Tradisjonell kinesisk medisin: Hva bør du vite om søtsaker

Et overdrevent begjær etter søtsaker kan være et tegn på at fordøyelsen er overbelastet. Foto: Rita E.
2. juni 2024
AD

Vi spiser betydelig mer sukker nå enn tidligere. Sukker inntas i form av godteri eller er skjult i maten. Vi mener at sukker ikke er bra for oss og at det bør unngås. Men ifølge tradisjonell kinesisk medisin betrakter en søtsaker langt mer nyansert.

Her en noen forhold som er bra å kjenne til om søtsaker.

Hvert organsystem er koblet til en spesiell smak som styrker systemet, mens for mye av en smak belaster systemet. I kinesisk medisin tenker de at smaken av sødme påvirker magen og milten, kroppens fordøyelsessystem.

Det er naturlig å ha lyst på litt søtt etter et måltid fordi søtsmaken virker fordøyelsesfremmende. En bit frukt eller en liten bit sjokolade hjelper deg til å slappe av og fordøye maten. Hvis du derimot spiser for store mengder søtsaker, overbelaster du fordøyelsesprosessen.

For mye sukker forårsaker fuktighet

Når fordøyelsen er overbelastet med søtsaker, resulterer det vanligvis i en tilstand som innen tradisjonell kinesisk medisin kalles "fuktighet". Fuktighet innebærer at fordøyelsen blir anstrengt og ikke klarer å absorbere væske, slik den skal. Kroppen trenger fuktighet, men når fordøyelsesprosessen ikke fungerer riktig, blir det for fuktig, og det resulterer i at fuktigheten legger seg "i pytter".

Problemer som soppinfeksjoner, fotsopp, urinveisinfeksjoner, væskeansamlinger, sopp i munnen og til og med overflødig kroppsfett ansees å være konsekvenser av kroppens fuktige "pytter".

Det kan også ha andre negative konsekvenser. Hvis fuktigheten blir værende i lengre tid, blir den også varm. I Vesten oversetter man denne tilstanden med "betennelse". Sykdomstilstander, som gikt, leddgikt, infeksjoner, helvetesild, IBS og problemer med bihulene ansees å være tilstander koblet til fuktighet med varme, ifølge kinesisk medisin.

Når du føler et overdrevet, ukontrollert sug etter søtsaker, kan det være et tegn på at fordøyelsen er overanstrengt. Problemene blir dessverre verre hvis du gir etter for søtsuget.

Jo søtere maten er, desto mer fuktighet produseres det i kroppen.

Spis rett type søtsaker

Nå til de gode nyhetene. Noe lett søtet kan faktisk være nærende fordi det kan fylle kroppen med energi, blod og næringsstoffer. Men du trenger bare litt av det lett søtede, og det bør være av rett type.

Rett type søt mat er de som anses som helt søte. De varmer og er nærende og innbefatter langsomme karbohydrater, proteiner, ris, søtpoteter og rotgrønnsaker.

"Tomme" søtsaker bør unngås eller bare spises i små mengder. De har en tendens til å være "kjølende". Til de tomme søtsakene regnes enkle sukkerarter, raffinerte karbohydrater, juice, råsukker, kunstige søtningsmidler og frukt. Med unntak av frukt kan de bare tilby tomme kalorier. De gir ikke mye næring og fremkaller fuktighet.

Når energinivået er lavt, får vi dessverre lyst på usunne søtsaker, som godteri og søte bakverk . Men det er nettopp disse "fullsøtete" matvarene kroppen trenger for å tilfredsstille søtsuget og få det til å forsvinne.

Artikkelen ble opprinnelig publisert på acupuncturetwincities.com

Ad i artikkel – AdSense
AD