Svisker bremser tap av bein hos eldre

Svisker har evnen til å motvirke beintap ved aldring. Foto: Krasula/Shutterstock
15. oktober 2023
AD

Flere studier har bekreftet at svisker har evnen til å motvirke og kan til og med bygge opp igjen beintap hos eldre.

Studier har bekreftet at svisker styrker beinhelsen og at de gunstige effektene delvis kan bero på de ulike fenolene som er i frukten.

En gruppe forskere ved «Florida State University» testet 236 kvinner som hadde vært i klimakteriet mellom ett og ti år. Kvinnene ble delt tilfeldig i to grupper. En gruppe fikk spise 100 gram svisker hver dag, mens den andre gruppen fikk 100 gram tørkede epler per dag gjennom ett års tid. Etter å ha gjennomført beinskanning etter tre, seks og tolv måneder, fant forskerne at kvinnene i gruppen som fikk svisker, viste betydelig høyere beinmineraltetthet enn kvinnene som spiste tørkede epler i samme periode.

Før studien og deretter hver tredje måned, samt etter tolv måneder, ble kvinnenes beinstyrke, fysiske aktivitet, blodnivåer for beintetthet og markører for beinomsetning testet sammen med andre indikatorer på beinhelse.

Sviskene inneholder en mengde næringsstoffer, slik som vitamin K, kalium, kopper og bor, og alle disse stoffene styrker skjelettet.

Forskningen ble ledet av dr. Bahram Arjmandi, professor og leder for “Florida State's Nutrition, Food and Exercise Sciences Department”.

– Svisker er den mest beinvennlige frukten jeg har sett på flere tiår. De er naturens løsning for å opprettholde god beinhelse. I min karriere har jeg testet mange frukter, inkludert fiken, dadler, jordbær og rosiner, men ingen av dem er i nærheten av å ha den effekten på beintetthet som svisker har, sier Arjmandi.

Plommer inneholder en mengde næringsstoffer som vitamin K, kalium, kopper og bor, som alle styrker skjelettet. Ifølge Arjmandi jobber disse sammen for å forhindre tap av beinmineraler.

– Å tilsette svisker i ulike matoppskrifter er et skritt i riktig retning, mener han.

Resultatene bekreftes også i en studie gjennomført av forskere ved «Oklahoma State University» som så på mus etter menopausen. I løpet av åtte uker fikk musene enten en kontrolldiett eller en diett som ble komplettert med svisker eller annen tørket frukt.

De musene som fikk tørket frukt, fikk svisker, tørket mango, tørket eple eller tørkede druer i løpet av åtte uker. De ønsket å finne ut om tørket frukt i sin alminnelighet ga effekt eller om det spesifikt var sviskene. Bare dietten med svisker forhindret beintap hos musene. Forskerne fant også at dietten som inneholdt svisker til og med reverserte beintapet hos aldrende kvinner.

Artikkelforfatteren, Case Adams, er naturlege med doktorgrad i naturhelsevitenskap og er sertifisert lege i alternativ medisin. Han har skrevet 26 bøker om naturlige helbredelsesstrategier. Fokuset ligger på å forske på, skrive om og godkjenne tradisjonelle terapier med kliniske bevis. Denne artikkelen ble opprinnelig publisert på greenmedinfo.com

Ad i artikkel – AdSense
AD