Eksperter rundt i verden advarer om at matprisene vil fortsette å stige og at kundene bør forberede seg på tomme butikkhyller. Årsaken er den ekstreme tørken som har rammet jordbruket hardt.
For tiden opplever 42 amerikanske delstater moderate til sterkt tørre værforhold. Rekordhøye temperaturer i Storbritannia, Kina, India, deler av Latin-Amerika og på Afrikas Horn har også forsterket problemene med ustabile leveransekjeder.
«Dette vil påvirke produksjonen negativt i disse regionene, noe som sannsynligvis vil føre til høyere matpriser og påvirke matsikkerheten negativt», sier Richard Seager som er klimaforsker ved Columbia University til Epoch Times.
Det er en svært urovekkende situasjon for den globale matsikkerheten.
—Richard Seager. Klimaforsker ved Columbia University
Prognosen for 2022 er dyster
«Vi ser allerede store prisøkninger fordi avkastningen ligger lavere enn normalt i august, ifølge det amerikanske jordbruksdepartementets statistikk», sier Terry Reilly som er analytiker ved «OTC Global Holdings», til Epoch Times.
Utgiftene til fôr har steget med 90 prosent for amerikanske bønder og ranch-eiere på grunn av tørken. Situasjonen forverres av reduserte avlinger i Europa, Kina og Latin-Amerika.
Frankrike anslår at maisavlingene kommer til å bli 20 prosent lavere enn i 2021 på grunn av rekordvarme og tørt vær. I Romania er opp mot 75 prosent av landet påvirket av langvarig tørke, noe som betyr at kornhøsten vil reduseres med anslagsvis 30 millioner tonn.
I Italia spår bøndene en "betydelig reduksjon" i avlingene, ifølge en ny rapport. Produksjonen av olivenolje, risottoris og pasta kommer til å bli påvirket, og prisene på disse varene vil bli høyere.
"Hvis det ikke begynner å regne ganske snart, vil olivenavlingene reduseres dramatisk", sier en talsperson for olivenoljeprodusenten Filippo Berio Olive Oils til matmagasinet The Grocer.
Frukter som aprikoser, fersken og pærer vil også bli mangelvare.
Tørken truer samtidig nesten halvparten av verdens soyaproduksjon i søndre del av Sør-Amerika. I fjor anslo det amerikanske jordbruksdepartementet at avlingene av soyabønner fra Brasil, Argentina og Paraguay ville bli rekordstor i 2021-2022.
Tørken ødela imidlertid denne prognosen allerede i mars i år. Nå forventes det et underskudd på over 18 millioner tonn. Brasils produksjon av soyabønner faller med syv prosent. I Argentina er fallet ni prosent, mens nedgangen i Paraguay er på hele 37 prosent sammenlignet med 2021.
Det er ikke bare frukt og korn som har blitt påvirket av tørke. Verdens ledende kaffeprodusenter, plantasjene i regionen Minas Gerais i Brasil, hadde en svært dårlig avling i mai og juni.
«Avlingen i år er svært dårlig, svært svak, en av de verste avlingene vi har hatt de siste årene», sa en leder ved Cooxupe, den største kaffeeksportøren i Brasil, under et arrangement i Guaruja.
I Kina står mange provinser midt i den verste tørken og den lengste sammenhengende hetebølgen siden 1961. Tjenestemenn i Beijing erklærte nasjonal nødssituasjon den 19. august etter at den uttørkede Yangtse-elven begynte å påvirke landets skipsfart.
India hadde under monsunperioden i år den tørreste juli måned noensinne i nord og nordøst. Etter fire år med regnmengder under gjennomsnittet har bøndene på Afrikas Horn (Etiopia, Djibouti, Eritrea og Somalia) havnet i en ond sirkel i jordbruksproduksjonen.
Richard Seager forklarer at økningen i matvareprisene som følge av den globale mangel på avlinger, kommer til å slå hardt ned på de landene som er mest avhengige av import av mat.
«Dette er en svært urovekkende situasjon for global matsikkerhet», sier han.
«Folk forstår ikke hvilke konsekvenser hetebølgene i de sentrale delene av USA vil få på maisavlingen», sier Doreen Stabinsky som er professor i global miljøpolitikk, til Epoch Times.
Hun sier at man ikke kan rette opp problemene uten først å ta tak i politikken rundt det.
«Frankrike brenner, Kina brenner, de amerikanske ørkenene i sørvest brenner. Dette burde gi verdens ledere motivasjon til å si "vet dere hva, vi gjør ikke nok, og vi må gjøre mer», sier Stabinsky.
I Afrika kommer konsekvensene av tørken til å bli fatal. Mer enn 18 millioner mennesker risikerer å sulte på grunn av mangel på avling på Afrikas Horn. Ytterligere reduserte leveranser fra Europa og Kina vil gjøre en allerede alvorlig situasjon mye verre.
Og timingen kunne ikke vært verre. Gjenopprettelsen etter forstyrrelser i leveransekjeden på grunn av Russlands krig i Ukraina har vært langsom, og redusert avkastning på avlingene etter den omfattende tørken, har skapt store tap for bøndene.
I USA har matvareprisene økt med mer enn 13 prosent de siste 12 månedene. Dette er den største økningen i USA siden 1979, ifølge offisiell statistikk.
«Dette er et dårlig år (for jordbruket), og vi kommer til å få flere dårlige år, oftere, med varme, tørke og branner», sier Stabinsky.