"Sukkerfritt betyr ikke sunt"

14. mai 2023
AD

En venn av meg som har diabetes, drikker alltid sukkerfrie drikker fordi han tror at disse drikkene ikke er skadelige.  Dette er imidlertid mer en myte enn en sannhet. Sukkerfrie produkter som du tror er bra for helsen, kan være det motsatte.

Vanlige typer kunstige søtningsmidler

Som vi alle vet, kan for høyt sukkerinntak føre til diabetes, hyperlipidemi, fedme, svulster og autonome sykdommer som skader menneskets helse. Som et resultat ble sukkerfrie søtningsmidler utviklet og ble en enorm industri.

Et kunstig søtningsmiddel er et syntetisk stoff som vanligvis er søtere enn sukker, men inneholder ikke noe eller svært lite sukker. La oss først se nærmere på noen vanlig brukte kunstige søtningsmidler.

  • Aspartam: søtningsmiddelet aspartam er et lavkalori-søtningsmiddel som er 200 ganger søtere enn sukker og blir derfor mye brukt i tyggegummi og brus, slik som sukkerfri Cola.
  • Sukralose: er rundt 600 ganger søtere enn sukker og er en vanlig ingrediens i forskjellige drikker, godterier og bakverk.
  • Sakkarin: Sakkarin brukes i tyggegummi, legemidler og andre produkter.

Farer med kunstige søtningsmidler

Selv om "U.S. Food and Drug Administration" (FDA) anser disse for å være relativt trygge, viser flere og flere studier at disse kunstige søtningsmidlene kan skade helsen. Hva er da de mulige skadevirkningene?

Sukralose er et av de mest vanlige kunstige søtningsmidlene. Hvis dette blir brukt i store mengder over lang tid, kan det ha diverse uheldige helseeffekter. Det kan for eksempel forårsake ubalanse i tarmfloraen, øke blodsukker- og insulinnivået og påvirke kroppens immunsystem.

Noen studier har funnet ut at langvarig bruk av sakkarin øker risikoen for diabetes og øker risikoen for metabolsk syndrom (de "tre høydepunktene" pluss fedme). I tillegg ble det i dyre eksperimenter funnet at sakkarin kan øke risikoen for blærekreft. Risikoen er selvsagt usikker i studier på mennesker, men vi må uansett være på vakt.

I tillegg til å øke risiko for metabolsk syndrom og kreft, har aspartam innvirkning på hjernens helse. Forbindelsene i aspartam inneholder en viss mengde fenylalanin som kan påvirke hjernens og nervenes helse og forårsake hodepine og også epilepsi.

Når det gjelder kunstige søtningsmidler, kan vi ikke unngå å nevne xylitol. Xylitol, også kjent som sorbitol. Det forkommer naturlig i en del frukt og grønnsaker, slik som hagtorn, svisker og rødbeter. Xylitol er søtt og har lite kalorier. Derfor blir den ofte brukt som sukkererstatning for å øke produktets sødme uten å tilføre kalorier. Det blir mye brukt i tyggegummi, godteri, tilsetningsstoff i mat og i munnhygieneprodukter.

Xylitol er trygg i de fleste tilfellene, men den er likevel en kunstig kjemikalie som fremmer helserisiko på lang sikt. Xylitol kan for eksempel brytes ned av tarmbakterier for å produsere gass, forårsake symptomer som oppblåsthet, diaré og magesmerter. Inntak av større mengder xylitol over lang tid kan forårsake ubalanse i tarmfloraen og metabolske problemer. Selv om xylitol har lavt kaloriinnhold, kan den likevel forårsake problemer med blodsukkernivået. Derfor bør folk med diabetes være forsiktige med hvor mye xylitol de tar inn.

Videre kan alle disse søtningsstoffene øke appetitten og dermed vekten, spesielt hos tenåringer og barn. Dette er hovedsakelig fordi folk ofte tenker på søtningsmidler som kalorifattig alternativ, men faktisk kan det å spise søtningsstoffer øke trangen etter det søte, som igjen får folk til å innta flere kalorier. Andre studier har funnet at disse søtningsstoffene kan føre til vektøkning ved å påvirke strukturen og funksjonen til mikrobiotika i tarmen.

Forskning publisert i Nature i 2014 viste at sukkererstatnnger kan forandre sammensetningen av tarmbakterier og dermed forårsake insulinresistens og forstyrre kroppens metabolisme av glukose.

Folk som regelmessig bruker søtningsmidler, er også utsatt for depresjon eller dårlig konsentrasjonsevne. En studie med 260.000 deltakere fant at folk som drakk drikke med kunstige søtningsmidler, hadde høyere risiko for depresjon, mens de som drakk svart kaffe eller te uten søtningsmidler, hadde mindre sjanse for det.

Det blir derfor anbefalt at du bruker moderate mengder med søtningsmidler eller i stedet bruker slikt som honning, lønnesirup eller kokosvann. Hvis du har bekymringer rundt det å bruke sukkerfrie tilsetningsstoffer, kan du konsultere legen din eller en ernæringsfysiolog for råd.

Ad i artikkel – AdSense
AD