatelse til et lignende prosjekt, ledet av selskapet Raven, i Puerto Rico.

"Skreddersydd plan"

Under en pressekonferanse med DeSantis henviste Carr også til at teknologien er i bruk på landsbygda i Kenya.

"Det vi trenger akkurat nå er partioverskridende politisk vilje, fra hele den føderale regjeringen, til å si at vi stiller oss helt og fullt bak å utstyre det kubanske folket med internett. [...]Forsvarsdepartementet vil gi alle påkrevde godkjenninger, den føderale sivile luftfartsadministrasjonen vil løse alle fly-rettigheter som kreves, og FCC vil gi tillatelse for alle spektre som kreves", sa Carr.

-Så snart president Biden sier at den føderale regjeringen støtter dette spørsmålet, fins det ingen tekniske utfordringer som ikke kan løses. Dette frie, amerikanske selskapet har utviklet denne teknologien, og vi kan slippe dem til gjennom å gi dem grønt lys på føderalt nivå.

Skulle den føderale regjeringen velge å la være å støtte prosjektet, kan finansieringen sikres på andre måter, for eksempel fra amerikanske eksil-kubanere, foreslo Maria Salazar, republikansk representant fra Florida.

Marcell Felipe, advokat og forretningsmann, sa at han for en tid tilbake hadde vært i kontakt med en leverandør til det amerikanske forsvaret, om å skyte opp ballonger rundt Kuba, og har informert både det amerikanske utenriksdepartementet og representanter for Florida i kongressen om forslaget.

"Vi begynte før pandemien. De har allerede tatt frem en skreddersydd plan for å gi hele øya [internett], og de kan implementere det relativt raskt fordi det ikke er en så sofistikert teknologi, det er noe som allerede har blitt testet i Midtøsten", sa Felipe.

Protesterer mot det kommunistiske styret

Regimet på Kuba møtes av stadig større protester rundt om i hele landet, fordi mange kubanere er misfornøyde med landets kommunistiske styresett.

Internett-tilkobling ville kunne gjøre det mulig for kubanere å sende bilder og videoer av det som hender på stedet.

Biden sa nylig til reportere at Kuba er en mislykket stat, og at kommunismen er et mislykket system.

"De har også stengt av tilgangen til internett. Vi vurderer om vi har teknologien til å gjenopprette oppkoblingen", sa Biden.

Pressesekretæren i Det hvite hus, Jen Psaki, sa i en uttalelse at den foreslåtte løsningen er, "noe vi vil være en del av", før hun henviste spørsmål om saken videre til det amerikanske utenriksdepartementet.

En representant for det amerikanske utenriksdepartementet sa til Epoch Times, i en mail, at de ikke har noen ytterligere informasjon om forslaget om å hjelpe kubanere med internett. Representanten sa at Kubas ledere burde gjenopprette alle internett- og telefontjenester.