Twitter-eier Elon Musk sier opp tidligere FBI-generaladvokat James Baker

Tesla-direktør Elon Musk taler på et spill-stevne i Los Angeles, California den 13. juni 2019. Foto: Mike Blake/Reuters
11. desember 2022
AD

"I lys av bekymring rundt Bakers mulige rolle i å underslå informasjon som er viktig for offentlig dialog, ble han fjernet fra Twitter i dag", skrev Musk på Twitter uten å gi noen flere detaljer rundt Bakers avgang.

Musk responderte på en artikkel skrevet av Jonathan Turley som er jus-professor og politisk kommentator ved "George Washington University". Baker har ikke gitt noen offentlig kommentar rundt sin åpenbare avgang fra mediebedriften.

Musks tiltak kom dager etter at han ga intern Twitter-informasjon til den uavhengige journalisten Matt Taibbi som publiserte detaljer om den sosiale medieplattformens beslutning om å undertrykke og sensurere "New York Post" sin reportasje om innholdet i en bærbar pc som tilhørte Hunter Biden i oktober 2020.

Epoch Times Photo
Tidligere FBI-generaladvokat og rådgiver, James Baker, vitner for «House Judiciary and Oversight»-komiteen den 3. og 18. oktober 2018. Foto: Samira Bouaou/The Epoch Times

Minutter etter at Musk bekreftet Bakers avgang, skrev Taibbi: "Tirsdag ble Jim Baker som var Twitter-generaladvokat (og tidligere FBI-generaladvokat), oppsagt. Årsak? Vurderer den første gruppen med "Twitter-filer", uten kunnskap om ny ledelse".

Taibbi indikerte at Baker var ansvarlig for gjennomgang og frigivelse av "Twitter-filene".

"Nyheten om at Baker gjennomgikk Twitter-filene, overrasket alle involverte, for å si det mildt. Den nye Twitter-sjefen, Elon Musk, handlet raskt og avsatte Baker på tirsdag". Taibbi skrev også den 6. desember: "Reportere gjenopptok søk gjennom Twitter-fil-materialet, mye av det, i dag. Den neste delen av Twitter-filene vil dukke opp i nærmeste fremtid", skrev han.

Det ble spesielt referert til Baker i spesialadvokat John Durhams rettsdokument i en sak mot tidligere Clinton-kampanjeadvokat Michael Sussmann. Han møtte Baker i 2016 og, ifølge Durham, løy han til FBI-advokaten om hvem han arbeidet for da han videreformidlet informasjon om en hemmelig kommunikasjonskanal mellom den russiske regjeringen og daværende kandidat Donald Trump. Han ble ansatt av Twitter i 2020 som selskapets generaladvokat og visepresident etter å ha sluttet i FBI.

Noen timer før Musks innlegg på Twitter reiste republikaneren Jim Jordan (Ohio) og den trolig påtroppende lederen av "House Judiciary Committee" spørsmål om Baker sin rolle i Twitter.

"FBI-agent Timothy Thibault prøvde å stoppe etterforskningen av Hunter Biden", skrev han og refererte til den påståtte varsleren sin vitneforklaring om Thibault, som den tidligere tjenestemannen kategorisk benektet i en uttalelse til Epoch Times tidligere i år.

"Deretter ansetter Twitter tidligere FBI-generaladvokat James Baker som hjelper til med å gi selskapet en unnskyldning for å undertrykke historien", la Jordan til. "Koordinasjon?"

Brev

Republikanere sendte den 6. desember et brev (pdf) til Baker som antydet at han fortsatt jobbet ved Twitters hovedkvarter i San Francisco, og ba ham om å kontakte «House Oversight Committee» og møte for panelet under neste kongress.

Baker siterte ny informasjon, utgitt av Twitter: "angivelig spilte Baker en hovedrolle med hensyn til rådgivning i avgjørelsen om å sensurere NY Post sin reportasje om Hunter Bidens utenlandske forretninger i forkant av valget i 2020."

De la til at Baker "skrev en mail etter at Twitter sensurerte pc-historien om at vi trenger flere fakta for å bedømme om materialet ble hacket" og sa at Baker hadde "rådet til at historien skulle forbli sensurert, uansett".

Brevet refererte til ny informasjon lagt ut av Taibbi sist helg som viste at ledelsen i Twitter blokkerte NY Post sin reportasje om Hunter Bidens pc, uten daværende direktør Jack Dorseys kjennskap. Taibbi publiserte også interne mailer som ble sendt til ham av Musk. De viste Twitter-ledere som diskuterer hva de skal gjøre med NY Post sin reportasje.

Til slutt blokkerte Twitter delingen av NY Post-historien med påstander om at den var en del av et russisk desinformasjonskomplott. Avisen var samtidig blokkert fra tilgang til kontoen sin i over to uker. Det ble senere fastslått at detaljer i historien og informasjonen hentet fra pc’en var autentiske.

På samme tid avslørte Taibbis innlegg at Twitters ledelse svarte på forespørsler fra daværende kandidat Joe Bidens kampanjeteam som viste seg å kommunisere med det sosiale medieselskapets ledere via bakveier.

"Jeg støtter konklusjonen om at vi trenger mer fakta for å finne ut om materialet ble hacket", skrev Baker i oktober 2020, ifølge skjermdumpen lagt ut av Taibbi forrige helg. "På dette stadiet er det imidlertid fornuftig for oss å anta at de kan ha vært hacket, og forsiktighet er berettiget."

Baker la til at "det er noen fakta som indikerer at materialet kan ha blitt hacket", ifølge skjermdumpen. Han la ikke ut disse faktaene.

Baker responderte ikke på en forespørsel fra The Epoch Times for en kommentar.

Ad i artikkel – AdSense
AD