Taiwan/Kina: Bedriften Foxconn i Kina etterforskes. Gründeren stiller til valg i Taiwan

Observatører tror at den plutselige etterforskningen kan være politisk motivert nå når Taiwans presidentvalg nærmer seg.

En kvinne går forbi Foxconns logo utenfor firmaets bygning i New Tapei City i Taiwan den 22. desember 2022. Foto: Annabelle Chih/Reuters
19. november 2023
AD

Kinas regime har satt i gang skatte- og eiendomsundersøkelser av Foxconn, en av teknologigiganten Apples sine største leverandører. Dette gjøres samtidig med at selskapets taiwanske gründer stiller som en uavhengig kandidat til presidentvalget på den selvstyrte øya.

Observatører har tro på at den plutselige etterforskningen i selskapets saker kan være politisk motivert.

Kinas medier rapporterte den 22. oktober 2023 at kinesiske myndigheter nylig har ført oppsyn med Foxconns viktigste datterselskaper i Guangdong, Jiangsu og andre provinser. I mellomtiden har departementet for naturressurser satt i gang på stedet etterforskning av arealbruk til en rekke av Foxconns fabrikker.

Etter at nyheten om etterforskningen av Foxconn ble offentliggjort, sendte selskapet, også kjent som "Hon Hai Precision Industry", ut en uttalelse som sa at å følge loven var et av dets "grunnleggende prinsipper".

"Vi vil aktivt samarbeide med de relevante enhetene om arbeidet forbundet med etterforskningen", ble det sagt i uttalelsen.

Etter nyheter om granskningen falt Fii, et datterselskap til Foxconn som er oppført på A-aksjemarkedet, med 10,02 prosent. Det var det laveste på fem måneder siden 24. mai 2023. Hovedselskapet Foxconn Technology som står oppført i Taipei, falt mer enn 2 prosent.

Politisk motivasjon?

Foxconns gründer, Terry Gou, har investert i Kina siden 1988 og har mer enn 40 industriparker der, ifølge selskapets nettside. Det største selskapet er i Zhengzhou med 300.000 ansatte, mens industriparken i Shenzhen har 200.000 ansatte. Kapasiteten til industriproduksjonen i Zhengzhou alene står for omtrent halvparten av Apples’ globale forsyning og er verdens største iPhone-fabrikk.

Gou gikk av som Foxconn-sjef i 2019, men er fortsatt hovedaksjonær.

Kinesiske arbeidere setter sammen elektroniske komponenter hos den taiwanske teknologigiganten Foxconns fabrikk i byen Shenzhen i Guandong provinsen i Kina den 26. mai 2010. Foto: AFP/Getty Images

Nyhetene om de rettslige undersøkelsene følger etter Gous kunngjøring den 28. august 2023 om at han ville stille til valg som uavhengig kandidat ved Taiwans presidentvalg i begynnelsen av neste år, et trekk som vil splitte opposisjonens stemme.

Gou prøvde først å bli kandidat for KMT (Kuomintang) som isteden valgte en annen kandidat. Dette førte til at milliardæren trakk seg ut av partiet og gikk ut solo.

Rett etter kunngjøringen sendte "All-China Federation of Taiwanese Enterprises", kontrollert av Det regjerende kinesiske kommunistpartiet (KKP) ut en uttalelse den 5. september 2023 der de sa at det at Gou stiller til valg som president som en uavhengig kandidat, vil forverre situasjonen for opposisjonen (den pro-Kina blå leiren).

Uttalelsen oppfordret Gou til å "returnere til teamet" så snart som mulig og arbeide sammen med dem for å endre Taiwans regjerende parti, som er "den vanlige holdningen på Taiwan".

Terry Gou, Foxconn gründer, kunngjorde under en massemønstring i Taipei på Taiwan den 28. august at han går til valg for å bli president. Foto: Ann Wang/Reuters

Noen utenlandske kommentatorer tror at Beijing vil gå til aksjon for å forstyrre Taiwans parlamentsvalg neste år.

Cai Shenkun, en stipendiat bosatt i USA, sa på X, tidligere Twitter: "Når utenlandske selskaper trekker seg ut, det ene etter det andre, og når det kinesiske regimet klamrer seg fast til dem for å beholde dem, vil ikke da det å angripe Foxconn, en av verdens største produsent på kontrakt, skremme utenlandske bedrifter, særlig taiwanske bedrifter?"

Han pekte på at det er fordi Foxconns gründer, Gou, "var ulydig mot KKP’s ordre og forstyrret situasjonen i Taiwan" og dermed gjorde det vanskeligere for Taiwan å endre sin politiske situasjon.

"Den opprinnelige planen da Terry Gou skulle stille som president, var å styrke populariteten til den blå leiren og samle alle krefter som var mulige for å hjelpe Kuomintang (KMT) å ta over etter det regjerende, demokratiske, progressive partiet", sa Cai.

Gous sjakktrekk ved å stille som uavhengig, ville minske opposisjonens sjanser ved valget, sa han videre.

Taiwans uavhengige presidentkandidat og Foxconns gründer, Terry Gou (til høyre), hilser på tilhengere mens han driver kampanje på et tradisjonelt marked i Taipei den 11. august 2023. Foto: Sam Yeh/AFP via Getty Images

Den USA-baserte aktualitets-kommentator, Shi Tao, sa på sin YouTube-kanal at KKP tvinger Gou å avslutte sitt kandidatur før den offisielle registreringen som presidentkandidat i november 2023 ved å true de enorme eiendommene hans i Kina. Det at han stiller som uavhengig, har splittet stemmene fra KMT.

For tiden leder Lai Ching-te fra det regjerende demokratiske folkeparti (DPP) på meningsmålingene. Hou Yu-ih fra KMT og Ko Wen-je fra Taiwan Folkeparti følger etter.

"Hvis den pan-blå leiren ikke kan samles om en felles kandidat og Hou Yu-ih, Ko Wen-je og Terry Gou opptrer hver for seg for å utfordre DPP, vil det bli nesten umulig å endre Taiwans politiske kurs", sier Cai. "Angrepet på Foxconn på denne tiden er en klar advarsel til Terry Gou om å ombestemme seg og støtte KMT og for å skremme Ko som snart vil diskutere integrering med KMT."

En AFP-reporter spurte ved den vanlige pressekonferansen ved KKP’s utenriksdepartement den 23. oktober 2023 hvorfor de kinesiske myndighetene ønsket å etterforske Foxconn.

Departementets talsperson, Mao Ning, svarte: "Dette er ingen diplomatisk sak."

Fang Xiao bidro til denne rapporten.

Ad i artikkel – AdSense
AD