Svensk rominstrument sendes til månen i samarbeid med Tyrkia

Månen fascinerer forskerne. Foto: Johan Nilsson/TT
16. oktober 2022
AD

Et rominstrument som er laget i Kiruna, vil om noen år bli sendt til månen ombord i en tyrkisk sonde. Etter avsluttet oppdrag skal sonden med det svenske instrumentet lande på månens overflate.

Instituttet for romfysikk (IRF) i Kiruna har inngått en avtale med den tyrkiske romfartsorganisasjonen ”Space Technologies Research Institute” som innebærer at svenske romforskere får muligheten til å studere månen igjen, skriver IRF i en pressemelding.

Det svensk-tyrkiske samarbeidet innebærer at rominstrumentet ”Lunar Neutrals Telescope” som bygges av IRF, i løpet av noen år sendes til månen ombord i en sonde som er bygget av den tyrkiske romorganisasjonen. Oppdraget innebærer å studere månen i tre måneder mens sonden er i omløp rundt månen og studere hvordan strømmen av ladede partikler fra solen, solvinden, vekselvirker med månens overflate. ”Instrumentet vil hjelpe oss å forstå hvordan stoffer på månens overflate varierer ut fra ulike områder på månen. Vi er spesielt interessert i regioner med permanent skygge fordi det der kan være flyktig materiale, som vannis, som har ligget uberørt i milliarder av år”, sier Manabu Shimoyama som er forsker ved IRF og hovedansvarlig for instrumentet.

Et annet oppdrag for rominstrumentet vil være å studere såkalte mini-magnetosfærer som dannes ved månens magnetfelt. Instrumentet skal også undersøke hvordan månens tynne atmosfære skapes og opprettholdes.

Romeventyret avsluttes med en kontrollert, hard landing på månens overflate.

Kontakt journalisten: [email protected] 

Ad i artikkel – AdSense
AD