Nylig skapte en video, som sirkulerte på kinesiske sosiale medier, overskrifter for å ha truet Japan med atomkrig hvis landet går inn for å forsvare Taiwan mot det kinesiske regimet.
Videoen, som ble lagt ut av de kommunale myndighetene i Baoji by (cirka 12 kilometer sørvest for Beijing i Kina), sa at Japan burde være unntaket fra Kinas "ikke først"-politikk når det gjelder atomvåpen. Regelen sier at Beijing bare kan bruke atomvåpen hvis en annen part angriper først.
“Vi skal bruke atombomber først. Vi vil bruke atombomber kontinuerlig», heter det i videoen. "Vi vil gjøre dette helt til Japan erklærer ubetinget overgivelse for andre gang."
Videoen som senere har blitt fjernet, ble lagt ut på Xigua som er en kinesisk videoplattform tilsvarende YouTube. Opphavet til videoen, Liu Jun Tao Lue eller Six Army Strategy, kommenterer militære saker og har over to millioner følgere.
Tidligere denne måneden sa den japanske visestatsministeren Taro Aso at Japan “må forsvare Taiwan”, rapporterte lokale medier.
"Hvis en større hendelse skulle inntreffe [Taiwan], kan man trygt si at den vil være relatert til en situasjon som truer overlevelsen [av Japan]. Hvis det er tilfellet, må Japan og USA gå sammen om å forsvare Taiwan”, sa Aso.
Da han senere ble bedt om å kommentere, sa han at enhver disputt om Taiwan burde løses gjennom dialog. Dette utløste en irettesettelse fra Beijing.
Japans årlige forsvarsmelding, utstedt den 12. juli, uttrykte for første gang bekymring for Taiwans stabilitet og knytter den til Japans nasjonale sikkerhet.
«Kinas stridende retorikk mot Japan er latterlig», sa Twu Shiing-jer som er leder for Taiwans utviklingssenter for bioteknologi og tidligere helseminister i Taiwan.
“Kina forbanner Japan til et punkt der de truer med å bruke atomvåpen. Kina har lagt seg på et nivå av idioti”, sa Twu til The Epoch Times.
"På grunn av dette ler verden så mye av dem at det er fare for at tennene detter ut. Det hele er latterlig."
Den taiwanske tjenestemannen gir USA æren for Japans tøffe holdning til det kinesiske regimet. Biden-administrasjonen har gjort allianser til en nøkkelkomponent i kampanjen for å motstå press og trusler fra Det kinesiske kommunistpartiet (KKP).
"USA ba Japan om å ta til motmæle", sa Twu. "Bak kulissene sier USA til Japan: "Hvis dere støtter Taiwan, vil vi støtte dere som allierte og samarbeide om militære anliggender og nasjonalt forsvar."
Alice Yang som er assisterende forsker ved «Taiwan’s Institute for National Defense and Security Research» (institutt for nasjonal forsvars- og sikkerhetsforskning), bemerket at mens noen land tiltrekkes av Kinas status som en "stor handelsmakt", fører KKP’s oppførsel og intensivert aggresjon mot Taiwan til en stadig mer polarisert verden.
"Det er to sider ... enten kan du holde med Vesten eller du kan holde med Kina", sa Yang til Epoch Times.